Ako urýchliť varenie? Spoznaj s nami super triky!

Dnešná uponáhľaná a veľmi rýchla doba nás častokrát núti, aby sme s našim časom narábali veľmi zodpovedne a efektívne. V opačnom prípade ho niekedy totiž strácame úplne zbytočne, a to aj na úkor našej rodiny či trávenia voľných chvíľ. Ako si s tým ale poradiť? Rozdeliť si denné činnosti nie je jediný spôsob, ako bojovať s časom. Vedeli ste, že v niektorých prípadoch viete ušetriť čas aj v kuchyni? Vy a vaša rodina pritom hladní nezostanete.

Dnes už máme pravdepodobne pocit, že postávať v kuchyni pri sporáku celé doobedie bolo výsadou našich mám a starých mám. Tento luxus si doprajeme už iba cez víkend, a to zväčša pri príprave nedeľného obeda. Zvyšné dni potrebujeme svoj čas rozdeliť medzi mnohé ďalšie činnosti, vrátane práce, starostlivosti o domácnosť a všetkých členov rodiny. Preto pevne veríme, že naše tipy, ako urýchliť varenie a ušetriť čas pri varení, vám zaručene pomôžu.

Myslite dopredu

Aj vy si takmer každý deň kladiete otázku – čo budem dnes variť? Skoncujte s tým! Aby ste sa vyvarovali podobným úvahám, ktoré vám kradnú váš čas, myslite dopredu a pripravte si plán. V ideálnom prípade na celý týždeň. Samozrejme, chute členov vašej rodiny nie vždy dokážete predvídať na takú dlhú dobu dopredu, ak si však vyhradíte čas na prípravu potravín, ktoré budete potrebovať v ďalších dňoch, výrazne vám to čas aj ušetrí.

Nehanbite sa si zoznam so sebou vziať do obchodu. Pri väčšom nákupe si do košíka vložte všetko to, čo ste si napísali. Pri varení v ďalších dňoch si tak budete istá, že doma všetko potrebné už máte, a nebudete sa zamýšľať nad zbytočnými otázkami.

Tip pre vás: Cuketovo-uhorkový šalát: Letný šalát skvelý aj na grilovačku

rýchle varenie

Zdroj: Shutterstock

Aj malé prípravy vás odbremenia

Po príchode z obchodu je ideálny čas, aby ste sa na varenie pripravili aj na nasledujúce dni. Kľúčom k úspechu je správna príprava surovín. To vám ušetrí nielen čas, ale aj vaše peniaze. Správna gazdinka si totiž v obchode všíma všetky výhodné ponuky a akcie, počas ktorých sa vieme zásobiť lacno a efektívne.

Jednotlivé druhy zeleniny alebo aj mäsa si viete pekne pripraviť na menšie porcie a šup s nimi do mrazničky. Takto pripravené zmesi potom už iba veľmi jednoducho vytiahnete, necháte rozmraziť a varíte. Pri ich príprave si ich môžete nakrájať už na požadované veľkosti a tvary, a vy tak pred varením ušetríte drahocenný čas.

Tlakový hrniec skracuje varenie

Nie je žiadnym tajomstvom, že varenie v tlakovom hrnci naozaj šetrí čas. V takomto hrnci sa doba varenia skracuje až o dve tretiny. Ako je to možné? Pri normálnom tlaku vrie voda, keď dosiahne 100 stupňov Celzia. Avšak vyšší tlak v tlakovom hrnci zvyšuje teplotu, a to tak, že dosahuje 120 až 130 stupňov Celzia. Čas strávený pri sporáku a pri hrnci sa tak razom výrazne skráti.

Mäso z diviny či hovädzina sa bude variť oveľa kratšie, pričom ušetríte nielen čas, ale aj spotrebovanú energiu.

Odporúčame: Tip na letné barbecue: Skús tieto skvelé prílohy ku grilovanému mäsu

ako zrýchliť varenie

Zdroj: Shutterstock

Čo robiť, ak doma tlakový hrniec nemáme?

Nie každý doma má všetko to, čo sa odporúča na ideálne a najrýchlejšie varenie. Nie je to len otázka peňazí, ale aj štýlu a vkusu. Ak si potrpíte na príprave jedál z výlučne čerstvých surovín, v tom prípade krájajte mäso a zeleninu na čo najmenšie kúsky. Rovnomerne sa veľmi rýchlo prepečú a na tanieri budú krásne vyzerať.

Najmä letné obdobie nás vyháňa tráviť čas vonku. Jedenie a stolovanie nevynímajúc! Vytiahnite preto gril či grilovaciu panvicu a rýchla príprava jedál sa razom stane aj príjemným posedením na čerstvom vzduchu.

Varenie strukovín ľahko a rýchlo

Chystáte sa variť fazuľu či šošovicu, no ráno ste zistili, že ste si ju zabudli večer namočiť? Nevadí! Nezúfajte, pretože pre vás máme jeden skvelý tip. Ak ste aj zabudli na namáčanie strukovín vo vode, dajte ich kľudne variť. Aj napriek tomu môžu byť uvarené oveľa rýchlejšie, a to ak k nim do vody pridáte 1 lyžičku sódy bikarbóny.

Toto množstvo postačuje na objem vody približne 4 litre. Ak varíte vody menej, znížte dávkovanie. Výsledok vás zaručene prekvapí.

Neprehliadnite: Slnko na tanieri: Tieto 3 jednoduché letné recepty musíš vyskúšať!

tipy na varenie

Zdroj: Shutterstock

Čo s tuhým maslom?

Problémom pri varení nemusí byť ani stuhnuté maslo priamo z chladničky či dokonca z mrazničky. Aj keď, samozrejme, ideálne je variť so surovinami, ktoré majú izbovú teplotu. Ak už nestihne maslo samé zmäknúť, postrúhajte ho na hrubšom strúhadle alebo pomocou škrabky na zeleninu oddeľte z masla požadované množstvo.

Ak je už maslo o niečo mäkšie, avšak stále nie v požadovanej konzistencii, nakrájajte ho na menšie kúsky a vložte na niekoľko sekúnd do mikrovlnky, prípadne zabalené vo vrecku ponorte do teplej vody.

Cestoviny - ako zrýchliť ich varenie?

Cestoviny sú skvelou voľbou, ak máte málo času a potrebujete sa „zbaviť" všetkého, čo máte v chladničke. Pri príprave cestovín sa fantázii medze nekladú! S mäsom či bez mäsa, so zeleninou či s omáčkou, v každom prípade je vždy dobré vedieť, ako urýchliť ich prípravu.

Vodu na cestoviny si uvarte v rýchlovarnej kanvici a prelejte do hrnca. Vodu osoľte vždy až vtedy, keď začne vrieť! Ak by sme vodu osolili hneď na začiatku, bude sa variť dlhšie.

A ako je to s mäsom?

Ak chceme mať obed alebo večeru rýchlo na stole, prirodzene siahame prevažne po kuracom mäse či rybách. Ale aj v prípade, že vaša voľba padla na hovädzie mäso a vy si potrebujete jeho prípravu skrátiť, máme pre vás jeden tip. Hovädzie mäso varte vo vode spolu s lyžicou vínneho octu. Prípravu hovädzieho mäsa ale urýchlite aj pridaním jednej lyžičky jedlej sódy.

Pri výbere mäsa však vždy platí, že čím je mäso staršie, tým je tvrdšie. Naše staré mamy ale aj na toto mali svoj trik! Mäso zo staršieho zvieraťa môže byť rovnako chutné a mäkké, ak do hrnca počas jeho varenia vložíme nerezovú lyžičku.

Odporúčame aj: Focaccia – famózny taliansky chlieb. Ako ju pripraviť?

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
1 komentár
Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

10.07.2022 13:31

Namáčanie strukovín a soda je starý ale dobrý trik

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE