Mexická kuchyňa je naozajstným pôžitkom. Pikantné chute, veľa zeleniny a obľúbené nachos či tortilly, to sú kombinácie, ktoré miluje azda každý.
Mexické koreniny a suroviny už vo veľkom dostať aj v našich supermarketoch. Keď si však k nachos čipsom kúpite hotovú salsa omáčku, máte pocit, že okolo paradajok ani nechodila.
Preto je najlepšie spraviť si ju doma. Pripravte si domáci recept na salsu a guacamole a uvidíte, že po kupovaných dipoch už nikdy nesiahnete.
Inšpiruj sa receptom: Dokonalé jedlo pre návštevu: Vyskúšaj chutné zapekané nachos!
Avokádová pochúťka
Základom guacamole je, samozrejme, avokádo, čo všetci dobre vieme. Dôležité je ale namiešanie ingrediencií v správnom pomere, aby chutilo ako to pravé mexické. Aj tu sa však nájde priestor na vašu fantáziu a chute. Napríklad môžete pridať cibuľu, aby bol dip o niečo šťavnatejší.
Na malú misku guacamole potrebujeme:
- 1 zrelé avokádo
- 1 strednú paradajku zbavenú vody a semiačok
- polovicu malej červenej cibuľku (voliteľné)
- soľ
- čierne mleté korenie
- koriander (pol lyžičky mletého alebo 3-4 lístočky čerstvého)
- 5-6 koliesok zavarených jalapeno papričiek alebo čili (voliteľné)
- šťava z polovice limetky
Na prípravu guacamole môžete použiť vidličku, no najjednoduchšie je ingrediencie len nahádzať do sekáčika na cibuľu, kde sa chute krásne spoja. Nemixujte však úplne do hladka, ale tak, aby vám zostalo zopár kúskov avokáda, ktoré urobia v dipe svoj chuť.
Samozrejme, že ak sekáčik nemáte, avokádo rozpučte vidličkou, pridajte nadrobno nasekanú paradajku a cibuľu ak ste sa pre ňu rozhodli. Napokon dochutíme podľa chuti. Pridáme šťavu z limetky, soľ, čierne korenie, koriander a čili alebo jalapenos. Zamiešame a podávame!
Dokonalá salsa
Najznámejším dipom na nachos je salsa. Tá sa predáva v rôznych štipľavých intenzitách a používa sa aj do mexických placiek s mletým mäskom. Vy ju môžete pripraviť na dva spôsoby – použitím čerstvých paradajok alebo keď nie je sezóna použitím lúpaných paradajok v konzerve.
Pozri aj: Máš chuť na čokoládu, kávu, čipsy? Pozor, tvoje telo volá o pomoc!
Na malú misku salsy potrebujeme:
- 2 veľké paradajky (jednu zbavte vody a semiačok, druhú nechajte vcelku) alebo 1 konzervu lúpaných paradajok
- 1 malú červenú cibuľku
- 5-6 koliesok zavarených jalapeno papričiek alebo čili (voliteľné)
- soľ
- čierne mleté korenie
- koriander (pol lyžičky mletého alebo 3-4 lístočky čerstvého)
- šťava z pol limetky
Aj tu je postup prípravy jednoduchý. Buď všetko hoďte do kuchynského robota alebo sekáčika, alebo pracne krájajte všetko na miniatúrne kúsky. Dochuťte soľou, čiernym korením a limetkovou šťavou a koriandrom. Zamiešajte a v prípade potreby nechajte salsu ztiecť z vody na sitku. Podávajte s chipsami, alebo ako náplň do mexických placiek.
Dúfame, že vám budú dipy chutiť!