Overené domáce recepty na salsu a guacamole

Mexická kuchyňa je naozajstným pôžitkom. Pikantné chute, veľa zeleniny a obľúbené nachos či tortilly, to sú kombinácie, ktoré miluje azda každý.

 

Mexické koreniny a suroviny už vo veľkom dostať aj v našich supermarketoch. Keď si však k nachos čipsom kúpite hotovú salsa omáčku, máte pocit, že okolo paradajok ani nechodila.

 

Preto je najlepšie spraviť si ju doma. Pripravte si domáci recept na salsu a guacamole a uvidíte, že po kupovaných dipoch už nikdy nesiahnete.

 

Inšpiruj sa receptom: Dokonalé jedlo pre návštevu: Vyskúšaj chutné zapekané nachos!

ingrediencie na guacamole

Zdroj: Shutterstock®

Avokádová pochúťka

Základom guacamole je, samozrejme, avokádo, čo všetci dobre vieme. Dôležité je ale namiešanie ingrediencií v správnom pomere, aby chutilo ako to pravé mexické. Aj tu sa však nájde priestor na vašu fantáziu a chute. Napríklad môžete pridať cibuľu, aby bol dip o niečo šťavnatejší.

 

Na malú misku guacamole potrebujeme:

  • 1 zrelé avokádo
  • 1 strednú paradajku zbavenú vody a semiačok
  • polovicu malej červenej cibuľku (voliteľné)
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • koriander (pol lyžičky mletého alebo 3-4 lístočky čerstvého)
  • 5-6 koliesok zavarených jalapeno papričiek alebo čili (voliteľné)
  • šťava z polovice limetky

Na prípravu guacamole môžete použiť vidličku, no najjednoduchšie je ingrediencie len nahádzať do sekáčika na cibuľu, kde sa chute krásne spoja. Nemixujte však úplne do hladka, ale tak, aby vám zostalo zopár kúskov avokáda, ktoré urobia v dipe svoj chuť.

 

Samozrejme, že ak sekáčik nemáte, avokádo rozpučte vidličkou, pridajte nadrobno nasekanú paradajku a cibuľu ak ste sa pre ňu rozhodli. Napokon dochutíme podľa chuti. Pridáme šťavu z limetky, soľ, čierne korenie, koriander a čili alebo jalapenos.  Zamiešame a podávame!

pravá mexická salsa

Zdroj: Shutterstock®

Dokonalá salsa

Najznámejším dipom na nachos je salsa. Tá sa predáva v rôznych štipľavých intenzitách a používa sa aj do mexických placiek s mletým mäskom. Vy ju môžete pripraviť na dva spôsoby – použitím čerstvých paradajok alebo keď nie je sezóna použitím lúpaných paradajok v konzerve.

 

Pozri aj: Máš chuť na čokoládu, kávu, čipsy? Pozor, tvoje telo volá o pomoc!

 

Na malú misku salsy potrebujeme:

  • 2 veľké paradajky (jednu zbavte vody a semiačok, druhú nechajte vcelku) alebo 1 konzervu lúpaných paradajok
  • 1 malú červenú cibuľku
  • 5-6 koliesok zavarených jalapeno papričiek alebo čili (voliteľné)
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • koriander (pol lyžičky mletého alebo 3-4 lístočky čerstvého)
  • šťava z pol limetky

Aj tu je postup prípravy jednoduchý. Buď všetko hoďte do kuchynského robota alebo sekáčika, alebo pracne krájajte všetko na miniatúrne kúsky. Dochuťte soľou, čiernym korením a limetkovou šťavou a koriandrom. Zamiešajte a v prípade potreby nechajte salsu ztiecť z vody na sitku. Podávajte s chipsami, alebo ako náplň do mexických placiek. 

salsa a guacamole

Zdroj: Shutterstock®

Dúfame, že vám budú dipy chutiť!

3 komentárov
Anna Bútorová

Anna Bútorová

24.01.2018 09:06

guacamole pripravujem pravidelne, výborná chuť

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

25.01.2018 09:11

guacamole milujem

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

20.07.2019 16:22

Rada vyskúšam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE