Fit marhuľový koláč z ovsených vločiek podľa Kvetky Horváthovej

fit marhuľový koláč

Marhule patria k letu rovnako neodmysliteľne ako slnko a svieži vánok v otvorenom okne. Ich šťavnatá dužina, jemná sladko-kyslosť a zlatooranžová farba robia z každého dezertu niečo výnimočné – najmä ak ich skombinujeme so zdravými surovinami a ľahkým receptom. V koláči, ktorý vám dnes predstavíme, sa marhule stávajú nielen chuťovou ozdobou, ale aj prirodzeným sladkastým prvkom.

Moderátorka Kvetka Horváthová si zakladá na rovnováhe medzi zdravím a chuťou – a presne to stelesňuje aj tento jednoduchý koláč z ovsených vločiek. Neobsahuje bielu múku ani rafinovaný cukor, no zároveň nepôsobí ako diétna núdzovka. Práve naopak – je nadýchaný, prirodzene sladký, bohatý na vlákninu a bielkoviny. Vďaka jogurtu a vajíčkam má krémovú konzistenciu, ktorú krásne dopĺňajú pečené marhule.

Tento recept je skvelou voľbou na letné raňajky, keď chcete začať deň výživne, ale aj s chuťou na sladké. Rovnako dobre však poslúži aj ako ľahký dezert ku káve či ako zdravšia alternatíva do obedového lunchboxu. Ak patríte medzi tých, ktorí v kuchyni radi hľadajú rovnováhu medzi zdravým životným štýlom a pôžitkom, tento marhuľový koláč vás nesklame.

Recept na fit marhuľový koláč podľa Kvetky Horváthovej

Tento fit marhuľový koláč vznikol podľa receptu moderátorky Kvetky Horváthovej, ktorá je známa svojím citom pre rovnováhu medzi zdravím a chuťou. V jednoduchom, ale premyslenom recepte spája ovsené vločky, grécky jogurt a ovocie do výživného koláča, ktorý si môžete dopriať bez výčitiek. Kvetkin recept je dôkazom, že zdravé pečenie nemusí byť ani zložité, ani nudné – práve naopak, je chutné, svieže a ideálne na letné ráno či ľahký dezert ku káve.

Suroviny na marhuľový koláč:

  • 150 g jemných ovsených vločiek
  • 300 ml horúcej vody
  • 50 g proteínového prášku vanilkového (alebo špaldovej či mandľovej múky)
  • 6 g kypriaceho prášku (*voliteľné)
  • 60 g gréckeho nízkotučného jogurtu
  • 2 ks vajec
  • 350 g marhúľ

Postup prípravy marhuľového koláča

Najprv si ovsené vločky zalejeme horúcou vodou a necháme ich odstáť približne 5 až 10 minút, aby zmäkli a vytvorili vláčny základ. Potom pridáme proteínový prášok (v prípade potreby ho môžeme nahradiť špaldovou alebo mandľovou múkou), kypriaci prášok, biely jogurt, trochu medu na osladenie a žĺtky. Nakoniec jemne primiešame vyšľahaný sneh z bielkov, aby bolo cesto nadýchanejšie.

Hotové cesto prelejeme do formy s priemerom približne 25 cm a povrch prikryjeme kúskami čerstvých marhúľ. Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 40 až 45 minút, kým povrch jemne nezozlatne. Podľa chuti ho môžeme po upečení ešte osladiť medom alebo agávovým sirupom, najmä ak máme marhule výrazne kyslé. Výsledkom je vláčny, ľahký a výživný koláč, ideálny na raňajky aj ako zdravý dezert počas letných dní.

koláčik s marhuľami
instagram.com/kvetkah

Tipy redakcie na obmenu receptu

Ak chcete recept ešte viac prispôsobiť svojej chuti alebo experimentovať so surovinami, máme pre vás niekoľko jednoduchých a chutných obmien. Vďaka nim môžete z jedného receptu vytvoriť viacero variantov – či už ovocných, kakaových alebo bezlaktózových.

  • Namiesto marhúľ použite čučoriedky, maliny alebo nakrájané broskyne.

  • Do cesta pridajte lyžicu kakaa alebo škorice pre aromatickejšiu verziu.

  • Jogurt môžete nahradiť rastlinnou alternatívou (napr. kokosový, sójový).

  • Proteínový prášok skúste ochutený (napr. vanilkový) pre sladšiu chuť bez dodatočného medu.

  • Pre chrumkavý efekt posypte koláč pred pečením plátkami mandlí alebo posekanými orechmi.

Zdravý koláč, ktorý si zamilujete

Ak hľadáte recept, ktorý je rýchly, výživný a zároveň aj krásne vyzerá na tanieri, marhuľový koláč podľa Kvetky Horváthovej je výbornou voľbou. Vďaka ovseným vločkám a jogurtu zasýti, proteín doplní energiu a marhule mu dodajú sladkú, no sviežu letnú bodku. 

Navyše ho jednoducho prispôsobíte podľa vlastných preferencií – či už obmenou ovocia, pridaním orechov alebo použitím bezlaktózových surovín. Je to ten typ receptu, ktorý si rýchlo nájde miesto vo vašom repertoári – a nebudete ho piecť len raz.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/kvetkah

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.