Ovsené vločky začínajú byť obľúbené v našich domácnostiach hlavne na raňajky. Sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, zdravých tukov, minerálov a vitamínov. Obsahujú vitamíny skupiny B, vápnik, železo, fosfor, lecitín a vlákninu. Hodia sa aj pri diétnom režime, pretože dokážu zasýtiť na dlhý čas a energiu uvoľňujú postupne.
Osoh z nich majú aj ľudia s vysokým cholesterolom. Ideálne je ich konzumovať pravidelne, najlepšie každý deň. Možno namietate, že nie sú také chutné, ale všetko závisí od chutí, ktoré preferujete a fantázii, ktorú pri ich príprave použijete. Nechajte sa inšpirovať tipmi, ktoré sme pre vás pripravili.
Odporúčame prečítať: Ovocné dezert
1. Vločky s mliekom
Väčšinou sa pripravujú ovsené vločky s vodou, no skúste ich pre zmenu povariť v mlieku. Budú tak krémovejšie. Odporúčame niekedy vyskúšať mandľové alebo kokosové mlieko.
2. Ochuťte ich
Ovsené vločky sú ideálne na dochutenie, môžete totiž použiť čokoľvek, čo máte radi. Najobľúbenejšia je asi škorica. Ak si chcete vločky prisladiť, použite radšej hnedý cukor alebo javorový sirup, stéviu či iné prírodné sladidlá. Vyhnite sa však rafinovanému cukru. Okrem škorice pridajte muškátový orech, klinčeky, zázvor alebo kardamon, hlavne v zimných mesiacoch.
Odporúčame prečítať: Zdravé, chutné a ideálne na chudnutie
3. Pridajte k nim bielkoviny
Pridajte si váš obľúbený jogurt do ovsených vločiek a máte výživné raňajky, ktoré vám dodajú potrebnú energiu. Biely jogurt, ale aj vanilkový či ovocný, sa k nim skvele hodia. Ak nie ste zástancom sladkých raňajok, môžete ich skombinovať s cottage cheesom, kozím syrom alebo tvarohom. Podľa potreby dosoliť, okoreniť a posypať petržlenovou vňatkou.
Odporúčame prečítať: Hnedý cukor verzus biely
4. Ovocné vločky
Takisto obľúbená varianta sú ovsené vločky s ovocím. Či už použijete čerstvé alebo sušené ovocie, pripravíte si zdravé a výživné raňajky. Najpopulárnejšie sú jablká so škoricou a hrozienkami a banány, ktoré dodajú jedlu krémovú konzistenciu. K jogurtu sa najlepšie hodia jahody alebo malé bobuľové ovocie. Ale ak ste zástancom iného ovocia, pokojne ho vyskúšajte.
5. Oriešky
Ak chcete zájsť ešte ďalej, tak si pridajte aj oriešky. Klasické orechy sa odporúčajú hlavne, ak preferujete vločky so syrom alebo použijete bobuľové ovocie. Lieskovce je skvelé skombinovať so strúhaným kokosom. Fantázii sa medze nekladú, rovnako tak vašim chuťovým pohárikom.
Odporúčame prečítať: Závislosť na nezdravých potravinách
6. Semienka
Nezabúdajte ani na zdravé semienka, ktoré sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé. Skúste pridať do ovsených vločiek konopné, ľanové alebo chia semienka. Obsahujú vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty. Zvyknite si na pravidelné zdravé raňajky a telo sa vám zato odvďačí.
7. Na studeno
V lete vám možno nebude chutiť jesť teplé uvarené vločky. Vyskúšajte tak rýchly a super ľahký tip, ako ich možno jesť na studeno. Dajte ich na suchý plech, posypte ich škoricou a opečte ich v trúbe na 180 stupňov na 10 minút. Vyberte ich, nechajte ich ochladiť, zalejte studeným mliekom a pridajte obľúbené ovocie a oriešky.
Odporúčame prečítať: 10 potravín, ktoré vám dodajú energiu
8. Ovsené koláče
Pridajte ovsené vločky do muffín, sušienok – cookies, palaciniek. Receptov nájdete na internete neúrekom. Vyskúšajte ten, ktorý sa vám bude pozdávať a určite neoľutujete. Najjednoduchší recept je zmiešať vločky s maslom, hnedým cukrom a škoricou, dajte na dno tortovej formy, pokryte obľúbeným ovocím a upečte do zlatista.
Odporúčame prečítať: Zdraviu prospešné šťavy