Maková múka: Výživná bezlepková alternatíva s množstvom benefitov

Maková múka

Múka už dávno neznamená len pšeničný základ. V obchodoch dnes nájdeme široký výber múk z rôznych surovín – kokosovú, mandľovú, cícerovú, ale aj menej známu makovú múku, ktorá si pomaly nachádza cestu do našich kuchýň.

Maková múka je prirodzene bezlepková, ľahko stráviteľná a výnimočne bohatá na minerály. Vďaka nízkemu obsahu tuku a vysokému obsahu bielkovín si ju obľúbia nielen celiatici, ale aj športovci či milovníci zdravej výživy. V článku sa dozviete, ako vzniká, aké má výhody a ako ju použiť v kuchyni.

Čo je maková múka a ako vzniká?

Mak siaty, latinsky Papaver somniferum, je rastlina z čeľade makovité, ktorá sa pestuje ako olejnina v mnohých krajinách. Napríklad susedné Česko patrí k jeho najvýznamnejším pestovateľom. V mnohých štátoch je však pestovanie maku zakázané, keďže ide o rastlinu, ktorá je aj zdrojom ópia. 

U nás je napríklad pestovanie regulované, aby nebola rastlina zneužitá na nelegálne účely. Mak siaty bol vyšľachtený v Stredomorí a dnes je rozšírený na mnohých miestach Európy či Ázie. Charakteristický je najmä svojimi peknými červenými, bielymi alebo aj fialkovými kvetmi.

Plodom je mnohosemenná tobolka, známa aj ako makovica, ktorá počas dozrievania mení svoju farbu, a to od zelenej po hnedú. V nej sú ukryté drobné belavé alebo modročierne semená. Pri zbere makovíc sa kladie veľký dôraz najmä na zrelosť semien. Okrem využitia vo farmácii je väčšina produkcie maku určená pre potravinársky priemysel.

Z menovaných semien sa okrem iného vyrába aj jedinečná maková múka. Semienka maku sa najskôr lisujú za studena, čím sú zbavené oleja. Následne sa vysušia a až potom pomelú do podoby múky.

výhody makovej múky
Shutterstock®

Prečo zaradiť makovú múku do jedálnička?

Maková múka má hneď niekoľko benefitov, no tým hlavným je najmä to, že je prirodzene bezlepková. Bez problémov ju tak môžu do jedálnička zaradiť osoby, ktorým lepok spôsobuje ťažkosti a aj ostatní jedinci na bezlepkovej diéte. 

Je teda skvelou alternatívou ku klasickej pšeničnej múke. Múka z makových semien má na rozdiel od zomletého maku skutočne nízky podiel tuku. Naopak je veľmi bohatá na dôležité bielkoviny.

Okrem toho je tiež zdrojom cennej vlákniny, ktorá má blahodarný vplyv na proces trávenia. Maková múka však obsahuje aj celý rad vitamínov i minerálnych látok a stopových prvkov. 

Spomenúť môžeme najmä fosfor, vápnik, železo, draslík či horčík. Mak je okrem toho známy svojimi upokojujúcimi účinkami na nervový systém človeka. Taktiež podporuje imunitu a priaznivo vplýva na cievy aj hladinu krvného cukru.

Zdravotné benefity makovej múky v skratke:

  • bezlepková alternatíva,

  • nízky obsah tuku, vysoký obsah bielkovín,

  • zdroj vápnika, železa, horčíka, fosforu,

  • podpora trávenia a imunity,

  • upokojujúci účinok na nervový systém.

Môže maková múka obsahovať zvyšky ópia?

Niektorí spotrebitelia majú obavy, že mak, ako rastlina spojená s ópiom, môže byť rizikový. Pravdou však je, že maková múka z potravinárskeho maku neobsahuje žiadne psychoaktívne látky. 

Semená maku, ktoré sa používajú na výrobu múky, neobsahujú morfín ani iné opiáty, pretože tieto látky sa nachádzajú v tobolkách, nie v semenách. Európska legislatíva prísne kontroluje kvalitu a bezpečnosť potravinového maku, takže sa nemusíte obávať jeho konzumácie.

Maková múka vs. pomletý mak – v čom je rozdiel? 

Hoci sa maková múka aj pomletý mak vyrábajú z rovnakých semien, rozdiel je výrazný. Maková múka vzniká po lisovaní maku za studena, keď sa odstráni tuk (olejová zložka), a až následne sa suší a melie. Je preto suchšia, má vyšší obsah bielkovín a nižší obsah tuku ako obyčajný pomletý mak. Zatiaľ čo pomletý mak sa používa skôr ako plnka (napr. do štrúdle), múka je vhodná na prípravu cesta alebo zahusťovanie.  

použitie makovej múky
Shutterstock®

Ako používať makovú múku v kuchyni?

Čo sa týka používania makovej múky v kuchyni, to je naozaj všestranné. Môžete ju využívať v podstate veľmi podobne ako klasickú bielu múku. Vhodná je na pečenie sladkých koláčov aj akéhokoľvek pečiva. Uplatnenie nájde pri príprave zákuskov i muffinov. Dokonca z nej môžete upiecť aj chlieb.

Maková múka je však vhodná aj na varenie. Zahustite ňou polievky alebo omáčky. Môžete ju miešať s inými múkami alebo využívať samostatne. V tomto prípade sa však v prípade výroby cesta odporúča použiť o jedno vajíčko viac ako obyčajne, respektíve tak, ako je písané v recepte. 

Kde kúpiť makovú múku a koľko stojí? 

Makovú múku nájdete vo vybraných supermarketoch, predajniach so zdravou výživou aj online. Cena sa pohybuje približne od 2 do 4 eur za 500 g v závislosti od značky a spôsobu spracovania. Ak sa chcete vyhnúť prídavným látkam, hľadajte múku z lisovaných makových semien bez chemických úprav.

Čo si všímať pri kúpe makovej múky? 

Pri kúpe makovej múky si všímajte, či je produkt označený ako „odtučnený“ alebo „lisovaný za studena“ – ide o znaky kvalitného spracovania. Vyhýbajte sa múke, ktorá obsahuje pridané konzervanty, cukor alebo umelé arómy. Skontrolujte aj krajinu pôvodu – slovenský alebo český mak je často kvalitnejší než dovoz z Ázie. Po otvorení skladujte makovú múku v dobre uzatvorenej nádobe na chladnom a tmavom mieste, ideálne v chladničke.

Oplatí sa makovú múku vyskúšať?

Maková múka je zdravá, výživná a zaujímavá alternatíva k tradičným druhom múk. Je vhodná pre bezlepkové aj redukčné diéty a má široké využitie v kuchyni. Ak ste ju ešte nevyskúšali, rozhodne stojí za to dať jej šancu – pre vaše zdravie aj chuťové poháriky.

Aktualizovaný článok: 09.05.2025

5 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

16.03.2021 17:18

Fúú tak to som netušila

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

15.12.2020 08:19

Tak to som nevedel že je aj maková múka

Vaše meno:

Mária Liščinská

Mária Liščinská

08.08.2020 22:43

maková múka? taaak o tomto som ešte nepočula vau.. starká je na bezlepkovej diéte, skúsim ju prekvapiť a pripraviť jej niečo z takejto múky ;) ďakujem za tip

Vaše meno:

Jana Tonhauserová

Jana Tonhauserová

09.05.2019 15:14

Nepoznám makovú múku,ak na ňu natrafím v obchode,vyskúšam...

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

09.05.2019 05:22

Múka pre všestanné využitie!

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.