Niekto si bez kávy nedokáže predstaviť ráno alebo poobednú pauzu. Či je najlepšie silné espreso, jemné cappucino alebo ochutené latte, na tom sa nezhodneme. Všetkých nás však spája láska ku káve. A už to nie je len o výbornej chuti, ale čoraz viac sa pri hodnotení kaviarní kladie dôraz aj na latte art.
Kreslenie obrázkov z mliečnej peny sa stalo nutnou zručnosťou dobrého baristu. Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že na tom nič nie je, pri prvom mliečnom srdiečku by ste sa iste zapotili. Základom je naučiť sa správnu techniku a potom už len trénovať a trénovať.
Pôvod latte artu
Latte art vznikol v 80. rokoch 20. storočia v USA a Taliansku, kde sa rozvíjali techniky prípravy espresa a mliečnej peny. Za jedného z priekopníkov sa považuje americký barista David Schomer zo Seattlu, ktorý zdokonalil šľahanie mikropeny a v roku 1989 začal systematicky tvoriť srdiečka a rozetky. Jeho práca sa rýchlo rozšírila do ďalších kaviarenských kultúr a stala sa symbolom baristického umenia.
V Taliansku sa zase kládol dôraz na estetiku a eleganciu servírovania kávy. Spojením týchto prístupov vznikol štýl, ktorý dnes poznáme ako latte art – spojením precíznosti a kreativity. Dnes sa táto forma vizuálneho zdobenia kávy vyučuje na baristických školách po celom svete a je súčasťou súťaží aj kávovej kultúry na najvyššej úrovni.
FreepikZáklad latte artu? Kvalitné espreso a dokonalá pena
Latte art sa najčastejšie robí na cappucine alebo cafe latte, pretože majú povrch z mliečnej peny a sú v dostatočne veľkých hrnčekoch. Aby sa obrázky na káve dobre kreslili, musíte mať v prvom rade kvalitne pripravené espreso. Potrebujeme asi 30 ml espresa pripraveného z 8 gramov kávy, samozrejme vo veľkej šálke.
Ďalším krokom je mliečna pena. Najlepšie je pripravovať ju zároveň s espresom. Používa sa mlieko s 3,5 % tuku. Kanvičku držíme pod 45° uhlom, nehýbeme hore-dolu, ale jemne krúžime. V prvých sekundách vytvoríme penu, a potom sa už len mlieko zohrieva na požadovanú teplotu.
Časté chyby pri latte arte
Nalievanie príliš vysoko alebo nízko
Zlá teplota mlieka (ideálna je cca 60–65 °C)
Veľké bubliny v pene = žiadna mikropena
Príliš rýchle nalievanie = rozmazaná kresba
Srdiečko, tulipán či medvedík? Začnite od základov
Najjednoduchším obrázkom je srdiečko a tulipán, tie sa učia ako prvé. Kreslia sa penou priamo z kanvičky, čo však nie je úplne jednoduché. Musíte dávať pozor, aby ste nenaliali príliš veľa mlieka a treba dobre odhadnúť, kedy začať dekorovať penu. Pri zložitejších obrázkoch už je dôležité mať najmä trpezlivosť a pevné ruky.
Zvieratká, sezónne motívy aj farby: Kreslenie bez hraníc
Často sa používajú aj zvieracie motívy, napríklad medvedík, mačka, delfín, ale aj zložitejšie – napríklad drak. Tu si na pomoc beriete špajľu a dotvárate ňou detaily. Malé množstvo peny sa nanáša lyžičkou alebo špeciálnym pomocníkom na kreslenie s mliečnou penou. Na dozdobenie bielej peny sa používa zhnednutá časť zafarbená kávou.
Freepik3D latte art: Keď sa káva mení na malú sochu
Okrem klasických obrázkov, ktoré sme už spomínali, môžete vidieť aj rôzne tematické výtvory. Na jeseň tekvice, v čase Vianoc kométu či stromček, na jar kvitnúce vetvičky a cez leto napríklad palmy. Pri zdobení sa používajú aj farebné sirupy alebo pena zafarbená potravinárskym farbivom. To však stále nie je všetko.
Vrcholom latte art sú 3D obrázky, alebo inak povedané, sochy z mliečnej peny. Vytvoriť ich si vyžaduje veľa praxe, veľmi veľa trpezlivosti, ale aj kreatívnych nápadov. Vyskúšajte napríklad medvedíka, ktorý leží vo vani, topiacu sa mačičku alebo ružové prasiatko. Tu je však otázne, či vám skôr káva nevychladne, než túto parádu vytvoríte.
Návod na srdiečko na káve
Návod na tulipán na káve
Návod na rozetu na káve
Návod na labuť na káve
Návod na motýľa na káve
Návod na mačičku na káve
Najčastejšie otázky o latte art (FAQ)
Môžem latte art robiť aj doma bez profesionálneho kávovaru?
Áno, ak máte mliečnu trysku alebo naparovač a viete si pripraviť mikropenu, môžete skúsiť jednoduché vzory aj doma.
Aké mlieko je najvhodnejšie na latte art?
Najlepšie výsledky dosiahnete s plnotučným kravským mliekom (3,5 % tuku). Alternatívne rastlinné nápoje musia byť určené na šľahanie.
Prečo mi latte art „nevyjde“ aj keď mám penu?
Možno máte penu s veľkými bublinkami – je potrebná hladká mikropena. Dôležitý je tiež uhol nalievania a načasovanie.
Ako dlho trvá naučiť sa latte art?
Základy ako srdiečko alebo list sa dajú zvládnuť za pár týždňov pravidelného tréningu. Zložitejšie vzory či 3D latte art však vyžadujú mesiace praxe, pevnú ruku a cit pre detail.
Môžem použiť aj studené mlieko?
Na latte art sa používa horúce, naparené mlieko. Studené mlieko neumožňuje vytvoriť mikropenu potrebnú na kreslenie do kávy – pena by bola nestabilná a rýchlo by sa zrútila.
Latte art nie je len technika, ale spôsob, ako spraviť z obyčajnej šálky kávy malý zážitok. Či ste milovník espressa, alebo len obdivujete šikovné ruky baristov, určite vás očarí spojenie chuti a estetiky, ktoré latte art ponúka.
Možno práve dnes príde ten moment, keď si namiesto obyčajnej kávy doprajete šálku s mliečnym srdcom – a možno ju raz sami vytvoríte.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik
Aktualizovaný článok: 07.05.2025
15 komentárov
Kristína
18.05.2025 23:42Škoda že kávu vôbec nepijem :-)
Jana Komadová
02.10.2018 21:23Waú hotové umelecké dielko
Ľudka Uličná
15.06.2018 19:34veľmi pekné
Milka Damašková
09.05.2017 21:29Rada by som videla, ako sa vyrábajú 3D. Idem vygoogliť...
Majka Frnová
09.05.2017 12:23vyzerá úžasne a chutí ešte lepšie :-)
Natália Homolová
08.05.2017 22:02Je to krasne ,a tie 3D to je nadhera to by som chcela vidiet nazivo :)
Pavlína Vaksmundská
08.05.2017 20:18Užasné sú tie obrázky,ja by som to asi nedokázala.. Možno keby som trénovala, tak nejaké srdiečko by som spravila .. cha .. Tie kačičky a stromček sú Naj ..
Mária Maxianová
08.05.2017 18:53ešte som nič podobné neskúšala, asi je to ťažké
Soňa Krátka
08.05.2017 18:22veľmi milé
Katarína Konečná
08.05.2017 18:02nádhera, aj by mi to bolo ľúto vypiť
Mária Chromíková
08.05.2017 14:32Pekné ,treba na to zlaté ručičky.
Anna Kralovičová
08.05.2017 12:46Krásne to vyzerá a o to lepšie chutí. Aj ja si idem takúto za chvíľočku urobiť.
Soňa Kelemenová
08.05.2017 09:52Noj priatel je barista..... takze kazdy den mam doma vycarovany nadherny vzor...... rano do postele mi nosi kavicku so srdieckom alebo slnieckom....nie je razke spravit s mlieka taju nadheru.....zaklad je mat dobre naslahane mliecko
Daniela Bieliková
08.05.2017 06:24Úžasné, majú môj obdiv :-)
Lucia Valková
08.05.2017 06:15To je nádhera,škoda vypiť.