Ryža - mohli by sme povedať, že je to krv kuchyne mnohých národov, vďaka čomu patrí medzi najobvyklejšie jedlá na svete. V Ázii, ktorá je považovaná za mekku tejto suroviny, je ryža využívaná takmer v každom jedle. Je populárna, pretože je tvárna – je možné kombinovať ju s akýmkoľvek druhom jedla a je pomerne lacná.
Avšak ako mnoho jedál, tak aj ryža má jednu nevýhodu – nie je najvhodnejšia na konzumáciu pre tých, čo sa snažia udržať si štíhlu líniu, pretože obsahuje vyššie množstvo kalórií. Jedna šálka uvarenej ryže obsahuje asi 200 kalórií, z ktorých je väčšina vo forme škrobu, ktorý sa mení na cukor, a ten zas na telesný tuk. Ale, čo keby sme vám povedali, že existuje jednoduchý spôsob, akým si môžete ryžu uvariť v zdravšej verzii?
Vysokoškolský študent na Vysokej škole chemických vied na Srí Lanke a jeho učiteľ prišli s novým spôsobom varenia ryže, vďaka ktorému môžete znížiť jej kalórie až o 50% a dokonca s niekoľkými prínosmi pre zdravie. Geniálna metóda, ktorá pozostáva z niekoľkých jednoduchých krokov. Celá podstata spočíva v použití kokosového oleja.
Odporúčame prečítať: Skákanie cez švihadlo - rýchle a efektívne cvičenie
Inovácia varenia ryže s kokosovým olejom
Kokosový olej zohráva veľkú rolu pri stravovaní každého z nás. Je výborným zdrojom lacnej a bohatej kyseliny laurovej, ktorá je prospešným doplnkom k akejkoľvek diéte. Preto si môžete dopriať vyššiu dávku ryže bez toho, aby ste sa obávali sacharidov. Nemusíte tak venovať veľkú pozornosť zníženým kalóriám, stačí len pri varení zvoliť vhodné suroviny.
Keď uvaríte ryžu spolu s kokosovým olejom, olej bude viazať stráviteľný škrob v ryži (škrob sa premieňa na glukózu). Ryža je vo všeobecnosti považovaná za potravinu s vysokým glykemickým indexom, vďaka čomu je síce rýchlo stráviteľná, avšak tiež prispieva k zvýšeniu hladiny krvného cukru. V kombinácii s kokosovým olejom sa tento efekt spomalí. Je to možno zvláštny a paradoxný koncept, no pre mnohých z nás určite príťažlivý. Pri výrazne nižšom glykemickom indexe sa už pri konzumácii ryže nemusíte obmedzovať. Ak teda milujete ryžu ako zdroj uhľohydrátov, môžete sa začať radovať!
Odporúčame: Pripravte sa na zhadzovanie kíl. Tabata vám dá poriadne zabrať!
Ako pripraviť ryžu s kokosovým olejom?
Na prípravu tejto nízkokalorickej ryže budete potrebovať základné suroviny, ktorými sú ryža, kokosový olej a voda.
Nalejte do hrnca dva poháre vody a pridajte k nej jednu lyžicu kokosového oleja. Túto kokosovú vodu priveďte do varu a následne do nej pridajte jeden pohár ryže. Hrniec s ryžou prikryte pokrievkou a nechajte variť na miernom ohni približne 20 minút. Po dovarení sceďte zostávajúcu vodu a nechajte vychladnúť.
Ak chcete z takto uvarenej ryže vyťažiť maximum a hlavne prijať z nej čo najmenej kalórií, tak je odporúčané vložiť ju na 12 hodín do chladničky. Takéto varenie a následné chladenie ryže premení stráviteľný škrob na odolný škrob, vďaka čomu sa ryža nedá ľahko metabolizovať na glukózu. Teda nedôjde k ukladaniu tuku, čo je skvelým spôsobom, ako prispieť k zníženiu hmotnosti.
Odporúčame prečítať: Chcete schudnúť? Doprajte si horúci relax!
11 komentárov
Juliana Šurkovská
29.05.2017 11:11Skvelý nápad, vyskúšam.
Monika Filípková
25.05.2017 15:56Ryžu varím klasickým spôsobom, takto som ešte neskúšala.
Anna Kristova
16.05.2017 17:51ja bežne dávam do ryže kokosový olej
Katarína Konečná
13.05.2017 14:50a ja som si myslela, že ryža má málo kalórii, nakoľko ázijské národy nie sú také obézne
Pavlína Vaksmundská
12.05.2017 22:43Super nápad.. Uvidíme, či bude chutiť ..
Soňa Kelemenová
12.05.2017 09:49vyskúšam, ja ryžu najprv pražím a potom zalejem horúcou vodou....ryža je naša oblúbená príloha.... no veruže vyskúšam ju dať na 12 hodín do chladničky
Mária Frnová
12.05.2017 08:50určite vyskúšam, ryža je jedno z našich najobľúbenejších jedál
Soňa Krátka
12.05.2017 08:34zaujímavé...
Daniela Bieliková
12.05.2017 07:48Tak to je dobrá správa, ryžu varím často :-)
Mária Maxianová
12.05.2017 07:21hotová alchýmia :-)
Lucia Valková
12.05.2017 05:36Zaujímavé,vyskúšam.Ale pri ryži je u nás doma všetkým jedno,koľko má kalórii,len necj je a veľa!