Ak si rady vychutnáte kvalitnú a prvotriednu kávu, nemali by ste zabúdať ani na rovnako kvalitnú porcelánovú šálku. Prečo porcelán? Nuž, vďaka nemu sú šálky odolné voči pádom a teplotným šokom. Reč je, samozrejme, o čistom tvrdom porceláne.
Materiál vašej šálky na kávu však nie je ani zďaleka to jediné, na čo treba myslieť v súvislosti s kvalitným espressom.
Odhliadnuc od samotnej prípravy kávy, aj tvar vašej šálky vie do veľkej miery ovplyvniť arómu kávy a penu, takzvanú cremu.
„Káva musí byť horúca ako peklo, čierna ako diabol a sladká ako láska."
Pod tieto slová Ch.M. de Talleyranda by sa zrejme podpísal každý milovník kávy. Ak ste aj vy doteraz patrili medzi kávomilov, hoci takých, ktorým až tak nezáleží na tom, z čoho svoj obľúbený nápoj pijú, odteraz sa to určite zmení. Prinášame vám totiž tipy na výber správnej šáločky na espresso, ako aj pár dôvodov, prečo je jej výber taký dôležitý. Na trhu je celá škála skutočne originálnych kúskov a ak im prídete na chuť, už si nikdy nepripravíte kávu do čajového hrnčeka či pohára z Ikey. Pretože ak espresso, tak naozaj len v špeciálnej šálke, na to určenej!
Zaujme ťa: Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!
Správna teplota, tvar a hrúbka šálky
Áno, tieto faktory sú mimoriadne dôležité, ak má vaše espresso vyzerať a chutiť ako pripravené priamo v talianskej kaviarni. Šálka na espresso teda musí byť hrubá a vopred ohriata. A tu sa vraciame k dôležitosti porcelánu. Ten totiž výborne drží teplotu aj niekoľko minút po vytiahnutí z kávovaru. O keramike sa to rozhodne nedá povedať. Môžete si tak byť isté, že vám káva hneď nevychladne. Porcelán sa zároveň aj ľahšie čistí a suší, plus sa z neho neodlupuje tak ako z keramiky. Ideálna teplota šáločky má byť okolo 60°C. Šálka na espresso by zároveň mala mať zúžené kónické dno, aby mohla káva z kávovaru plynulo stekať po jej boku. Práve tým sa vytvorí žiaduca crema (pena).
Dajte si záležať na výbere šálky na espresso aj preto, že vás bude každé ráno prebúdzať do nového dňa, prípadne vám robiť spoločnosť, na ktorú sa tak tešíte po návrate z práce. Šáločiek je na trhu nespočetné množstvo, preto nebude žiadny problém nájsť si tú, ktorá vám sadne do vkusu a štýlu. Až vtedy bude vaše espresso naozaj neodolateľné. Ak siahnete po vyššej šálke na espresso, posilníte tým samotnú arómu kávy. Tá rýchlejšie vyprcháva z rovnej alebo príliš otvorenej šálky. Po obsahovej stránke má mať správna šálka na espresso 50 až 75 ml.
Pozri aj: Hroznový džús: Čo všetko v sebe ukrýva? Je to neuveriteľné!
Zlúčte kvalitu s estetikou!
Ak váš domáci kávovar neobsahuje odkladací priestor, kde sa drží teplota a môžete si tak šáločku nahriať, zohrejte si ju pod horúcou vodou a vytrite dosucha. Pri espresse je dôležité, aby nielenže výborne chutilo, ale aj dobre vyzeralo. A súčasťou toho je aj kvalitná štýlová šálka s podšálkou. Nie vždy sa však treba nechať zlákať dizajnom, pretože nie každá šálka rešpektuje jedno zo zásadných pravidiel správneho espressa. Tým je tvar a hrúbka šálky. Ako už bolo spomenuté, tieto faktory vedia výrazne ovplyvniť kvalitu kávy. Cena kvalitných hrubostenných šálok na espresso sa u nás pohybuje v rozmedzí od 3 do 15 eur, samozrejme, v závislosti od farebnosti a potlače.
Neprehliadni: Prečo pestovať aloe vera? Takto ho využiješ pre zdravie i krásu!
Vychutnajte si vašu obľúbenú šálku kávy nielen chuťovými pohárikmi, ale aj vizuálne! Veď keď si môžete výborné espresso v štýlovej šáločke dopriať v každej kvalitnej kaviarni, tak prečo nie aj u vás doma?