Mikrovlnku má v domácnosti azda každý. Ide o veľmi pohodlného pomocníka, vďaka ktorému sú naše pokrmy zohriate za niekoľko desiatok sekúnd. Áno, mikrovlnka je praktický spotrebič, no veľa ľudí netuší, ako ju správne používať.
Tak napríklad takmer každý z nás vie, že do nej nepatrí alobal, no o iných zakázaných predmetoch či potravinách veľa z nás ani len netuší. Poďte sa pozrieť, čo nedávať do mikrovlnky za žiadnych okolností!
Na čo primárne slúži mikrovlnka?
Mikrovlnná rúra je navrhnutá predovšetkým na rýchly ohrev jedla a nápojov. Vďaka mikrovlnnému žiareniu, ktoré rozkmitá molekuly vody v jedle, sa pokrm zohreje zvnútra a šetrí vám tak čas aj energiu v porovnaní s klasickou rúrou alebo sporákom.
Okrem ohrievania možno mikrovlnku využiť aj na rýchle rozmrazovanie mrazených potravín. Mnohé moderné mikrovlnky ponúkajú aj funkciu varenia alebo pečenia, no stále platí, že ide hlavne o pomocníka na úpravu už pripraveného jedla – nie o plnohodnotnú náhradu kuchynských spotrebičov.
Čo do mikrovlnky nedávať?
Vajcia či ovocie
Ak chcete zabrániť tomu, aby ste z vašej mikrovlnky museli odstraňovať zvyšky explodovaných potravín, vyhnite sa napríklad príprave vajíčka natvrdo v tomto praktickom spotrebiči. Vo vajíčku sa môže vďaka teplu nahromadiť para, čo môže spôsobiť jeho výbuch.
Podobne je to aj s čerstvým ovocím v celku. Para sa môže hromadiť pod povrchom plodu, preto môže explodovať. Otázka je, na čo by ste vlastne chceli dávať ovocie do mikrovlnky, že áno?
Kov a alobal
Do mikrovlnky rozhodne nepatria kovové lyžice, vidličky, kovové misky, ale ani taniere s ozdobným kovovým okrajom. Mikrovlny sa na kove odrážajú, čo môže spôsobiť iskrenie, poškodenie mikrovlnky alebo dokonca požiar. Výnimkou nie je ani klasický alobal – ten sa môže v mikrovlnke skrútiť, prehorieť a ohroziť bezpečnosť vašej domácnosti.
Shutterstock®Surové mäso
Koľkých z nás už mikrovlnná rúra zachránila vo chvíli, keď sme potrebovali urýchlene rozmraziť mäso na večeru? Pri rozmrazovacom programe mikrovlnky však kombatibilita s mäsom končí. Do mikrovlnky surové mäso nikdy nedávajte zohrievať a pri rozmrazovaní nezabudnite zvoliť vhodný program. Predídete tak rozmnoženiu baktérií na mäse a s tým aj prípadnému skazeniu mäsa.
Plastové či papierové obaly
Vkladanie potravín v papierových aj plastových obaloch do mikrovlnky je samostatnou kapitolou. Papierové tašky, v ktorých možno máte zabalené niečo, čo chcete vložiť do mikrovlnky, totiž väčšinou obsahujú spoje s lepidlom. Toto lepidlo sa môže teplom uvoľniť do jedla, čo nie je dobré najmä pre naše zdravie.
O plastových obaloch hádam ani nemusíme hovoriť, a preto je lepšie ich do mikrovlnky vôbec nedávať. Inak riskujete dobre zohriaty pokrm, no s príchuťou nebezpečných chemikálií.
Chilli papričky
Ak premýšľate nad tým, že si rýchlo ohrejete jedlo s chilli papričkami v mikrovlnke, radšej to zvážte. Pri zohrievaní sa totiž uvoľňujú dráždivé látky – najmä kapsaicín, ktorý sa mení na výpary. Po otvorení mikrovlnky vás môže čakať nepríjemný zásah do očí, nosa aj hrdla.
Výpary môžu podráždiť sliznice a spôsobiť slzenie, kašeľ alebo dýchacie ťažkosti. V najhoršom prípade si môžete mikrovlnku doslova „zafajčiť“ do nepríjemného oblaku paprikového aerosólu. Chilli teda do mikrovlnky radšej nepatrí – ani celé, ani nasekané.
Shutterstock®Nebezpečná prázdnota v mikrovlnke – najväčší problém?
Na záver povieme niečo, čo je možno pre niekoho jasné ako facka, no pre niekoho novinka. Mikrovlnka sa nemá púšťať naprázdno, a to z jednoduchého dôvodu. Tento spotrebič ohrieva jedlo tak, že pomocou elektromagnetických vĺn zohrieva molekuly vody v jedle a nápojoch. Ak tieto vlny nemá čo absorbovať, vaša mikrovlnka môže jednoducho rezignovať. A verte nám, že to už nerozchodí.
Bezpečné triky s mikrovlnkou: Ktoré z nich naozaj fungujú?
Na internete sa často objavujú rôzne „zaručené“ triky s mikrovlnkou – od sušenia ponožiek po čistenie hubky či strúhanie mydla. Nie všetko, čo koluje po sociálnych sieťach, je však rozumné vyskúšať. Niektoré pokusy môžu byť nebezpečné, iné síce vyzerajú efektné, ale mikrovlnke skôr škodia. My sme vybrali niekoľko overených trikov, ktoré sú bezpečné a praktické, ak ich robíte správne.
Oživenie starého chleba: Zabalený do navlhčenej papierovej utierky a ohrievaný 10–15 sekúnd, chlieb zmäkne a bude opäť chutný. (Pozor na príliš dlhý ohrev – môže sa zmeniť na gumu.)
Odlupovanie cesnaku bez námahy: Stačí pár sekúnd v mikrovlnke a šupky z cesnakových strúčikov sa budú dať odstrániť oveľa jednoduchšie.
Rýchle oživenie medu: Kryštalizovaný med môžete zohriať (v sklenenej nádobe bez kovového viečka) na nízky výkon po dobu cca 20 sekúnd, aby znovu zmäkol.
Sterilizácia špongie: Vlhkú kuchynskú hubku môžete z mikrovlnky vytiahnuť bez baktérií – stačí ju ohriať asi minútu na vysokom výkone. (Pozor: hubka musí byť naozaj mokrá, inak hrozí požiar!)
Získanie viac šťavy z citrusov: Pred vytlačením citrónu alebo limetky ich dajte na 10 sekúnd do mikrovlnky – uvoľní sa viac šťavy. Pozor ale, nenechávajte citrón v mikrovlnke dlho, ako sme spomínali vyššie, môže to mať aj svoje riziká.
Rýchle nahriatie termoforu: Látkový vankúšik naplnený ryžou alebo pohánkou možno opatrne zohriať v mikrovlnke a použiť ako suchý termofor. Ideálne ohrievať max. 1 minútu a pod dohľadom.
Aktualizovaný článok: 05.05.2025