VAROVANIE: Pred čítaním tohto článku si uvarte šálku čaju alebo kávy a stále si opakujte, že hlad je len skrytý smäd. Alebo to jednoducho vzdajte a rovno si otvorte tabuľku čokolády. Ani my by sme bez nej tento článok nedokázali pripraviť. Svadobné koláče sú sladkou bodkou za hlavným chodom. Kedysi sa servírovali na tanierikoch alebo etažéroch priamo na stoly, no dnes sú pekne vystavené na sladkom stole, ktorý voláme aj candy bar.
Pozri aj: Ako oznámiť zásnuby rodine a známym: Inšpiruj sa týmito nápadmi!
Vkusne uložené dobroty, naaranžované na inventári podľa témy svadby, farebne zladené, čerstvé a krásne voňavé. Candy bar si mnohí vysvetľujú nesprávne ako stôl s cukríkmi, gumenými medvedíkmi a tak podobne. Pokiaľ ale nemáte na svadbe kŕdeľ detí, bude to zbytočne investovaný čas, peniaze a priestor. Koláčiky sú oveľa lepšia voľba.
Brownies
Tieto koláčiky sú taký malý zázrak. Je to vlastne len čokoláda v inej forme a trošku upečená. Minimum múky, ktorá sa do tohto zákusku pridáva, sa stará o to, aby bol krásne mäkký. Ozdobiť ho môžete práškovým cukrom, ak máte radi sladšie zákusky alebo mandľovými hoblinami.
Cheesecake
Tento zákusok sa pripravuje na viacero spôsobov. Klasický pečený cheesecake je svetlým zákuskom zo syra a chutí takmer vanilkovo. No cukrári už dávno vymysleli množstvo variantov tejto mimoriadne obľúbenej sladkosti. Čokoládový je must have, no poleva môže byť aj z rôzneho ovocia, príchuť mu môže dať aj likér alebo káva. Koláčik sa servíruje narezaný na kúsky. Preto nezabudnite upozorniť čašníkov, aby ho pred príchodom hostí pokrájali.
Cookies
Čokoládové sušienky nie sú len pre deti. Sú maškrtou, ktorá sa fantasticky hodí ku káve, dá sa s ňou ľahko podeliť a jej maslová chuť je proste super. Ak máte na svadbe aj deti, požiadajte cukrárku, aby namiesto (alebo okrem) čokoládových kúskov pridala do sušienok aj lentilky alebo želatínových medvedíkov.
Makarónky
Sladké pusinky z krehkých škrupiniek alebo marakóny, makrónky či le macaroon. Sú vyrobené z vaječných bielkov, cukru a mandľovej múky. Neuškodia ani ľudom s alergiou na lepok. Ich farebnosť je nekonečná, môžete ich pomaľovať jedlou striebornou alebo zlatou farbou, vaším monogramom alebo akýmkoľvek iným vzorom. Dokonale sa teda prispôsobia farbe a téme svadby a sú jednoducho čarovné. Dodajú celému sladkému stolu francúzsku eleganciu.
Panna cotta
Z Francúzska sa presunieme cez hranice do Talianska. Odtiaľ pochádza náš ďalší dezert, ktorý je jednoduchý a v preklade znamená doslova „varená smotana“. V smotane sa varí aj želatína, mlieko a cukor. Výsledok pripomína puding, ktorý sa zdobí ovocím podľa sezóny a chuti a servíruje sa v maličkých téglikoch z plastu alebo zo skla s lyžičkou.
Tartletky
Maličké koláčiky, jednohubky či dvojhubky plnené krémom v maslovom košíčku. Plnku si môžete vybrať svetlú, tmavú alebo farebnú, ovocnú. Vrch tartletiek sa zdobí najčastejšie ovocím, v zimných mesiacoch orieškami alebo čokoládovými hoblinkami. Prispôsobiť si ich môžete akokoľvek, farebne k výzdobe alebo podľa svojich obľúbených príchutí.
Tiramisu
Názov tohto koláčika pochádza z talianskeho tirami su, čo voľne preložené znamená „zlepši mi náladu“. Na vašej svadbe bude nálada skvelá, ale prečo si ju ešte trošku nevylepšiť? Recept na tiramisu asi poznáte. Pozostáva z vrstiev piškót namočených v esprese, mascarpone a snehom s rumom alebo marsalským vínom. Koláčik je bohato posypaný horkým kakaom, ktoré krásne kontrastuje so sladkou plnkou.
Ak máte výhrady k tomu, že tieto koláčiky nie sú typicky slovenské, pokojne si vytvorte sladký stôl podľa seba. Naplniť ho môžete kysnutými závinmi, moravskými koláčmi, tvarohovými a lekvárovými dobrotami. Nechajte si ich pripraviť podľa starých receptov, aby chutili presne tak, ako si ich pamätáte z detstva. Dobrú chuť ;)