Leto je v plnom prúde, čo znamená, že v záhradách nájdete mnoho druhov čerstvého a najmä zdravého ovocia. Jedným z nich sú aj sladké marhule, na ktorých si môžeme pochutnávať len počas letných mesiacov.
Ochutnajte tie najlepšie šťavnaté marhuľové koláče!
Marhule sú chutné priamo zo stromu, na zaváranie alebo si z nich môžete pripraviť množstvo ovocných koláčov, ktoré vám osladia každý horúci deň. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami na tie najlepšie marhuľové koláče!
Tradičné marhuľové koláče si zamiluje celá rodina! Šťavnatý hrnčekový marhuľový koláč, rýchly letný marhuľový koláč plný marhúľ, kysnutý marhuľový koláč, babičkin marhuľový koláč, marhuľový cheesecake s marhuľami, obrátený marhuľový koláč, kváskový marhuľový koláč, svieži letný koláč, vláčny koláč, chutný koláč či skvelý letný koláč s poriadnou porciou marhúľ - sezóna marhúľ prichádza, tak ktorý rýchly letný koláč si vyberiete vy a vaša rodina?
Jednoduchý a výborný marhuľový koláč
Suroviny:
- 200 g masla
- 300 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 3 žĺtky
- kypriaci prášok do pečiva
- vajce na potretie
- marhuľový džem
Príprava a recept na marhuľový koláč:
Z masla izbovej teploty, hladkej múky, práškového cukru a žĺtok vypracujeme cesto. Dáme fo odpočinúť na 30 minút do chladničky. Potom ¾ cesta rozvaľkáme na približne 0,5 cm hrubý plát a vložíme ho do vymastenej formy. Potrieme hrubšou vrstvou marhuľového džemu. Rozvaľkáme aj zvyšné cesto a pokrájame na úzke pásiky. Tie poukladáme na vrstvu džemu. Dáme piecť pri teplote 200 stupňov na 20 - 25 minút.
Odporúčame prečítať: Slaďte zdravšie – datľovým sirupom
Kysnutý marhuľový ovocný koláč
Suroviny:
- 1/2 kocky droždia
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru
- 150 ml mlieka
- 500 g polohrubej múky
- 300 ml mlieka
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 30 ml oleja
- štipka soli
- 500 g marhúľ
Príprava:
Ako prvé si urobíme kvások. Do 150 ml teplého mlieka pridáme cukor a droždie. Necháme na teplom mieste 15 minút kysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor a štipku soli. Pridáme nakysnuté droždie, zvyšné mlieko, olej a všetko spolu dobre premiešame. Cesto dáme na plech, navrch poukladáme na menšie kúsky nakrájané marhule a necháme 30 minút na teplom mieste nakysnúť. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.
Odporúčame prečítať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Šťavnatý tvarohový koláč s marhuľami
Suroviny:
- 1/2 kocky droždia
- 250 ml mlieka
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru
- 500 g polohrubej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 100 g roztopeného masla
- 500 g tvarohu
- čerstvé marhule
Príprava:
Ako prvé si urobíme kvások. Do 100 ml teplého mlieka pridáme cukor a droždie. Necháme na teplom mieste 15 minút kysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme práškový cukor, zvyšok mlieka, žĺtok, roztopené maslo a pripravený kvások. Všetko spolu premiešame a dáme na plech. Na cesto rozotrieme vrstvu tvarohu a pokrájaných marhúľ. Dáme piecť pri 175 stupňoch na približne 40 – 50 minút.
Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?
Letné koláče - cheesecake s marhuľami
Suroviny:
- 180g maslových sušienok
- 50g masla
- 500 g syra ricotta
- 200 g syra mascarpone
- 50 g kyslej smotany
- 3 vajíčka
- 200 g kryštálového cukru
- 1 balenie želatíny
- 300 g marhúľ
Príprava:
Rozdrvené sušienky zmiešame s roztopeným maslom a vystelieme nimi tortovú formu. V mise zmiešame ricottu, mascarpone, smotanu, vajíčka a kryštálový cukor. Náplň vlejeme do tortovej formy a pečieme pri 170 stupňoch približne 45 minút. Po upečení necháme cheesecake v rúre ešte 30 minút. Na záver navrch poukladáme na plátky nakrájané marhule a zalejeme želatínou.
Odporúčame prečítať: Ľanový a ricínový olej – bojovníci proti rakovine
Aktualizované na 09.06.2024
Aktualizovaný článok: 09.06.2024