Ochutnajte tie najlepšie marhuľové koláče

marhuľové koláče

Leto je v plnom prúde, čo znamená, že v záhradách nájdete mnoho druhov čerstvého a najmä zdravého ovocia. Jedným z nich sú aj sladké marhule, na ktorých si môžeme pochutnávať len počas letných mesiacov. 

Ochutnajte tie najlepšie šťavnaté marhuľové koláče!

Marhule sú chutné priamo zo stromu, na zaváranie alebo si z nich môžete pripraviť množstvo ovocných koláčov, ktoré vám osladia každý horúci deň. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami na tie najlepšie marhuľové koláče!

Tradičné marhuľové koláče si zamiluje celá rodina! Šťavnatý hrnčekový marhuľový koláč, rýchly letný marhuľový koláč plný marhúľ, kysnutý marhuľový koláč, babičkin marhuľový koláč, marhuľový cheesecake s marhuľami, obrátený marhuľový koláč, kváskový marhuľový koláč, svieži letný koláč, vláčny koláč, chutný koláč či skvelý letný koláč s poriadnou porciou marhúľ - sezóna marhúľ prichádza, tak ktorý rýchly letný koláč si vyberiete vy a vaša rodina?

Jednoduchý a výborný marhuľový koláč

Suroviny:

  • 200 g masla
  • 300 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • kypriaci prášok do pečiva
  • vajce na potretie
  • marhuľový džem

Príprava a recept na marhuľový koláč:

Z masla izbovej teploty, hladkej múky, práškového cukru a žĺtok vypracujeme cesto. Dáme fo odpočinúť na 30 minút do chladničky. Potom ¾ cesta rozvaľkáme na približne 0,5 cm hrubý plát a vložíme ho do vymastenej formy. Potrieme hrubšou vrstvou marhuľového džemu. Rozvaľkáme aj zvyšné cesto a pokrájame na úzke pásiky. Tie poukladáme na vrstvu džemu. Dáme piecť pri teplote 200 stupňov na 20 - 25 minút.

Odporúčame prečítať: Slaďte zdravšie – datľovým sirupom

Ochutnajte tie najlepšie marhuľové koláče
Shutterstock®

Kysnutý marhuľový ovocný koláč

Suroviny:

  • 1/2 kocky droždia
  • 1 čajová lyžička kryštálového cukru
  • 150 ml mlieka
  • 500 g polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 30 ml oleja
  • štipka soli
  • 500 g marhúľ

Príprava:

Ako prvé si urobíme kvások. Do 150 ml teplého mlieka pridáme cukor a droždie. Necháme na teplom mieste 15 minút kysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor a štipku soli. Pridáme nakysnuté droždie, zvyšné mlieko, olej a všetko spolu dobre premiešame. Cesto dáme na plech, navrch poukladáme na menšie kúsky nakrájané marhule a necháme 30 minút na teplom mieste nakysnúť. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. 

Odporúčame prečítať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Ochutnajte tie najlepšie marhuľové koláče
Shutterstock®

Šťavnatý tvarohový koláč s marhuľami

Suroviny:

  • 1/2 kocky droždia
  • 250 ml mlieka
  • 1 čajová lyžička kryštálového cukru
  • 500 g polohrubej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 100 g roztopeného masla
  • 500 g tvarohu
  • čerstvé marhule

Príprava:

Ako prvé si urobíme kvások. Do 100 ml teplého mlieka pridáme cukor a droždie. Necháme na teplom mieste 15 minút kysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme práškový cukor, zvyšok mlieka, žĺtok, roztopené maslo a pripravený kvások. Všetko spolu premiešame a dáme na plech. Na cesto rozotrieme vrstvu tvarohu a pokrájaných marhúľ. Dáme piecť pri 175 stupňoch na približne 40 – 50 minút. 

Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?

Ochutnajte tie najlepšie marhuľové koláče
Shutterstock®

Letné koláče - cheesecake s marhuľami

Suroviny:

  • 180g maslových sušienok
  • 50g masla
  • 500 g syra ricotta
  • 200 g syra mascarpone
  • 50 g kyslej smotany
  • 3 vajíčka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 balenie želatíny
  • 300 g marhúľ

Príprava:

Rozdrvené sušienky zmiešame s roztopeným maslom a vystelieme nimi tortovú formu. V mise zmiešame ricottu, mascarpone, smotanu, vajíčka a kryštálový cukor. Náplň vlejeme do tortovej formy a pečieme pri 170 stupňoch približne 45 minút. Po upečení necháme cheesecake v rúre ešte 30 minút. Na záver navrch poukladáme na plátky nakrájané marhule a zalejeme želatínou.

Odporúčame prečítať: Ľanový a ricínový olej – bojovníci proti rakovine

Ochutnajte tie najlepšie marhuľové koláče
Shutterstock®

Aktualizované na 09.06.2024

Aktualizovaný článok: 09.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

26.07.2016 11:13

Osobne obľubujem hrnčekový, len som zamenila suroviny ako múka, cukor za zdravšie :)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

26.07.2016 18:47

Ja tiež robím vàčšinou hrnčekový,lebo je raz-dva,ale tieto koláčiky vyzerajú výborne.Hlavne cheesecake.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

26.07.2016 19:33

milujem takéto koláčiky

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

17.06.2018 23:06

vyzera dobre

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.