V dnešnom článku vám prinášame rôzne recepty na marhuľové delikatesy, ktoré si zamilujú nielen milovníci marhúľ. Ktorú pochúťku vyskúšate ako prvú? Sladké marhule možno pripraviť na množstvo spôsobov - nechajte sa inšpirovať našimi tipmi a super receptami.
Leto nám prináša množstvo čerstvého ovocia a zeleniny. V mnohých záhradkách sa to aktuálne len tak hemží krásnymi a chutnými marhuľami. Využite ich sezónu a okrem tradičného zavárania ich použite aj do varenia. Marhule môžete kombinovať s čím vám len napadne, servírovať ich na sladký aj slaný spôsob. Fantázii sa medze nekladú. Obzvlášť v lete.
Pozri aj: Recept na Harissa pastu: Je toto najlepšia čili omáčka na svete?!
Máte chuť na marhuľové delikatesy? Vyskúšajte bravčové souvlaki s medovými marhuľami!
Ingrediencie: 900 g bravčovej panenky, 3 šalotky, 1 chilli paprička, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice čerstvého oregana, šťava z jedného citróna, polovica šálky olivového oleja, šťava z troch limetiek, 2 dcl vína (ružového, prípadne suché biele), med, 12 ks marhúľ, 1 lyžica čerstvej mäty, 1 lyžica opekaných píniových orieškov, grécky jogurt
Postup prípravy: Do misy nalejte olivový olej, pridajte nasekanú chilli papričku, cesnak, dve nakrájané šalotky a oregano. Bravčové mäso narežte na väčšie podlhovasté kusy (cca 12 až 16 ks), osoľte a vložte do pripravenej marinády. Misu uzavrite a odložte do chladničky ideálne na celú noc, minimálne ale na tri hodiny. Mäso napichnite na grilovacie ihlice a pripravte na grile prípadne na panvici. Kým sa mäso griluje (z každej strany cca 5 minút), v menšej panvici zohrejte na miernom ohni šťavu z limetiek, víno, nakrájanú šalotku a med. Pridajte umyté marhule prekrojené na polovicu a varte cca 10 minút. Na záver pridajte píniové oriešky a nakrájanú mätu, už nevarte. Mäso podávajte s marhuľovou zmesou a gréckym jogurtom, podľa chuti.
Pozri aj: Zdravé raňajkové recepty z vajíčok: Netradičné, no vynikajúce!
Zapekané bagetky s marhuľami
Ingrediencie: bagety, marhule, riccota, rukola, soľ, mleté čierne korenie, med (zo všetkého ľubovoľný počet podľa počtu stravníkov
Postup prípravy: Bagetky narežte na šikmo, položte na plech vystlaný papierom na pečenie, na každú z bagiet dajte kôpku riccoty, osoľte, okoreňte, pridajte na plátky nakrájané marhule a zapečte do chrumkava pri teplote 150 °C cca 6 až 10 minút. Opečené bagetky pokvapkajte medom, ozdobte rukolou a podávajte.
Jahňacie s marhuľami
Ingrediencie: 500 g jahňaciny, 1 väčšia cibuľa, lúpané paradajky v konzerve, marhule (cca 20 ks), mleté čierne korenie, olej, kurací vývar, opekané mandle (4 lyžice)
Postup prípravy: Nakrájané mäso zmiešajte s olejom a narezanou cibuľou, osoľte, okoreňte, nechajte pár minút postáť v chlade. Tak všetko spolu opečte na panvici až do hneda, zalejte vývarom a mäso uduste. Pridajte paradajky a približne 5 minút pred dokončením aj nakrájané marhule. Mäso podávajte s duseným kuskusom, štvrťkami citróna, dozdobené mandľovými plátkami.
Sladučké marhule ako marhuľové jednohubky
Ingrediencie: čerstvé marhule, sušené marhule, syr gorgonzola, javorový sirup
Postup prípravy: Marhule umyte, osušte a prekrojte. Nadrobno nakrájaný syr vymiešajte s približne dvoma lyžicami javorového sirupu. Syrovou zmesou naplňte každú polovicu čerstvých marhúľ, na vrch uložte kúsky sušených marhúľ a odložte do chladničky až do podávania.
Odporúčame prečítať: Ovocné dezerty
Grilované marhule
Ingrediencie: marhule, hermelín, zelený šalát, olivový olej, balzamikový ocot
Postup prípravy: Prekrojené marhule opečte na grile. Podávajte s kúskami hermelínu a so zeleným šalátom. Pred jedením pokvapkajte olivovým olejom a balzamikovým octom.
Odporúčame: Hrnčekový recept na perník s jablkami: Vráť sa ku klasike od babičky!
Aktualizované na 08.06.2024
Aktualizovaný článok: 08.06.2024