Máš rada sladučké marhule? Tieto marhuľové delikatesy musíš skúsiť!

marhuľové recepty

V dnešnom článku vám prinášame rôzne recepty na marhuľové delikatesy, ktoré si zamilujú nielen milovníci marhúľ. Ktorú pochúťku vyskúšate ako prvú? Sladké marhule možno pripraviť na množstvo spôsobov - nechajte sa inšpirovať našimi tipmi a super receptami.

Leto nám prináša množstvo čerstvého ovocia a zeleniny. V mnohých záhradkách sa to aktuálne len tak hemží krásnymi a chutnými marhuľami. Využite ich sezónu a okrem tradičného zavárania ich použite aj do varenia. Marhule môžete kombinovať s čím vám len napadne, servírovať ich na sladký aj slaný spôsob. Fantázii sa medze nekladú. Obzvlášť v lete.

Pozri aj: Recept na Harissa pastu: Je toto najlepšia čili omáčka na svete?!

bravčové souvlaki Shutterstock®

Máte chuť na marhuľové delikatesy? Vyskúšajte bravčové souvlaki s medovými marhuľami!

Ingrediencie: 900 g bravčovej panenky, 3 šalotky, 1 chilli paprička, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice čerstvého oregana, šťava z jedného citróna, polovica šálky olivového oleja, šťava z troch limetiek, 2 dcl vína (ružového, prípadne suché biele), med, 12 ks marhúľ, 1 lyžica čerstvej mäty, 1 lyžica opekaných píniových orieškov, grécky jogurt

Postup prípravy: Do misy nalejte olivový olej, pridajte nasekanú chilli papričku, cesnak, dve nakrájané šalotky a oregano. Bravčové mäso narežte na väčšie podlhovasté kusy (cca 12 až 16 ks), osoľte a vložte do pripravenej marinády. Misu uzavrite a odložte do chladničky ideálne na celú noc, minimálne ale na tri hodiny. Mäso napichnite na grilovacie ihlice a pripravte na grile prípadne na panvici. Kým sa mäso griluje (z každej strany cca 5 minút), v menšej panvici zohrejte na miernom ohni šťavu z limetiek, víno, nakrájanú šalotku a med. Pridajte umyté marhule prekrojené na polovicu a varte cca 10 minút. Na záver pridajte píniové oriešky a nakrájanú mätu, už nevarte. Mäso podávajte s marhuľovou zmesou a gréckym jogurtom, podľa chuti.

Pozri aj: Zdravé raňajkové recepty z vajíčok: Netradičné, no vynikajúce!

marhuľové bagetky Shutterstock®

Zapekané bagetky s marhuľami

Ingrediencie: bagety, marhule, riccota, rukola, soľ, mleté čierne korenie, med (zo všetkého ľubovoľný počet podľa počtu stravníkov

Postup prípravy: Bagetky narežte na šikmo, položte na plech vystlaný papierom na pečenie, na každú z bagiet dajte kôpku riccoty, osoľte, okoreňte, pridajte na plátky nakrájané marhule a zapečte do chrumkava pri teplote 150 °C cca 6 až 10 minút. Opečené bagetky pokvapkajte medom, ozdobte rukolou a podávajte.

jahňacie s marhuľami Shutterstock®

Jahňacie s marhuľami

Ingrediencie: 500 g jahňaciny, 1 väčšia cibuľa, lúpané paradajky v konzerve, marhule (cca 20 ks), mleté čierne korenie, olej, kurací vývar, opekané mandle (4 lyžice)

Postup prípravy: Nakrájané mäso zmiešajte s olejom a narezanou cibuľou, osoľte, okoreňte, nechajte pár minút postáť v chlade. Tak všetko spolu opečte na panvici až do hneda, zalejte vývarom a mäso uduste. Pridajte paradajky a približne 5 minút pred dokončením aj nakrájané marhule. Mäso podávajte s duseným kuskusom, štvrťkami citróna, dozdobené mandľovými plátkami.

marhuľové jednohubky Shutterstock®

Sladučké marhule ako marhuľové jednohubky

Ingrediencie: čerstvé marhule, sušené marhule, syr gorgonzola, javorový sirup

Postup prípravy: Marhule umyte, osušte a prekrojte. Nadrobno nakrájaný syr vymiešajte s približne dvoma lyžicami javorového sirupu. Syrovou zmesou naplňte každú polovicu čerstvých marhúľ, na vrch uložte kúsky sušených marhúľ a odložte do chladničky až do podávania.

Odporúčame prečítať: Ovocné dezerty

grilované marhule Shutterstock®

Grilované marhule

Ingrediencie: marhule, hermelín, zelený šalát, olivový olej, balzamikový ocot

Postup prípravy: Prekrojené marhule opečte na grile. Podávajte s kúskami hermelínu a so zeleným šalátom. Pred jedením pokvapkajte olivovým olejom a balzamikovým octom.

Odporúčame: Hrnčekový recept na perník s jablkami: Vráť sa ku klasike od babičky!

Aktualizované na 08.06.2024

5 komentárov
helena kravcová

helena kravcová

08.07.2013 12:34

jej same dobrotky musím niečo z toho pripraviť a ochutnať...

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

27.07.2013 18:16

Určite vyskúšam, vyzerajú veľmi lákavo:))

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

17.01.2014 20:46

rád varím a toto sú samé dobrotky

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

19.02.2014 16:39

všetko skvelé recety dík za inšpiráciu,Bravčové souvlaki s medovými marhuľami to vyzerá luxusne

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.12.2015 07:49

marhulky mame radi,lekvarik je tiez super,skusime aj tieto receptiky

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE