Leto je úžasným ročným obdobím, počas ktorého si vieme vychutnať mnoho čerstvého a šťavnatého ovocia. Jedným z nich sú aj ríbezle. Toto malé drobné ovocie prekvapí svojou sladkastou a príjemne kyslastou chuťou zároveň. Ríbezle možno spracovať na veľa spôsobov – napríklad ako osviežujúci ríbezľový džem, kyslastý ríbezľový sirup alebo aj ako chutnú prísadu do múčnika.
A keďže najlepšie chutí káva s chrumkavým čerstvým koláčikom, bolo rozhodnuté. Verím, že aj vám ulahodí tento ríbezľovo-čokoládový koláčik, ktorý je na povrchu neodolateľne chrumkavý a krehký zároveň.
Recept na ríbezľovo-čokoládový koláč
Kombinácia ríbezlí a horkej čokolády je ako stvorená pre všetkých, ktorí majú radi dezerty s jemným kontrastom sladkosti a sviežosti. Kyselkavé ríbezle krásne vyvážia hutné čokoládové cesto a výsledkom je koláč, ktorý nie je presladený, ale dokonale vyvážený.
Tento koláč sa navyše pripravuje pomerne rýchlo, bez potreby zdĺhavého šľahania či vrstvenia. Vystačíte si s jednou miskou, hrncom a pár základnými surovinami. A čo je najlepšie – chutí výborne ešte teplý, no ešte lepší je na druhý deň, keď sa chute krásne prepoja.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona PaľovčíkováIngrediencie na ríbezľovo-čokoládový koláč:
- 100 gramov horkej čokolády
- 3 vajcia
- 125 gramov masla
- 60 gramov polohrubej múky
- 100 gramov trstinového cukru
- 1 polievkovú lyžicu kakaa
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- Za hrnček čerstvých ríbezlí
Postup na ríbezľovo-čokoládový koláč
V menšom hrnci rozpustíme maslo a následne doň rozlámeme horkú čokoládu. Tekutý čokoládový základ necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým vyšľaháme vajíčka s cukrom na najvyšších obrátkach mixéra. Čokoládu následne opatrne primiešame k vajíčkam s cukrom. Potom pridáme zvyšné ingrediencie – prášok do pečiva a kakao.
Pripravené cesto vylejeme do okrúhlej tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pred pečením cesto ešte rovnomerne posypeme bobuľkami červených ríbezlí a pečieme cca 35 minút pri teplote 180 °C. Hotový upečený korpus ozdobíme práškovým cukrom a podávame s vyšľahanou čerstvou šľahačkou.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona PaľovčíkováTipy, ako podávať ríbezľovo-čokoládový koláč
Ak si chcete zážitok z tohto koláča ešte viac vychutnať, podávajte ho s kopčekom kvalitnej vanilkovej zmrzliny alebo s lyžicou domácej šľahačky. Studený prvok krásne kontrastuje s vláčnym čokoládovým korpusom a kyselkavými ríbezľami. Ak servírujete dezert na návšteve či oslave, pridajte pár lístkov mäty alebo jedlé kvety na ozdobu – vizuálny dojem z neho bude rovnako lákavý ako chuťový.
V letných mesiacoch môžete koláč doplniť aj o čerstvé sezónne ovocie – napríklad maliny, čučoriedky alebo plátky broskýň. Rovnako dobre sa k nemu hodí jemne osladený mascarpone krém s kvapkou citrónovej šťavy. Pre milovníkov kontrastov odporúčame skúsiť podávať koláč s malou šálkou espressa – zvýrazní horkosť čokolády a zvýši celkový pôžitok z dezertu.
Tipy na obmenu receptu:
Namiesto horkej čokolády použite mliečnu alebo bielu – výsledok bude jemnejší a sladší.
Do cesta môžete pridať hrsť nasekaných orechov (vlašské, pekanové či lieskové orechy) pre chrumkavý kontrast.
Ríbezle nahraďte malinami, čučoriedkami alebo kombináciou sezónneho ovocia podľa chuti.
Pridajte štipku škorice alebo kardamómu – koláč získa zaujímavý, hrejivý nádych.
Pre zdravšiu verziu nahraďte polovicu múky mletými mandľami a trstinový cukor javorovým sirupom.
Sladká bodka na koniec
Ríbezľovo-čokoládový koláč je dôkazom, že aj jednoduchý recept môže priniesť veľký chuťový zážitok. Kombinuje ovocnú sviežosť s intenzívnou čokoládovou chuťou a príjemnou chrumkavosťou. Či už ho pripravíte ako nedeľný dezert, darček pre návštevu alebo len tak pre radosť, nezostane na stole dlho. Stačí k nemu šálka kávy a úsmev – a deň je hneď lepší.
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková
Aktualizovaný článok: 16.07.2025