Sezóna ríbezlí: Ochutnaj tento nadýchaný ríbezľovo-čokoládový koláč!

ríbezľovo-čokoládový koláč

Leto je úžasným ročným obdobím, počas ktorého si vieme vychutnať mnoho čerstvého a šťavnatého ovocia. Jedným z nich sú aj ríbezle. Toto malé drobné ovocie prekvapí svojou sladkastou a príjemne kyslastou chuťou zároveň. Ríbezle možno spracovať na veľa spôsobov – napríklad ako osviežujúci ríbezľový džem, kyslastý ríbezľový sirup alebo aj ako chutnú prísadu do múčnika.

A keďže najlepšie chutí káva s chrumkavým čerstvým koláčikom, bolo rozhodnuté. Verím, že aj vám ulahodí tento ríbezľovo-čokoládový koláčik, ktorý je na povrchu neodolateľne chrumkavý a krehký zároveň. 

Recept na ríbezľovo-čokoládový koláč

Kombinácia ríbezlí a horkej čokolády je ako stvorená pre všetkých, ktorí majú radi dezerty s jemným kontrastom sladkosti a sviežosti. Kyselkavé ríbezle krásne vyvážia hutné čokoládové cesto a výsledkom je koláč, ktorý nie je presladený, ale dokonale vyvážený.

Tento koláč sa navyše pripravuje pomerne rýchlo, bez potreby zdĺhavého šľahania či vrstvenia. Vystačíte si s jednou miskou, hrncom a pár základnými surovinami. A čo je najlepšie – chutí výborne ešte teplý, no ešte lepší je na druhý deň, keď sa chute krásne prepoja.

koláč s ríbezľami
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Ingrediencie na ríbezľovo-čokoládový koláč:

  • 100 gramov horkej čokolády
  • 3 vajcia
  • 125 gramov masla
  • 60 gramov polohrubej múky
  • 100 gramov trstinového cukru
  • 1 polievkovú lyžicu kakaa
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • Za hrnček čerstvých ríbezlí

Postup na ríbezľovo-čokoládový koláč

V menšom hrnci rozpustíme maslo a následne doň rozlámeme horkú čokoládu. Tekutý čokoládový základ necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým vyšľaháme vajíčka s cukrom na najvyšších obrátkach mixéra. Čokoládu následne opatrne primiešame k vajíčkam s cukrom. Potom pridáme zvyšné ingrediencie – prášok do pečiva a kakao.

Pripravené cesto vylejeme do okrúhlej tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pred pečením cesto ešte rovnomerne posypeme bobuľkami červených ríbezlí a pečieme cca 35 minút pri teplote 180 °C. Hotový upečený korpus ozdobíme práškovým cukrom a podávame s vyšľahanou čerstvou šľahačkou.

ríbezľový koláč
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Tipy, ako podávať ríbezľovo-čokoládový koláč

Ak si chcete zážitok z tohto koláča ešte viac vychutnať, podávajte ho s kopčekom kvalitnej vanilkovej zmrzliny alebo s lyžicou domácej šľahačky. Studený prvok krásne kontrastuje s vláčnym čokoládovým korpusom a kyselkavými ríbezľami. Ak servírujete dezert na návšteve či oslave, pridajte pár lístkov mäty alebo jedlé kvety na ozdobu – vizuálny dojem z neho bude rovnako lákavý ako chuťový.

V letných mesiacoch môžete koláč doplniť aj o čerstvé sezónne ovocie – napríklad maliny, čučoriedky alebo plátky broskýň. Rovnako dobre sa k nemu hodí jemne osladený mascarpone krém s kvapkou citrónovej šťavy. Pre milovníkov kontrastov odporúčame skúsiť podávať koláč s malou šálkou espressa – zvýrazní horkosť čokolády a zvýši celkový pôžitok z dezertu.

Tipy na obmenu receptu:

  • Namiesto horkej čokolády použite mliečnu alebo bielu – výsledok bude jemnejší a sladší.

  • Do cesta môžete pridať hrsť nasekaných orechov (vlašské, pekanové či lieskové orechy) pre chrumkavý kontrast.

  • Ríbezle nahraďte malinami, čučoriedkami alebo kombináciou sezónneho ovocia podľa chuti.

  • Pridajte štipku škorice alebo kardamómu – koláč získa zaujímavý, hrejivý nádych.

  • Pre zdravšiu verziu nahraďte polovicu múky mletými mandľami a trstinový cukor javorovým sirupom.

Sladká bodka na koniec

Ríbezľovo-čokoládový koláč je dôkazom, že aj jednoduchý recept môže priniesť veľký chuťový zážitok. Kombinuje ovocnú sviežosť s intenzívnou čokoládovou chuťou a príjemnou chrumkavosťou. Či už ho pripravíte ako nedeľný dezert, darček pre návštevu alebo len tak pre radosť, nezostane na stole dlho. Stačí k nemu šálka kávy a úsmev – a deň je hneď lepší.

Ríbezľovo-čokoládový koláč

6

1/6
Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Aktualizovaný článok: 16.07.2025

11 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

25.07.2021 00:27

vyzerá dobre

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

21.07.2021 12:44

vyzerá úžasne :) určite vyskúšam, ríbezľové koláče milujeme :)

Vaše meno:

Anna Jasná

Anna Jasná

20.07.2021 11:52

Práve čerstvo pozbierané:), poobede ideme skúsiť Váš receptík

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

19.07.2021 12:56

jednoduchý a dobrý

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.07.2021 22:01

Práve máme kopu dozretých ríbezlí,takže koláčik vyskúšam.

Vaše meno:

Alžbeta Neuschlová

Alžbeta Neuschlová

18.07.2021 20:37

Ten vyzerá veľmi chutne

Vaše meno:

Anna Podmanická

Anna Podmanická

18.07.2021 17:36

Z ríbezlí najčastejšie robím džem, kompót a samozrejme víno. Priznám sa však, že dosť často aj koláče, ktoré najviac zbožňuje manžel.Už som vyskúšala veľa receptov, ale tento ešte nie. Vďaka za tip, určite vyskúšam a prekvapím manžela s niečím novým..

Vaše meno:

Simona Paľovčíková

Simona Paľovčíková

18.07.2021 21:13

Teším sa, že Vás recept zaujal a verím, že bude koláčik chutiť. :-)

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

18.07.2021 15:12

Akorát som rozmýšlala, že idem spravit nejaký kolač z ribezlí

Vaše meno:

Simona Paľovčíková

Simona Paľovčíková

18.07.2021 21:13

Určite vyskúšajte...ja som ho robila opätovne tento víkend u svokrovcov a mal veľký úspech. :-)

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

18.07.2021 12:25

Mňamka

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

18.07.2021 06:00

Rýchly, jednoduchý a chutný.

Vaše meno:

Magdaléna Križanová

Magdaléna Križanová

17.07.2021 19:00

Podobný som niekedy robievala

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.