Čakáte návštevu alebo plánujete oslavovať? Chce to dobrú tortu. Ak patríte medzi milovníkov klasiky v podobe sladkej penovej torty, zaručene vám ulahodíme. Pavlova torta sa právom zaraďuje medzi penové pochúťky s nadýchanou snehovou penou a lahodným krémom. Verte, že sa nájde iba málo ľudí, ktorí by si na nej nepochutili.
U môjho manžela je Pavlova torta na piedestáli spolu s jednoduchou tortou s piškótami a kyslou smotanou. Keďže mal sviatok, voľba bola jasná. Veríme, že vám bude podľa tohto receptu chutiť rovnako, ako chutí aj nám.
Odporúčame: Maková torta s jahodami a čučoriedkami: Poteší aj na narodeniny
Na prípravu Pavlovej torty budete potrebovať
Snehové korpusy:
- 6 vaječných bielkov
- 300 gramov kryštálového cukru
- 1 lyžičku zemiakového škrobu
Krém:
- 250 gramov mascarpone
- 250 ml kvalitnej smotany na šľahanie
- 3 lyžice práškového cukru
Pozri aj: Recept na krtkovu tortu: Lahodné mini tortičky s banánom
Postup
Na najvyšších obrátkach mixéra vyšľaháme bielka do formy tuhého snehu. Postupne primiešame cukor, zemiakový škrob a ďalej zopár minút šľaháme. Vznikne nám hutný lesklý sneh. Pripravíme si dva plechy s papierom na pečenie a sneh nanesieme na oba plechy rovnomerne do tvaru kruhu. Ja si najčastejšie pomáham tým, že si kruh z klasickej tortovej formy obkreslím na papier na pečenie a potom už len nanášam podľa predlohy. Snehové korpusy pečieme pri teplote 150 °C hodinu, potom teplotu v rúre znížime na 100 °C a pečieme ďalších 30 minút. Keď sú korpusy upečené, necháme ich chladnúť v polootvorenej rúre a odstáť po celú noc.
Na druhý deň si pripravíme krém z mascarpone a šľahačky, ktorú pred vyšľahaním dosladíme tromi lyžicami cukru. Šľahačku s mascarpone jemne prepojíme a vznikne nám krém, ktorý nanesieme bohato najprv na spodný korpus. Po prikrytí spodného korpusu tým vrchným následne nanesieme na horný korpus zvyšný krém. Lyžicou tvoríme vlny, aby torta nabrala na objeme. Tortu môžeme dochutiť jahodami, čučoriedkami a hoblinkami horkej čokolády. Pred podávaním je vhodné nechať tortu odstáť v chladničke ešte aspoň dve – tri hodinky.
Neprehliadni: Pavlovovej torta s mascarpone: Napeč ako ozajstná cukrárka!