Recept: Jednoduchá perníková torta s marhuľovým džemom a čokoládou

Či už sú to meniny alebo narodeniny, oslávenca vždy poteší nejaký koláčik alebo torta. Pokiaľ však nemáte veľmi radi klasické plnkové torty a hľadáte nejakú alternatívu, ktorá bude stále dobre vyzerať, máme pre vás tip.

 

Jednoduchá perníková torta nasiaknutú marhuľovým džemom a poliatu čokoládou je presne to, čo hľadáte.

 

Lahodné sladké potešenie, ktoré kombinuje kyslé so sladkým a vytvára tak dokonalú harmóniu chutí. Vyskúšajte náš recept a poďte si ju s nami upiecť!

 

Budeme potrebovať:

  • 3 vajíčka
  • 250 g práškového cukru
  • 1 dcl oleja
  • ½ l mlieka
  • 2 PL kyslého džemu
  • 1 ČL mletej škorice
  • 2 PL kakaa
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 prášok do perníka
  • 400 g hladkej múky
  • marhuľový džem na potieranie torty
  • trošku rumu

      Poleva:

  • čokoláda s vyšším podielom kakaa
  • kúsok masla
  • trocha mlieka alebo smotany na šľahanie

Postup:

1. Žĺtky oddelíme od bielkov a dáme ich do misy s cukrom. Šľahačom ich vymiešame do hladkého bledého krému. Ak je zmes príliš hustá, pridáme trošku mlieka a šľaháme. Potom po častiach pridávame olej a mlieko. 

ako upiecť tortu

Zdroj: Shutterstock®

2. V inej mise zmiešame všetky sypké suroviny, teda múku spolu s práškom do perníka, sódou bikarbónou, škoricou a kakaom. Dobre premiešame a postupne pridávame k žĺtkovej zmesi. Na záver pridáme ešte džem a dobre premiešame. 

 

Odporúčame: Recept: Šťavnatá maková štrúdľa plná višní

čokoládová torta

Zdroj: Shutterstock®

3. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý do cesta opatrne ručne primiešame. Keďže je cesta veľa, rozdelíme ho do dvoch foriem. Najlepšie je, ak máte doma dve rovnaké tortové formy na pečenie. Ak nemáte, poslúži aj koláčová forma. Formy vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme a vysypeme múkou. Cesto do nich rozdelíme a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 30-40 minút. 

jednoduchá torta

Zdroj: Shutterstock®

4. Keďže bežné rúry nie sú tak veľké, aby sa do nich zmestili dve tortové formy vedľa seba, musíme dať jednu vyššie a druhú pod ňu. Aby boli rovnomerne upečené, asi po 15-tich minútach ich vymeníme. Cesto je upečené, ak nám špajľa zostala suchá. Korpusy necháme úplne vychladnúť.

 

Odporúčame: Recept: Šťavnatá a vláčna bábovka s malinami

torta na meniny

Zdroj: Shutterstock®

5. Ja som dala do tortovej formy viac cesta než do koláčovej, preto som tento korpus rozrezala na polovicu a získala som tak tri diely. Každý z nich som potrela džemom zriedeným teplou vodou a rumom, aby sa cesto dobre napilo a bolo mokrejšie. Boky torty som potrela hustým džemom, aby obalil medzery a mohla na ne ísť čokoládová poleva.

torta na narodeniny

Zdroj: Shutterstock®

6. Na polevu si v miske nalámeme kúsky čokolády, pridáme kúsok masla a trochu mlieka. Na pár sekúnd dáme misku  do mikrovlnnej rúry, premiešame a znova ohrievame, kým sa čokoláda nerozpustí. Potom ju necháme trošku vychladnúť a môžeme tortu poliať. Začneme bokmi, potom zvyšok vylejeme na povrch torty, uhladíme a ak nám ešte poleva steká, znovu prejdeme aj boky torty. 

perníková torta

Zdroj: Shutterstock®

Perníková torta je hotová! Ako dekoráciu môžeme použiť kúsky cesta, ktoré zrežeme, ak máme nerovný korpus. Vôbec to však na torte nemusí byť, prípadne si môžete vymyslieť dekorovanie podľa seba. Tortu ešte necháme aspoň hodinku stuhnúť, a potom už môžeme podávať.

Dobrú chuť! 

perníková torta

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

Barbora Vizváryová

16 komentárov
benynka

benynka

16.09.2017 10:41

fíha, tak toto vyzerá že bude mňam aj tie kúsky cesta na vrchu vyzerajú dobre

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

16.09.2017 12:23

Vyzerá vynikajúco !:)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

16.09.2017 21:55

Perník-jednoduché, rýchle a chutné...

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

17.09.2017 07:22

milijem takéto torty aj koláče, kde nie sú masné plnky..

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

17.09.2017 08:36

Vyzerá chutne,určite vyskúšam.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

17.09.2017 19:26

určite rada vyskúšam ... rýchle a určite chutné maškrtenia

Vaše meno:

Jana Martonová

Jana Martonová

24.09.2017 10:15

áno, vyzerá krásne, rýchlo a jednoducho.

Určite vyskúšam, no klasickú múku zamením buď za špaldovú múku, alebo si 400g múčnej zmesy nahradím rozmixovanými mandľami, ovsenými vločkami alebo kokosom :)

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

28.09.2017 11:26

Perník v spojení s čokoládou a marhuľami je neskutočný.

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

30.09.2017 07:35

klasický perník máme radi takže aj táto tortička musí byť dobrá

Vaše meno:

Ivana Čekanová

Ivana Čekanová

03.10.2017 20:37

dnes som si na niečom podobnom pochutila v práci :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

27.10.2017 23:33

Jednoduché a chutné robievam

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

09.11.2017 13:40

perníky máme radi, robievam ich, chutia nám :) tortička vyzerá úžasne

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

14.12.2017 11:06

určite aj chutí

Vaše meno:

Alena Hocková

Alena Hocková

15.12.2017 15:22

Tuto tortičku určite vyskúšam :-)

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

16.12.2017 16:16

dobrý recept určite vyskúšam

Vaše meno:

Jana Džavanová

Jana Džavanová

20.09.2018 06:02

mnaaaam, tak to vyzera fakt vyyyyborne, napeciem manzelikovi, ked sa vrati zo sluzobky, ved laska ide aj cez zaludok. ukladam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE