Či už sú to meniny alebo narodeniny, oslávenca vždy poteší nejaký koláčik alebo torta. Pokiaľ však nemáte veľmi radi klasické plnkové torty a hľadáte nejakú alternatívu, ktorá bude stále dobre vyzerať, máme pre vás tip. Neváhajte a pripravte si jednoduchú tortu doma.
Príprava domácej torty umožňuje použitie čerstvých a kvalitných surovín, čo zaručuje vynikajúcu chuť a autentickosť. Domáce torty môžu byť prispôsobené podľa osobných preferencií, od výberu príchutí až po dekorácie, čo ich robí jedinečnými a osobitými. Navyše, pečenie doma je skvelou príležitosťou na kreativitu a môže byť zábavným a uspokojujúcim zážitkom pre celú rodinu.
A jednoduchá perníková torta nasiaknutú marhuľovým džemom a poliatu čokoládou je presne to, čo hľadáte. Lahodné sladké potešenie, ktoré kombinuje kyslé so sladkým a vytvára tak dokonalú harmóniu chutí. Vyskúšajte náš recept a poďte si ju s nami upiecť!
Perníková torta s čokoládou – ingrediencie:
3 vajíčka
250 g práškového cukru
1 dcl oleja
½ l mlieka
2 PL kyslého džemu
1 ČL mletej škorice
2 PL kakaa
1 ČL sódy bikarbóny
1 kypriaci prášok do perníka
400 g hladkej múky
marhuľový džem na potieranie torty
trošku rumu
Poleva: tmavá čokoláda s vyšším podielom kakaa, kúsok masla, trocha mlieka alebo smotany na šľahanie
Recept perníkovej torty s marhuľovým džemom:
KROK 1: Ako prvé si pripravíme perníkové cesto. Žĺtky oddelíme od bielkov a dáme ich do misy, kde sme nasypali práškový cukor. Šľahačom ich vymiešame do hladkého bledého krému. Ak je zmes príliš hustá, pridáme trošku mlieka a šľaháme. Potom po častiach pridávame olej a mlieko.
Odporúčame: Recept na tatarák z cukety: Na nerozoznanie od toho pravého!
Barbora Vizváryová
KROK 2: V inej mise zmiešame všetky sypké suroviny, teda múku spolu s práškom do perníka, sódou bikarbónou, škoricou a kakaom. Dobre premiešame a postupne pridávame k žĺtkovej zmesi. Na záver pridáme ešte džem a dobre premiešame.
Odporúčame: Recept: Šťavnatá maková štrúdľa plná višní
Barbora Vizváryová
KROK 3: Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý do cesta opatrne ručne primiešame. Keďže je cesta veľa, rozdelíme ho do dvoch foriem. Najlepšie je, ak máte doma dve rovnaké tortové formy na pečenie. Ak nemáte, poslúži aj koláčová forma. Formy vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme a vysypeme múkou. Cesto do nich rozdelíme a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30-40 minút.
Barbora Vizváryová
KROK 4: Keďže bežné rúry nie sú tak veľké, aby sa do nich zmestili dve tortové formy vedľa seba, musíme dať jednu vyššie a druhú pod ňu. Aby boli rovnomerne upečené, asi po 15-tich minútach ich vymeníme. Cesto je upečené, ak nám špajľa zostala suchá. Upečený korpus necháme úplne vychladnúť.
Odporúčame: Recept: Šťavnatá a vláčna bábovka s malinami
Barbora Vizváryová
KROK 5: Ja som dala do tortovej formy viac cesta než do koláčovej, preto som tento korpus rozrezala na polovicu a získala som tak tri diely. Každý z nich som potrela džemom zriedeným teplou vodou a rumom, aby sa cesto dobre napilo a bolo mokrejšie. Boky torty som potrela hustým džemom, aby obalil medzery a mohla na ne ísť čokoládová poleva.
Odporúčame: Recept na zdravé domáce gumové cukríky pre deti – s chuťou melónu a bez pridaného cukru
Barbora Vizváryová
KROK 6: Na polevu si v miske nalámeme kúsky čokolády, pridáme kúsok masla a trochu mlieka. Na pár sekúnd dáme misku do mikrovlnnej rúry, premiešame a znova ohrievame, kým sa čokoláda nerozpustí. Potom ju necháme trošku vychladnúť a môžeme tortu poliať. Začneme bokmi, potom zvyšok vylejeme na povrch torty, uhladíme a ak nám ešte poleva steká, znovu prejdeme aj boky torty.
Barbora Vizváryová
Perníková torta je hotová! Ako dekoráciu môžeme použiť kúsky cesta, ktoré zrežeme, ak máme nerovný korpus. Vôbec to však na torte nemusí byť, prípadne si môžete vymyslieť dekorovanie podľa seba. Tortu ešte necháme aspoň hodinku stuhnúť, a potom už môžeme podávať.
Dobrú chuť!
Ďalšie recepty na domáce torty:
Článok aktualizovaný 12.6.2024
Aktualizovaný článok: 12.06.2024
16 komentárov
Jana Džavanová
20.09.2018 06:02mnaaaam, tak to vyzera fakt vyyyyborne, napeciem manzelikovi, ked sa vrati zo sluzobky, ved laska ide aj cez zaludok. ukladam
Ingrid Šimoniková
16.12.2017 16:16dobrý recept určite vyskúšam
Alena Hocková
15.12.2017 15:22Tuto tortičku určite vyskúšam :-)
Soňa Krátka
14.12.2017 11:06určite aj chutí
Soňa Horáčková
09.11.2017 13:40perníky máme radi, robievam ich, chutia nám :) tortička vyzerá úžasne
Jana Komadová
27.10.2017 23:33Jednoduché a chutné robievam
Ivana Čekanová
03.10.2017 20:37dnes som si na niečom podobnom pochutila v práci :)
Jana Uhrová
30.09.2017 07:35klasický perník máme radi takže aj táto tortička musí byť dobrá
Peter Gavlas
28.09.2017 11:26Perník v spojení s čokoládou a marhuľami je neskutočný.
Jana Martonová
24.09.2017 10:15áno, vyzerá krásne, rýchlo a jednoducho.
Určite vyskúšam, no klasickú múku zamením buď za špaldovú múku, alebo si 400g múčnej zmesy nahradím rozmixovanými mandľami, ovsenými vločkami alebo kokosom :)
Martina Zahoranová
17.09.2017 19:26určite rada vyskúšam ... rýchle a určite chutné maškrtenia
Lucia Valková
17.09.2017 08:36Vyzerá chutne,určite vyskúšam.
Marianna Rajniaková
17.09.2017 07:22milijem takéto torty aj koláče, kde nie sú masné plnky..
Milka Damašková
16.09.2017 21:55Perník-jednoduché, rýchle a chutné...
Monika Červinková
16.09.2017 12:23Vyzerá vynikajúco !:)
benynka
16.09.2017 10:41fíha, tak toto vyzerá že bude mňam aj tie kúsky cesta na vrchu vyzerajú dobre