Či už sú to meniny alebo narodeniny, oslávenca vždy poteší nejaký koláčik alebo torta. Pokiaľ však nemáte veľmi radi klasické plnkové torty a hľadáte nejakú alternatívu, ktorá bude stále dobre vyzerať, máme pre vás tip. Neváhajte a pripravte si jednoduchú tortu doma.
Príprava domácej torty umožňuje použitie čerstvých a kvalitných surovín, čo zaručuje vynikajúcu chuť a autentickosť. Domáce torty môžu byť prispôsobené podľa osobných preferencií, od výberu príchutí až po dekorácie, čo ich robí jedinečnými a osobitými. Navyše, pečenie doma je skvelou príležitosťou na kreativitu a môže byť zábavným a uspokojujúcim zážitkom pre celú rodinu.
A jednoduchá perníková torta nasiaknutú marhuľovým džemom a poliatu čokoládou je presne to, čo hľadáte. Lahodné sladké potešenie, ktoré kombinuje kyslé so sladkým a vytvára tak dokonalú harmóniu chutí. Vyskúšajte náš recept a poďte si ju s nami upiecť!
Perníková torta s čokoládou – ingrediencie:
3 vajíčka
250 g práškového cukru
1 dcl oleja
½ l mlieka
2 PL kyslého džemu
1 ČL mletej škorice
2 PL kakaa
1 ČL sódy bikarbóny
1 kypriaci prášok do perníka
400 g hladkej múky
marhuľový džem na potieranie torty
trošku rumu
Poleva: tmavá čokoláda s vyšším podielom kakaa, kúsok masla, trocha mlieka alebo smotany na šľahanie
Recept perníkovej torty s marhuľovým džemom:
KROK 1: Ako prvé si pripravíme perníkové cesto. Žĺtky oddelíme od bielkov a dáme ich do misy, kde sme nasypali práškový cukor. Šľahačom ich vymiešame do hladkého bledého krému. Ak je zmes príliš hustá, pridáme trošku mlieka a šľaháme. Potom po častiach pridávame olej a mlieko.
Odporúčame: Recept na tatarák z cukety: Na nerozoznanie od toho pravého!
KROK 2: V inej mise zmiešame všetky sypké suroviny, teda múku spolu s práškom do perníka, sódou bikarbónou, škoricou a kakaom. Dobre premiešame a postupne pridávame k žĺtkovej zmesi. Na záver pridáme ešte džem a dobre premiešame.
Odporúčame: Recept: Šťavnatá maková štrúdľa plná višní
KROK 3: Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý do cesta opatrne ručne primiešame. Keďže je cesta veľa, rozdelíme ho do dvoch foriem. Najlepšie je, ak máte doma dve rovnaké tortové formy na pečenie. Ak nemáte, poslúži aj koláčová forma. Formy vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme a vysypeme múkou. Cesto do nich rozdelíme a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30-40 minút.
KROK 4: Keďže bežné rúry nie sú tak veľké, aby sa do nich zmestili dve tortové formy vedľa seba, musíme dať jednu vyššie a druhú pod ňu. Aby boli rovnomerne upečené, asi po 15-tich minútach ich vymeníme. Cesto je upečené, ak nám špajľa zostala suchá. Upečený korpus necháme úplne vychladnúť.
Odporúčame: Recept: Šťavnatá a vláčna bábovka s malinami
KROK 5: Ja som dala do tortovej formy viac cesta než do koláčovej, preto som tento korpus rozrezala na polovicu a získala som tak tri diely. Každý z nich som potrela džemom zriedeným teplou vodou a rumom, aby sa cesto dobre napilo a bolo mokrejšie. Boky torty som potrela hustým džemom, aby obalil medzery a mohla na ne ísť čokoládová poleva.
Odporúčame: Recept na zdravé domáce gumové cukríky pre deti – s chuťou melónu a bez pridaného cukru
KROK 6: Na polevu si v miske nalámeme kúsky čokolády, pridáme kúsok masla a trochu mlieka. Na pár sekúnd dáme misku do mikrovlnnej rúry, premiešame a znova ohrievame, kým sa čokoláda nerozpustí. Potom ju necháme trošku vychladnúť a môžeme tortu poliať. Začneme bokmi, potom zvyšok vylejeme na povrch torty, uhladíme a ak nám ešte poleva steká, znovu prejdeme aj boky torty.
Perníková torta je hotová! Ako dekoráciu môžeme použiť kúsky cesta, ktoré zrežeme, ak máme nerovný korpus. Vôbec to však na torte nemusí byť, prípadne si môžete vymyslieť dekorovanie podľa seba. Tortu ešte necháme aspoň hodinku stuhnúť, a potom už môžeme podávať.
Dobrú chuť!
Ďalšie recepty na domáce torty:
Článok aktualizovaný 12.6.2024
Aktualizovaný článok: 12.06.2024