Recept na zdravé domáce gumové cukríky pre deti – s chuťou melónu a bez pridaného cukru

domáce gumové cukríky

Za ich domovinu je považované Nemecko a za ich otca je považovaný cukrár Hans Riegel, ktorý založil dodnes známu firmu Haribo. Reč je o gumových cukríkoch. Tie prvé mali tvar medvedíkov, no dnes ich už nájdeme v najrozličnejších formách po celom svete. Gumové cukríky sú obľúbenou pochúťkou medzi deťmi aj dospelými, pravdepodobne aj vďaka svojmu veselému vzhľadu a rozmanitým tvarom, od medvedíkov až po ovocné plody. Plusom je ich žuvacia textúra a široká paleta príchutí, od ovocných až po kyslé. 

Gumové cukríky sú skrátka chutné, ale aj zábavné a preto im deti málokedy odolajú. Avšak, nech sú akokoľvek dobré pre naše chuťové bunky, netreba zabúdať na to, že nepatria úplne medzi najzdravšie dobroty. Napriek ich popularite však gumové cukríky obsahujú veľké množstvo cukru, čo môže negatívne ovplyvniť zdravie, najmä pri nadmernej konzumácii. Okrem cukru sa do nich pridávajú rôzne prídavné látky, ako sú farbivá a zvýrazňovače chuti, ktoré môžu mať tiež negatívny vplyv na organizmus. 

Niektoré z týchto prísad môžu byť syntetického pôvodu a ich dlhodobá konzumácia môže mať nežiaduce účinky. Aby si cukríky udržali svoju konzistenciu a dlhú trvanlivosť, pridávajú sa do nich konzervanty a stabilizátory, čo môže byť pre niektorých ľudí problémové.  

Celkovo by sa preto mali gumové cukríky konzumovať s mierou a v rámci vyváženej stravy. Alebo existuje nejaké iné riešenie? Nuž, keď doma obľubujete gumové cukríky, skúste si ich pripraviť svojpomocne. Dajú sa vyrobiť bez obrovského množstva pridaného rafinovaného cukru a bez konzervantov, umelých aróm a ďalších prídavných látok.

Prinášame vám inšpiráciu, ako si pripraviť domáce gumové cukríky s melónovou chuťou, ktoré si aj vaše detičky zamilujú! Vyskúšate ich tiež?

Pozri aj: Jahodový džem s červeným vínom, po ktorom sa budeš zalizovať až za ušami!

Na melónové gumové cukríky potrebujeme:

  • 400 ml šťavy z vodného melónu
  • 2 PL javorového sirupu
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 balíček vegan želé

Ako pripraviť domáce gumové cukríky

Najskôr si melón nakrájame na menšie kúsky, ktoré následne zbavíme šupiek. Kúsky melónu odšťavíme, aby sme získali potrebné množstvo melónovej šťavy. Ak nemáte odšťavovať, môžete melón rozmixovať a následne precediť cez jemné sito. Melónovú šťavu nalejeme do hrnca a pridáme javorový sirup, citrónovú šťavu aj práškovú želatínu.

Premiešame a povaríme asi dve minútky. Potom roztok nalejeme do silikónových formičiek na gumové cukríky. Necháme stuhnúť v chladničke asi 1 hodinu. Nakoniec hotové gumové cukríky vyberieme z formičiek a môžeme ochutnávať.

TIP: Ak nemáte formičky na gumové cukríky, môžete zohriatu zmes naliať aj do bežnej misky a po stuhnutí jednoducho nakrájať na kocky. 

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/maruskaveg

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE