Jahody, červené klenoty leta, majú svoje čaro nielen ako čerstvé ovocie, ale aj v podobe sladkého džemu. Jahodový džem je viac než len obľúbená pochúťka; je to spomienka na letné dni zachytená v pohári.
Každá gazdinka má svoj overený recept na jahodový džem. A čo tak vyskúšať fantastický džem s trochu netradičnou ingredienciou - červeným vínom? Tento recept na jahodový džem je jednoduchý, má špeciálnu chuť a hodí sa na toast, ako aj do koláčov. Poďte si ho s nami pripraviť.
Neprehliadni: Ako využiť posledné čerešne? Priprav z nich skvelý čerešňový sirup!
Ingredience na jahodový džem s červeným vínom
- 850 g jahôd
- 100 ml červeného vína
- želírovací cukor na jahody (425 g)
- šťava z 1 citróna alebo 1-2 lyžičky kyseliny citrónovej
Postup prípravy jahodového džemu s červeným vínom
- Jahody umyjeme, odstránime zelenú stopku a rozmixujeme.
- Pripravíme si citrónovú šťavu a takisto čisté a suché, ideálne vyvarené poháre, do ktorých nalejeme hotový džem.
- Rozmixované jahody zmiešame so želírovacím cukrom a pridáme víno a šťavu z citróna.
- Dôkladne premiešame a privedieme do varu.
- Zmes povaríme 5 minút a ešte horúci džem nalievame do pohárov.
- Poháre ihneď zatvoríme s viečkami a otočíme na chvíľu dnom nahor.
Džem môžete pre dlhšiu trvanlivosť zavariť. Zavárajte v hrnci s vodou, na miernom stupni cca 20 minút. Alebo vo vodnom kúpeli v rúre.
Tip: Ak chcete v džeme alkohol zachovať a neodvariť ho, pridajte víno až tesne pred koncom.
Pozri aj: Recept na tatarák z cukety: Na nerozoznanie od toho pravého!
Ako skladovať jahodový džem s červeným vínom?
Jahodový džem skladujte v tmavej, chladnej miestnosti, ako je pivnica, špajza či komora. Takto vám vydrží približne rok. Po otvorení džem skladujte v chladničke a spotrebujte do mesiaca.
Sú džemy zdravé?
Ovocný džem obsahuje veľa cukru, no napriek tomu ponúka niekoľko prekvapivých zdravotných výhod, keď sa konzumuje s mierou.
- Všetko ovocie obsahuje pektín a keď sa pektín počas procesu varenia zahreje, môže zabrániť chronickým ochoreniam cukrovke či rakovine. Pektín sa používa aj v medicíne ako podporný prostriedok v boji proti hnačkám, v špeciálnych zdravotníckych lepidlách a v prípravkoch pre hojenie rán.
- Obsah vlákniny v džeme môže potlačiť hlad a pomôcť pri chudnutí.
- Na rozdiel od masla, Nutelly a syra, ktoré si natierame na chlieb, džem neobsahuje cholesterol a vďaka antioxidantom z ovocia je výborným pomocníkom proti srdcových chorobám.
Zaujme Ťa: Zdravé ovocné oleje: maliny, ríbezle, jahody
Ako využiť jahodový džem s červeným vínom?
Jahodový džem je vynikajúci nielen na mazanie na chlieb alebo toast, ale má aj mnoho ďalších použití v kuchyni:
- Plnka do pečiva a koláčov – Použite jahodový džem ako vrstvu v koláčoch alebo ako plnku do croissantov a šatôčok.
- S kyslou smotanou alebo jogurtom – Zmiešajte jahodový džem s kyslou smotanou alebo jogurtom na vytvorenie chutného ovocného dipu alebo dezertu.
- Ochutenie lievancov a palaciniek – Jahodový džem je skvelým doplnkom k palacinkám, lievancom alebo wafliam.
- Marináda alebo glazúra – Použite jahodový džem na prípravu sladko-kyslej marinády alebo glazúry pre mäso, ako je kuracie alebo bravčové.
- Základ na džemový koláč alebo tartletky – Použite jahodový džem ako základ v koláčoch a tartletkách, na ktoré následne môžete pridať čerstvé ovocie.
- Syrový tanier – Jahodový džem skvele dopĺňa syry ako brie, camembert alebo kozí syr, kde kontrastuje jeho sladkosť s chutnosťou syrov.
- Do šalátových zálievok – Jahodový džem môžete zmiešať s olivovým olejom a balzamikovým octom na prípravu originálnej šalátovej zálievky.
- Do smoothies – Pridajte trochu jahodového džemu do svojho obľúbeného smoothie pre lahodnú ovocnú chuť.
- Výroba cukríkov a bonbónov – Použite jahodový džem na výrobu želé cukríkov alebo iných sladkostí.