Cítite sa stále plní, no radi by ste si aj tak dali niečo dobré? Na sladké určite nemáte ani pomyslenie a na pribudnuté kalórie sa už teraz pozeráte s obavou. Prinášame vám skvelý recept na jednoduchý a svieži dezert, z ktorého určite nepriberiete. Jeho chuť je skôr príjemne kyslá, takže vám sladké zákusky určite nebude pripomínať.
Toto vás zaujme: Vieš, prečo jesť jablká každý deň? Prezradíme ti hneď 7 dôvodov!
Recept na nepečenú jablkovú tortu, ktorú si predstavíme, je nielen jednoduchý, ale aj rýchly a lahodný. Je ideálny pre tých, ktorí hľadajú chutnú alternatívu bez viny. Či už chcete niečo rýchle na popoludňajšie maškrtenie alebo potrebujete jednoduchý dezert pre návštevy, táto torta je skvelou voľbou.
Použitie jabĺk a minimálne množstvo sladidla, ktoré dezert obsahuje, dodáva torte príjemnú kyslosť a zároveň sladkosť. Škorica pridáva korenistú arómu, ktorá výborne dopĺňa chuť jabĺk. Výsledkom je dezert, ktorý je chutný a osviežujúci, ale nemusíte sa báť, že by ste si pridali nechcené kilogramy.
Naviac, priprava tohto dezertu je tak jednoduchá, že je hotový skôr, než si uvedomíte. Nemusíte tráviť hodiny v kuchyni ani mať špeciálne kuchynské vybavenie. Stačí pár základných ingrediencií a môžete mať chutný, zdravý dezert pripravený na podávanie.
Odporúčame prečítať: Zdravé domáce recepty: 3x smoothie proti jarnej únave
Redakcia - Barbora VizváryováRecept na nepečenú jablkovú fitness tortu:
Budeme potrebovať:
- ¾ kg jabĺk
- 4 dcl vody
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 a ½ lyžičky mletej škorice
- 1 zlatý klas
- piškóty
Postup prípravy:
1. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníka a polovicu z nich postrúhame. Druhú polovicu nakrájame na malé kúsky. Obidve časti dáme spolu do hrnca, pridáme 2 dcl vody, trstinový cukor a škoricu. Dusíme, pokiaľ jablká úplne nezmäknú.
2. Vo zvyšných 2 dcl vody rozmiešame zlatý klas a vylejeme ho do zmäknutej jablkovej zmesi. V tejto chvíli stále miešame, lebo zmes začne hustnúť. Necháme 2 minútky vrieť a odstavíme z ohňa.
3. Tortovú formu s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie a na dno poukladáme piškóty. Časť teplej jablkovej hmoty vylejeme na piškóty a pridáme ďalší rad piškót. Znovu vylejeme časť zmesi a poukladáme ešte niekoľko piškót, na ktoré už vylejeme všetku jablkovú hmotu.
Redakcia - Barbora Vizváryová4. Necháme vychladnúť a hlavne, poriadne stuhnúť, aby piškóty vsiakli jablkovú zmes. Najlepšie je dať tortu na niekoľko hodín do chladničky alebo si ju pripraviť večer a podávať nasledujúci deň.
Redakcia - Barbora VizváryováOdporúčame: Zdravý sladký obed? Vyskúšajte špaldové lievance s javorovým sirupom
A ak náhodou radi experimentujete, vieme ako ešte inak oživiť tento recept. Môžete skúsiť pridať niektoré z týchto ingrediencií alebo krokov:
Vanilkový extrakt – Prilepšenie chuti môžete dosiahnuť pridaním vanilkového extraktu do jablkovej zmesi, čo dodá torte jemnejšiu a bohatšiu chuť.
Orechy – Posypte vrchnú vrstvu torty sekanými vlašskými orechmi alebo mandľami pre chrumkavý kontrast a pridanú nutričnú hodnotu.
Med namiesto cukru – Ako sladidlo môžete použiť med, ktorý je prirodzeným sladidlom a môže pridať zaujímavú chuťovú vrstvu.
Citrusová kôra – Na zvýraznenie kyslastej chuti môžete do zmesi pridať strúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru.
Ďalšie TOP tipy na recepty s jablkami:
- Horúce jablká v lístkovom ceste s vanilkovou zmrzlinou
- Pečené jablká s lístkovým cestom podľa Miriam Kalisovej
- Recept na Jablkové muffiny s marcipánom
- Jablková štrúdľa hotová za 5 minút: Nepotrebuješ ani štrúdľové cesto
- Jablková roláda podľa Kvetky Horváthovej
- Jablková bábovka, ktorá sa nedá pokaziť: Chutí vždy perfektne!
- Recept na hrnčekovú bublaninu s jablkami
Aktualizovaný článok: 07.09.2024