Bábovka pripravená na akýkoľvek spôsob je tým najlepším a najjednoduchším zákuskom, ktorému sa nedá odolať za žiadnych okolností. Krásne nadýchané cesto s nejakou tajnou prísadou má famóznu chuť. Taká bábovka je skvelým zákuskom ku kávičke, ale aj k teplému kakau. Rýchla a jednoduchá je bábovka z mikrovlnky, ktorú pripravíte v priebehu 3 minút. Lahodná je rozhodne aj mramorová bábovka so salkom, vláčna bábovka s malinami, banánová bábovka alebo maková bábovka.
Dnes si však spolu pripravíme jablkovú bábovku. Aj keď nie je sezóna jabĺk, mnohí z nás ešte majú odloženú jesennú úrodu, ktorú postupne spotrebúvajú. Avšak ani obchody nezívajú prázdnotou. Regály sú plné rôznych odrôd jabĺk, ktoré môžete do tejto bábovky pridať. Tak neváhajte a pustite sa do prípravy.
Na jablkovú bábovku potrebujeme:
- 3 až 4 jablká
- 2 vajíčka
- 1 hrnček cukru (môže byť trstinový)
- 1 a ¼ hrnčeka hrubej múky
- 2 PL oleja
- 1 prášok do pečiva
- citrónovú kôru
- sušené hrozienka
Do misky alebo mixéra dáme cukor, vajíčka a olej – všetko spolu vymiešame do peny. Najideálnejšie však bude, ak najskôr oddelíte bielky od žĺtkov a bielky vyšľaháte do peny. Následne pridáte cukor, žĺtky a olej.
Ošúpeme jablká, nastrúhame na hrubšom strúhadle a pridáme k vyšľahanej hmote. K takto vymiešanej zmesi pridáme citrónovú kôru, prášok do pečiva a preosiatu múku. Vymiešame už len varechou – vzniknúť by vám malo cesto s ideálnou konzistenciou. Na záver môžete do bábovky pridať sušené hrozienka. Tie však nezabudnite vopred namočiť do vody alebo do rumu.
Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou. Vylejeme cesto a bábovku pečieme pri teplote 170 °C približne hodinu (v závislosti od rúry). Bábovku kontrolujeme špajdľou – ak sa cesto na ňu nelepí, tak je bábovka hotová. Po dopečení ju necháme vychladnúť a následne vyklopíme z formy. Bábovku posypeme práškovým cukrom a podávame.
Ak chcete mať bábovku farebnú alebo s mramorovým vzorom, tak do polovice cesta môžete nasypať kakao a cestá vo forme vrstviť. Prajeme vám dobrú chuť!