Hoci jabĺčka sú v obchodoch dobre dostupné počas celého roka, neodmysliteľne patria najmä k jeseni, počas ktorej je hlavná sezóna zberu chutných jabĺk. Patríte k fanúšikom tohto tunajšieho ovocia aj vy? Verte, že dobre robíte, ak si na jablku pochutnáte hoc aj každý deň. Je skvelým zdrojom vlákniny, vitamínu C, ale aj ďalších vitamínov a minerálnych látok.
Jablko je však nielen zdravou desiatou či olovrantom, ale pripraviť sa z neho dajú aj rôzne chutné dobroty, vrátane múčnikov a dezertov. Spomenúť v prvom rade musíme klasické jablkové pité či jablkový závin. Milovníci jabĺk možno neodmietnu ani jablkovú žemľovku či známy apple pie z anglickej kuchyne. Z jabĺk sa dá toho, samozrejme, pripraviť omnoho viac.
A čo tak vyskúšať netradičnú jablkovú roládu, pri ktorej sa cesto a v podstate aj plnka spolu zároveň pečú v rúre? Ide S receptom na chutnú jablkovú roládu sa na svojom Instagrame podelila obľúbená moderátorka Kvetka Horváthová. Ide v podstate o obrátenú jablkovú roládu. Ak sa vám v kuchyni povaľuje pár červených jabĺčok, neváhajte a upečte si tento chutný jesenný koláčik podľa Kvetky aj vy!
Ingrediencie na jablkovú roládu podľa Kvetky Horváthovej:
- 1 kg jabĺk
- 1 PL masla
- 5 PL trstinového cukru
- 1/2 PL škorice
- 5 vajec
- 4 PL trstinového cukru
- 1 PL vanilkového cukru
- 5 PL hladkej múky
- 1/2 prášku do pečiva
Postup: Jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Zmiešame ich s cukrom a škoricou a následne ich podusíme na masle. Pripravenú zmes rovnomerne rozotrieme na plech s papierom na pečenie. Následne si pripravíme riedke cesto, a to zmiešaním vajec s cukrom, múkou a kypriacim práškom do pečiva.
Pripravené cesto rovnomerne a opatrne vylejeme na jablkovú zmes. Pripravený plech dáme do rúry pri teplote 200 °C na asi 15 minút. Po upečení necháme cesto chvíľu ochladnúť. Potom ho pretočíme na druhú stranu a ešte za tepla stočíme do rolády.
Pred podávaním nakrájame a môžeme aj posypať práškovým cukrom, prípade ešte inak dochutíme alebo ozdobíme. Vychutnáte si túto jablkovú roládu ku kávičke alebo poháru čaju aj vy? Dajte nám v komentároch vedieť, ako vám chutila.
Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/kvetkah