Jednoduchý špaldový perník s brusnicami

Nie vždy máme čas stráviť pri pečení hodiny. Niekedy potrebujeme tip na rýchly a jednoduchý koláč, ktorý však nebude úplne obyčajný a môžeme ho ponúknuť aj na nedeľný stôl. Práve taký je dnešný recept na špaldový perník. Na prvý pohľad úplne obyčajná vec, s ktorou by sme sa asi nechválili. Za týmto sa však oblizne nejeden hosť.

 

Perník je upečený čiastočne zo špaldovej múky, jeho vláčnosť a vlhkosť zaručí pridaný džem a čokoládová poleva. A nezabudnuteľnú chuť vytvoria aj brusnice, ktoré sa doň skvele hodia. Môžete použiť aj hrozienka alebo iné sušené ovocie, prípadne orechy.

 

Odporúčame prečítať: Jednoduché a rýchle kokosové pusinky

 

 Budeme potrebovať:

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g hladkej pšeničnej múky
  • 200 g hnedého cukru
  • 2 vajíčka
  • 4 dcl mlieka
  • 1 dcl oleja
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 PL kakaa
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 prášok do perníka
  • 2 PL kyslého džemu

 

Postup:

1. Hnedý cukor rozomelieme na prášok a vyšľaháme s vajíčkami do peny. V inej mise zmiešame obe múky, škoricu, kakao, sódu a prášok do perníka. K vyšľahaným vajíčkam pridáme olej, rum a časť mlieka. Sypkú zmes pridávame postupne preosiatu cez sitko, aby v nej neboli hrudky.

špaldový perník s brusnicami, špaldový koláč, brusnicový koláč, brusnicový perník, zdravý perník

Zdroj: Shutterstock®

2. Keď minieme všetku sypkú zmes aj mlieko, pridáme džem (napríklad marhuľový) a premiešame metličkou alebo šľahačom na nízkych otáčkach. Na záver do zmesi opatrne primiešame brusnice, ktoré sme predtým sparili horúcou vodou, aby trochu zmäkli. Perník pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 15-20 minút. Plech je v tomto prípade lepšie vymazať tukom a vysypať múkou, ale môžete použiť aj papier na pečenie.

 

Odporúčame prečítať: Maškrtíme zdravo: Špaldovo-jablkový koláč s hrozienkami a brusnicami

 

3. Po upečení perník potrieme zriedeným kyslým džemom, počkáme, kým úplne vychladne a natrieme ďalšou vrstvou džemu. Perník na koniec polejeme čokoládovou polevou, ktorú sme si pripravili z horúcej smotany na šľahanie a nalámanej čokolády – smotana čokoládu rozpustí a miešaním sa vytvorí hladká lesklá poleva.

špaldový perník s brusnicami, špaldový koláč, brusnicový koláč, brusnicový perník, zdravý perník

Zdroj: Shutterstock®

Polevu necháme stuhnúť a potom si už môžeme vychutnávať tento skvelý šťavnatý perník s brusnicami.

Želám vám dobrú chuť!

 

Zdroj foto:

Barbora Vizváryová

6 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

26.09.2016 19:41

takéto koláčiky sú fajn... rýchla príprava a chutný výsledok

Vaše meno:

Ján

Ján

25.12.2016 00:36

Tak toto zbožňujem

Vaše meno:

Ján

Ján

25.12.2016 00:36

je to výborné

Vaše meno:

Ján

Ján

25.12.2016 00:37

výborné s mliekom

Vaše meno:

simona v.

simona v.

03.01.2017 10:03

u nas biela muka ani nie je, vsetky kolace robievam iba so spaldovej muky, ziadne miesanie s bielou a byvaju chutne a nadychane :) brusnice mam tiez doma, urcite vyskusam, mozno aj dnes :)

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

24.10.2020 15:37

Mňam hneď by som si dal ku káve

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE