Aj u vás v záhrade sa jablone doslova prehýbajú vďaka tohtoročnej mimoriadne bohatej úrode? Alebo ste si doniesli od známych debničku jabĺk a ešte stále nemáte jasno v tom, čo s nimi? Ak vám popri čerstvej konzumácii či príprave kompótu z tohto vynikajúceho ovocia zostane pár jabĺk nazvyš, určite si pripravte jednoduchý, no zato výborný dezert, ktorý váš žalúdok nijako nezaťaží (a peňaženku už vôbec nie) a na letné obdobie je svojou ľahkosťou ako stvorený. Nepečená jablková torta sa teší mimoriadnej obľube snáď u každého, preto by bola škoda nepripraviť si ju aj z tohtoročnej úrody. Tak čo, idete do toho?
Neprehliadni: Recept na marinkový sirup: Ohúr najbližších niečím nevšedným!
Na prípravu torty budete potrebovať:
- 1 kg očistených jabĺk
- 1 balíček okrúhlych piškót
- 2 balíčky zlatého klasu (alebo vanilkového pudingu)
- 1-4 PL kryštálového cukru (podľa sladkosti jabĺk)
- 1 balíček škoricového cukru
- 4 dcl studenej vody
- citrón
- čokoládu na polevu (alebo kyslú smotanu či šľahačku)
Postup prípravy:
Očistené jablká nahrubo nastrúhajte, mierne pokvapkajte šťavou z citróna a v hrnci rozmiešajte s kryštálovým a škoricovým cukrom. Podlejte jablká vodou a priveďte k varu. Varte, kým z jabĺk nevznikne kaša. Medzitým si pripravte zlatý klas alebo vanilkový puding, rozmiešaný vo vode, ktorý vlejete k jablkám. Spoločne varte, kým zmes nezhustne. Na prípravu torty budete potrebovať okrúhlu formu, na ktorej dno poukladajte vrstvu piškót. Zalejte ich polovicou jablkovej zmesi, na rad príde opäť vrstva piškót a napokon druhá polovica jabĺk, ktorú zarovnajte.
Tortu odložte približne na dve hodiny do chladničky. Po stuhnutí torty dozdobte vrch čokoládovou polevou, šľahačkou alebo kyslou smotanou, záleží len a len na vašej chuti. TIP: Ak tortu nebudú jesť deti, pokojne si ju ozvláštnite troškou koňaku, rumu alebo iného hnedého alkoholu, ktorý pridáte k jablkám v procese varenia. Dobrú jablkovú chuť!
Odporúčame: Oživ ju tvarohom a šľahačkou: Vynikajúci recept na smotanovú tortu