Sezóna grilovania je v plnom prúde. Každý, kto má kúsok pozemku a na ňom gril pravdepodobne opeká mäsko a klobásky minimálne každý víkend a trávi tak čas pri spoločnom jedle s rodinou pekne na vzduchu. Niekedy však môže grilovanie spadnúť do stereotypu a my zvykneme pripravovať stále to isté, zväčša mäso, šalát a chlieb.
Grilované mäso a prílohy ku grilovanému mäsu
Čo tak pripraviť pestrejšie prílohy ku grilovanému mäsu a oživiť si tak jedálniček? My sme si pre vás pripravili 5 zaujímavých tipov. Grilovanie je najkrajšie v tom, že je jednoduché, preto by ani príprava príloh nemala trvať dlho.
Spoznajte s nami najlepšie prílohy na grilovanie!
Sezóna grilovania je v plnom prúde. Každý, kto má kúsok pozemku a na ňom gril, pravdepodobne opeká mäsko a klobásky minimálne každý víkend a trávi tak čas pri spoločnom jedle s rodinou pekne na vzduchu. Niekedy však môže grilovanie spadnúť do stereotypu a my zvykneme pripravovať stále to isté – zväčša mäso, šalát a chlieb. Čo tak pripraviť pestrejšie prílohy ku grilovanému mäsu a oživiť si tak jedálniček?
Kukurica na grile
Kukurica na grile je skvelý letný pokrm, ktorý si získava srdcia mnohých gurmánov. Ideálne sa hodí na rodinné grilovačky, pikniky či záhradné párty. Pripraviť ju je veľmi jednoduché a zároveň ponúka široké možnosti na ochutenie.
- Najprv si vyberte čerstvé klasické kukurice, najlepšie s priezračnými zrnami. Pred grilovaním je dobré ich namočiť do vody na približne 30 minút. Tento krok pomôže, aby sa kukurica počas grilovania nevysušila a aby bola šťavnatá.
- Grilujte kukuricu na stredne vysokom ohni, pričom ju občas otočte, aby sa ogrilovala rovnomerne. Grilovanie trvá zvyčajne 15-20 minút. Ak použijete alobal, môžete ju zabaliť do alobalu so maslom, cesnakom a bylinkami, čo dodá ešte viac chuti.
- Po ugrilovaní môžete kukuricu ochutiť soľou, korením, parmezánom alebo BBQ omáčkou podľa vlastnej chuti. Skvelou kombináciou je aj limetková šťava a čili prášok, ktoré dodajú jedlu osviežujúci nádych.
Kukurica na grile je nielen chutná, ale aj zdravá, bohatá na živiny a vlákninu. Určite ju odporúčam vyskúšať a pridať do svojho letného menu!
Zemiaky v alobale na gril ako chutná príloha!
Zemiaky v alobale na gril sú skvelým a chutným jedlom, ktoré si môžete pripraviť na akúkoľvek grilovačku. Sú jednoduché na prípravu a môžu byť variabilné podľa vašich chuťových preferencií. Tu je recept, ako na to:
Ingrediencie:
- Zemiaky (malé alebo stredné, ochutené soľou a korením)
- Olivový olej
- Cesnak (pre tých, ktorí majú radi)
- Bylinky (napr. rozmarín, tymián alebo petržlen)
- Alobal
Postup:
Príprava zemiakov: Zemiaky dôkladne umyte a osušte. Ak sú väčšie, môžete ich nakrájať na menšie kusy, aby sa rýchlejšie ugrilovali.
Ochutenie: Vo väčšej miske zmiešajte zemiaky s olivovým olejom, soľou, korením a prípadne aj nasekaným cesnakom a bylinkami. Dobré je nechať ich marinovať aspoň 15-30 minút, aby sa chute lepšie prepojili.
Zabaľte do alobalu: Zemiaky vložte do stredu alobalu a dobre ich zabaľte. Môžete ich zložiť do štvorca alebo obalu, aby sa počas grilovania nepremiešali.
Grilovanie: Rozohrejte gril na strednú teplotu. Zemiaky umiestnite na rošt a griluj asi 30-40 minút, v závislosti od veľkosti zemiakov. Občas ich otočte, aby sa rovnomerne ugrilovali.
Podávanie: Po ugrilovaní zemiaky opatrne rozbaľte z alobalu (pozor, môže unikať horúca para!) a podávajte ich ako prílohu alebo samostatné jedlo, napríklad s rôznymi dipmi - dipy a omáčky sú k nim skvelá voľba.
Môžete z experimentovať s rôznymi prísadami, ako sú nastrúhaný syr, slanina alebo rôzne koreniny či iné pochúťky. Zemiaky v alobale sú ideálne aj ako príloha k grilovanému mäsu alebo zelenine.
Coleslaw šalát ako príloha k jedlám z grilu
Coleslaw šalát je výborná a osviežujúca príloha, ktorá sa skvele hodí k jedlám z grilu. Jeho krémová konzistencia a chrumkavá textúra skvele kontrastujú s intenzívnymi chuťami grilovaného mäsa.
Základom coleslaw šalátu sú obvykle nakrájané kapusta a mrkva, pričom kapusta je najčastejšie biela alebo červená. Do šalátu sa často pridávajú aj iné ingrediencie, ako sú jablká, sušené hrozno alebo cibuľa, čo mu dodáva na variabilite a sviežosti.
- Dressing na coleslaw je zvyčajne vyrobený z majonézy, jogurtu, jablčného octu, cukru a korenia. Tento krémový dressing zjemňuje chuť zeleniny a dodáva jej sladkokyslú príchuť, ktorá skvelo dopĺňa grilované jedlá.
- Coleslaw je nielen lahodný, ale aj zdravý, keďže obsahuje množstvo vitamínov a vlákniny. Na grilovačku je ideálny, pretože si ho môžete pripraviť dopredu a nechať vychladnúť v chladničke, čím sa chute úplne spojí.
Pri servírovaní coleslaw šalátu k grilovaným jedlám, ako sú hamburgeri, klobásy alebo grilované kurča, sa stanete hviezdou každej grilovačky. Tento šalát dodáva jedlu farebnosť a čerstvosť, ktorú ocení každý milovník dobrého jedla.
Prílohy ku grilovanému mäsu
Na grilovaní je najkrajšie to, že je jednoduché, preto by ani príprava príloh nemala trvať dlho. Aj tohto pravidla sme sa držali pri vyberaní týchto piatich chutných príloh ku grilovanému mäsku, ktoré sú zároveň ľahké na prípravu a pritom dostatočne pestré.
Galéria:
Broskyňové caprese
Nahradiť paradajku v tradičnom caprese broskyňou, ktorá je azda tým najletnejším ovocím, je skutočne dobrý nápad. Ako príloha ku kuraciemu steaku z grilu ešte lepší!
Ingrediencie:
- 4 prezreté broskyne
- 2 mozzarelly
- 4 plátky proscuitta
- hrsť bazalkových lístkov
- trocha balsamicového krému
- trocha olivového oleja
- soľ a čierne mleté korenie
Inštrukcie:
- Broskyne si odkôstkujeme a nakrájame na hrubšie plátky, mozzarellu na kolieska.
- Začneme s prekladaním ingrediencií. Broskyne striedame s mozzarellou, na to lístok bazalky, zložené proscuitto. A opakujeme, kým neminieme ingrediencie.
- Podávame pokvapkané balsamikovým krémom, olivovým olejom a mierne posolené a pokorenené.
Aktualizované na 10.08.2024
Aktualizovaný článok: 10.08.2024