Psychológovia radia: Tu sú tipy, ako skoncovať s prejedaním sa

ako skoncovať s prejedaním

Už ste sa niekedy pristihli, že ste boli po jedle tak plní, že ste sa nevedeli hýbať? Je pre vás jedlo ako droga? Prejedanie sa je problém, s ktorým bojuje mnoho ľudí, a to každý jeden deň. S jedením jednoducho nevedia prestať, nevedia, kedy majú dosť a prijmú tak do tela oveľa viac, ako potrebujú. Kalórie sa tak začnú veľmi rýchlo nabaľovať a z malej snehovej guľky je razom veľká guľa. A neustále sa zväčšujúca. Prečítajte si názor psychológov na to, ako skoncovať s prejedaním sa. Ako s ním bojovať? Máme pre vás užitočné tipy a triky!

Ako rozpoznať záchvatové prejedanie?

Prejedanie sa teda môžeme charakterizovať ako prijímanie oveľa viac kalórií, ako organizmus potrebuje na správne fungovanie. Po vedomom a opakovanom prejedaní sa zväčša dochádza k výčitkám svedomia a k pocitu nesmiernej plnosti. Záchvatové prejedanie je porucha príjmu potravy charakterizovaná opakujúcimi sa epizódami prejedania sa. Aké sú bežné príznaky?

  • Konzumácia nezvyčajne veľkého množstva jedla v krátkom časovom období (napr. počas dvoch hodín).
  • Pocit, že nemôžete zastaviť alebo kontrolovať svoje jedenie počas epizódy.
  • Jedenie oveľa rýchlejšie ako obvykle.
  • Konzumácia jedla, aj keď necítite fyzický hlad.
  • Pokračovanie v jedení až do bodu, keď sa cítite veľmi plní a nepohodlne.
  • Jedenie o samote alebo tajne, pretože sa hanbíte za množstvo skonzumovaného jedla.
  • o epizóde prejedania sa cítite znechutení sami sebou, v depresii alebo veľmi previnilo.

Aké sú hlavné príčiny prejedania sa?

Spúšťačom prejedania sa môžu byť psychické problémy, ale aj rôzne emócie (stres, hnev, únava atď.), no i rôzne iné situácie, ba dokonca určité jedlá. Podľa odborníkov je veľmi individuálne, čo je spúšťačom nadmerného jedenia.  Mnohí ľudia sa prejedajú ako spôsob zvládania stresu, úzkosti alebo iných negatívnych emócií. Depresívne stavy môžu viesť k prejedaniu sa ako forma útechy alebo úteku pred pocitmi smútku a beznádeje.

Jedlo môže slúžiť ako spôsob, ako sa vyhnúť pocitom osamelosti alebo nudy. Rolu zohrávajú aj biologické faktory. Genetická predispozícia môže ovplyvniť chuť do jedla, hladinu hormónov a metabolizmus, čo môže prispieť k sklonu k prejedaniu. Nerovnováha hormónov, ako sú leptín a ghrelín, ktoré regulujú hlad a sýtost, môže prispieť k prejedaniu. Niekedy môžu byť signály hladu a sýtosti narušené, čo vedie k nadmernému jedeniu.

Ďalej sú to psychologické faktory, sociálne a kultúrne faktory, ako aj diétne faktory. Napríklad extrémne diétne obmedzenia môžu viesť k záchvatom prejedania ako reakcia na pocity hladu a nedostatku. Nepravidelná strava a vynechávanie jedál môžu zvýšiť riziko prejedania sa neskôr počas dňa.

Pozri aj: Návod na domáci prací prostriedok a aviváž: Toto ťa nadchne!

prečo sa prejedám Shutterstock®

Záchvatové prejedanie – ako s ním skoncovať?

Psychológovia sa s pacientmi, ktorí nedokážu jedlu povedať rázne „nie”, stretávajú takmer na dennom poriadku. Títo ľudia si zväčša svoju chybu uvedomujú a veľmi ich znepokojuje. Aj preto vyhľadajú odbornú pomoc. Tu sú rady odborníkov na to, ako skoncovať s prejedaním sa raz a navždy.

  • Striedme zásoby. Ľudí s problémom prejedania sa väčšinou chytí vlčí hlad doma vo večerných hodinách. Vtedy sú schopní zjesť svoje obľúbené jedlo doslova na kvantá. Prvým krokom ku skoncovaniu s napchávaním sa nezdravým jedlom je nemať ho doma v zásobe vôbec. Žiadne čipsy, chrumky, sladkosti a iné nezmysly doma neskladujte.

  • Hladovanie nie je odpoveď. Nikdy sa nenechajte vyhladovať, pretože pocit nesmierneho hladu vedie len k tomu, že siahnete po prvej nezdravej veci, ktorú máte poruke. Vždy buďte nasýtení zdravými a vyváženými chodmi a k dispozícii majte len zdravé chuťovky. Zdravé stravovanie je základ.

  • Spánok je cesta. Štúdie opakovane preukázali, že nedostatok spánku sa spája s priberaním, obezitou a aj s prejedaním sa. Menej ako 7 hodín spánku denne môže byť spúšťačom prejedania sa.

  • Hlad je prezlečený smäd. Hlad je často len smäd, ktorý si za hlad len zamieňame. Napite sa vody a pitný režim dodržiavajte po celý deň.

  • Jedzte uvedomele a pomaly. Rýchle jedenie ešte nikdy nikoho poriadne nezasýtilo, práve naopak. Navyše telo potrebuje čas, aby začalo proces trávenia. Prežúvajte poriadne a dlho a pri jedle ani nečetujte, ani nepozerajte telku. Ľudia sa totiž pri týchto činnostiach zvyknú zabudnúť.

  • Pauzujte. Počas jedla si dajte niekoľkominútovú pauzu. Možno počas nej zistíte, že už vlastne ani hladní nie ste.

  • Malé porcie a viackrát. Staré známe na záver – jedzte malé porcie častejšie za deň. Jedlo si zároveň nakladajte na menší tanier. Ide o psychologický ťah, ktorý zaberá a vy máte pocit, že ste zjedli viac. 

Zaujme ťa: Aniston, Lopez či Jay Z: Neuveríš, čo spája tieto svetové celebrity!

pitný režim Shutterstock®

Čo nerobiť, pri liečbe záchvatového prejedania?

  • Neobviňujte sa: Vyhýbajte sa sebakritike a obviňovaniu sa za prejedanie. To môže zvyšovať stres a úzkosť, čo môže viesť k ďalšiemu prejedaniu.
  • Nehladujte a nevynechávajte jedlá: Vynechávanie jedál alebo hladovanie môže viesť k záchvatovému prejedaniu neskôr. Je dôležité jesť pravidelne a vyvážene.
  • Nedodržiavajte prísne diéty: Prísne a extrémne diéty môžu zvýšiť riziko prejedania, pretože telo reaguje na nedostatok živín a kalórií. Zamerajte sa na zdravé a vyvážené stravovanie. Rozumne nastavený plán jedálnička je vítaný. 
  • Neizolujte sa: Sociálna izolácia môže zhoršiť pocity osamelosti a smútku, čo môže viesť k prejedaniu. Hľadajte podporu od rodiny, priateľov alebo skupín na podporu.
  • Nenechávajte nezdravé jedlá na viditeľných miestach: Vyhnite sa tomu, aby ste mali nezdravé jedlá ľahko dostupné alebo na viditeľných miestach, pretože to môže zvýšiť pokušenie k prejedaniu. Skvelou voľbou sú vždy zdravšie náhrady.
  • Nenechajte sa viesť emocionálnymi spúšťačmi: Ak používate jedlo ako spôsob, ako sa vyrovnať s emóciami, hľadajte alternatívne spôsoby zvládania stresu a úzkosti, ako je cvičenie, meditácia alebo kreatívne aktivity.
  • Neignorujte problém: Ignorovanie problému alebo dúfanie, že zmizne sám od seba, môže viesť k zhoršeniu situácie. Je dôležité čeliť problému a hľadať pomoc.
  • Nezameriavajte sa len na váhu: Sústreďte sa na celkové zdravie a pohodu, namiesto toho, aby ste sa fixovali len na váhu alebo čísla na váhe.
  • Neignorujte odbornú pomoc: Ak máte problémy s prejedaním, neodkladajte návštevu odborníka. Terapeut, dietológ alebo lekár vám môže poskytnúť potrebnú podporu a vedenie.

Článok aktualizovaný 14.7.2024

6 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

14.10.2019 06:49

Spúšťače sú naozaj rôzne a všade; dobré tipy!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

14.10.2019 13:08

niekedy sa mi to podari....

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

14.10.2019 19:36

ja som akosi z prejedania vyrástla :-)

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

15.10.2019 11:36

televízor alebo počítač je u nás typickým dôvodom na mlsanie...snažím sa aspoň pripraviť zdravé verzie na chrumkanie

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

15.10.2019 16:27

osvedčili sa mi malé porcie viac krát denne a nemať doma žiadne sladkosti :-)

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

24.10.2019 17:47

Tak budem musieť zlikvidovať zásoby a potom už viac nič nekúpiť. Ale čím ponúknem nečakanú návštevu?

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE