Niektoré z vitamínov, ktoré potrebujeme prijímať pre správnu funkciu nášho tela, napĺňajú aj úlohu antioxidantov. To znamená, že prispievajú k ochrane tela a buniek pred škodlivým oxidačným stresom a voľnými radikálmi. Tie môžu poškodzovať bunky tela, spôsobovať ich rýchlejšie starnutie a zvyšovať riziko rozvoja mnohých civilizačných ochorení.
Takúto úlohu napĺňa v našom tele napríklad vitamín C, ktorý je známy svojím priaznivým účinkom na činnosť imunitného systému. Aj vitamín A je, okrem toho, že podporuje zdravý zrak, silným antioxidantom. No zabudnúť nemožno ani na vitamín E. Na akých ďalších úlohách sa okrem ochrany pred voľnými radikálmi podieľa? Čo spôsobí jeho nedostatok? A ktoré potraviny sú jeho najlepším zdrojom?
Vitamín E v ľudskom tele
Vitamín E predstavuje jeden z vitamínov rozpustných v tukoch. Nazývaný je tiež tokoferol. Známych je pritom niekoľko foriem tokoferolu, ktoré sú súhrnne označované vitamín E. Pre človeka sú najhlavnejšie a biologicky najúčinnejšie formy alfa-tokoferol, beta-tokoferol a gama-tokoferol. Tokoferol bol objavený v roku 1922 ako faktor plodnosti samíc potkanov, za čo sa zaslúžil americký anatóm Herbert McLean Evans s lekárkou Katharine Scott Bishop.
V čistej forme bola táto zlúčenina izolovaná až v priebehu 30. rokov 20. storočia, následne bola odhalená aj jej štruktúra a došlo aj k prvému syntetizovaniu zlúčeniny. Keďže bol objavený jej vplyv na plodnosť (samíc potkanov), jej názov bol odvodený z grécky slov tókos a phérein, čo možno voľne preložiť ako čo prináša plodnosť alebo čo podporuje zrodenie. Vitamín E pritom v ľudskom tele využívajú prakticky všetky tkanivá, a to vrátane srdca, kože, pľúc, imunitných buniek aj reprodukčných orgánov.
Hlavné funkcie:
- ako antioxidant bráni poškodzovaniu buniek oxidáciou,
- podporuje proces regenerácie buniek,
- pomáha spomaľovať starnutie buniek,
- zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej hmoty,
- ovplyvňuje tvorbu červených krviniek,
- pomáha pri únave a zvyšuje celkovú fyzickú výkonnosť,
- podporuje činnosť pohlavných žliaz,
- prispieva k prevencii samovoľných potratov,
- má účinok na potenciu,
- podporuje správne fungovanie kardiovaskulárneho systému,
- prispieva k normálnej činnosti pečene,
- podieľa sa na procese hojenia rán alebo jaziev,
- pomáha pri rôznych kožných problémoch,
- podporuje normálne trávenie,
- prispieva k prevencii rakoviny,
- zmierňuje negatívne účinky chemoterapie,
- pôsobí ako prirodzený prostriedok proti nadmernému zrážaniu krvi (prevencia trombózy).
Odporúčame: Sú TOP pomocníkom pre imunitu? Zisti, ako fungujú betaglukány!
Zdroj: Depositphotos
Nedostatok vitamínu E
Ako sme spomenuli vyššie, vitamín E napĺňa v ľudskom organizme naozaj mnoho rôznorodých úloh a pre správnu funkciu ho potrebujú viaceré tkanivá a orgány. Pre správnu funkciu je však v prvom rade nevyhnutný dostatočný príjem tejto látky. Denná odporúčaná dávka vitamínu E sa pohybuje v rozmedzí 5 až 30 mg, pre dospelého jedinca sa však odporúča prijímať v priemere 12 až 15 mg tokoferolu denne, v prípade tehotných a dojčiacich žien o niečo viac.
Vitamín E je dobre zastúpený v strave, preto býva jeho nedostatok skôr zriedkavý. Nastať môže napríklad v prípade obmedzenia tukov v strave, keďže táto zlúčenina patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch. Taktiež môže k deficitu dôjsť u osôb s poruchami vstrebávania v črevách, k rizikovej skupine rovnako patria predčasne narodené deti.
Vážny deficit vitamínu E môže spôsobiť:
-
poruchy v tvorbe gestagénov a narušiť plodnosť,
- degeneráciu pohlavných žliaz,
- spomalené hojenie rán,
- problémy so suchou kožou,
- nadmerné mastenie vlasov
- zvýšenie rozpadu červených krviniek a následnú anémiu,
- svalovú slabosť,
- zvýšenie peroxidácie tukov v pečeni,
- poruchy nervového systému.
Nadbytok vitamínu E
Hoci je vitamín E rozpustný v tukoch, telo si ho vo väčšej miere neskladuje. Nemalá časť sa vylučuje napríklad stolicou. Pri normálnom stravovaní nie je potrebné obávať sa nadbytku vitamínu E. Zdravotné problémy spôsobené nadmernými množstvami vitamínu E môžu nastať hlavne pri nadužívaní potravinových doplnkov a extrémne vysokom príjme syntetického vitamínu E.
Predávkovanie sa v tomto prípade môže prejaviť tráviacimi ťažkosťami, napríklad zvracaním, hnačkou, nevoľnosťou, plynatosťou, ale vo vážnych prípadoch aj poruchami srdcového rytmu.
Vitamín E v potravinách
Vitamín E môžeme svojmu telu zabezpečiť pestrou a vyváženou stravou. Nachádza sa v mnohých rôznych potravinách, a to potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Preto s dopĺňaním nemajú problém ani vegetariáni či vegáni. Tokoferol nájdeme v určitých množstvách v ovocí a zelenine, no vo väčších množstvách sa nachádza hlavne v potravinách, ktoré obsahujú tuky. Ide napríklad o rastlinné oleje, olejnaté semená, ale aj rôzne druhy mäsa.
Medzi najlepšie živočíšne zdroje vitamínu E patria:
-
vajcia (najmä žĺtky),
- ryby,
- morské plody,
- pečeň,
- králičie či bravčové mäso a iné druhy mäsa.
Medzi najlepšie rastlinné zdroje vitamínu E patria:
-
lieskové orechy, mandle, pistácie,
-
arašidy a arašidové maslo,
-
slnečnicový, sójový, argánový olej, olej z hroznových jadierok,
-
obilné klíčky,
-
sójové bôby,
-
semená tekvice, slnečnice, ľanu, sezamu,
-
špenát, brokolica, kel,
-
sladké zemiaky,
-
avokádo,
-
kivi, mango.
Odporúčame: Najdôležitejšie látky pre zdravé kosti: Iba vápnik nestačí!
Zdroj: Depositphotos
Ďalšie možnosti dopĺňania vitamínu E
V prípade potreby je možné dopĺňať vitamín E aj vitamínovými doplnkami, ktoré mávajú často formu kapsúl s tekutým obsahom. Vitamín E vo forme doplnku stravy sa často využíva ako podporná liečba trombózy, aterosklerózy, taktiež na posilnenie účinku inzulínu pri cukrovke, ako aj na prevenciu nežiaducich účinkov po chemoterapii i na podporu imunity.
Rovnako sa využíva ako doplnková terapia kožných chorôb, najmä atopického ekzému či psoriázy, ako aj pri hormonálnej liečbe porúch menštruačného cyklu. Dopĺňanie vitamínu E takouto cestou je však pri prevencii a liečbe rôznych zdravotných problémov vhodné vždy konzultovať s lekárom. V niektorých prípadoch je totiž zvýšené dopĺňanie tokoferolu nežiaduce.
Ako sme spomenuli vyššie, vitamín E napomáha spomaľovať zrážanie krvi (má opačný účinok ako vitamín K), teda pôsobí proti tvorbe nežiaducich zrazenín. Preto je ho nevhodné kombinovať s liekmi na riedenie krvi, spôsobiť to totiž môže zvýšenú krvácavosť a tvorbu modrín. Vyššie dávky vitamínu E tiež spravidla nie sú žiaduce aspoň pár týždňov pred plánovanou operáciou.
Vitamín E na pleť
Vitamín E môžeme svojmu telu okrem stravy a výživových doplnkov poskytnúť aj zvonka. Tento vitamín má totiž blahodarný vplyv na pokožku, preto sa často využíva aj pri starostlivosti o pleť. Je obľúbenou zložkou v pleťovej kozmetike, pridáva sa do krémov, sér, ampuliek a podobne. Spomaľuje proces starnutia buniek a tkanív, preto napomáha v prevencii vrások a ďalších prejavov starnutia kože.
Chráni bunkové membrány pred voľnými radikálmi, vďaka čomu napomáha spomaľovať starnutie pleti. Dodáva pleti pružnosť a pevnosť. Znižuje tiež tvorbu tmavých kruhov pod očami. Priaznivý vplyv má na proces hojenia pokožky, pričom prispieva k prevencii vzniku jaziev. Je tiež vítaným pomocníkom pri liečbe psoriázy a ďalších kožných problémov.
Odporúčame: Vieš, aká je perniciózna anémia? Toto je jej príčinou!