TOP tipy, ako odvodniť telo: Zbav sa tohto najväčšieho problému teplých dní

Na leto sme sa všetci tešili a nevedeli sme sa ho dočkať. No zrazu, keď sa už blíži, chceme aby bolo chladnejšie, pretože vysoké teploty nám vôbec nerobia dobre. Okrem toho, že leto je ideálnym obdobím na letné športy a na chytanie bronzu, je zároveň aj veľkou záťažou pre náš organizmus. 

Každé telo totižto reaguje na vysoké teploty inak. U niektorých z nás môže dôjsť k fyziologickej reakcii na teplo, v dôsledku čoho náš organizmus začne zadržiavať vodu. Opuchnuté nohy alebo ruky tak nenechajú na seba dlho čakať.

Ak máte pocit, že ste ako nafúknutý balón, ledva si obujete svoje obľúbené letné topánky alebo máte problém nasadiť si prsteň, tak nie ste v tom samy. K zadržiavaniu vody môžete dôjsť aj v období pred menštruáciou, kedy sa telo pripravuje na hormonálne zmeny. Čo teda robiť v prípade, ak váš organizmus zadržiava vodu? Ako si doma poradiť so zadržiavaním vody v tele a minimalizovať problémy, ako sú opuchnuté nohy a ruky?

Pozri aj: STOP poteniu! Vyskúšaj účinné prírodné prostriedky proti poteniu!

čo spôsobuje opuch nôh

Zdroj: Shutterstock®

Prebytočná voda v tele – aké sú príčiny zadržiavania vody?

Skôr, než sa vrhneme na tipy, ako bojovať so zadržiavaním vody v organizme, tak si povieme, aké sú príčiny nadbytočného množstva vody v tele. K zadržiavaniu vody v organizme nemusí dochádzať len počas letných dní.

Existujú totižto aj rôzne ochorenia, ktoré môžu spôsobiť zadržiavanie vody. Dokonca aj pri niektorých liekoch môže byť zadržiavanie vody vedľajším účinkom. Pozor si treba dávať aj na nadmerné solenie a jedlá s vysokým obsahom soli, pretože aj soľ môže prispieť k retencii vody. 

Všeobecné dôvody, prečo telo zadržiava vodu:

  1. Nadbytočný príjem soli / sodíka: Vysoký príjem soli môže spôsobiť, že telo zadržiava viac vody, najmä ak príjem potaše, ktorý pomáha regulovať sodík, je nízky.
  2. Sedavý spôsob života: Nedostatok pohybu môže znižovať schopnosť tela efektívne čerpať krv a tekutiny z končatín späť do srdca, čo môže viesť k zadržiavaniu vody.
  3. Teplotné podmienky: Veľmi teplé počasie môže zvýšiť retenciu tekutín, pretože telo sa snaží udržať vodu na ochladenie.
  4. Hormonálne zmeny: Hormonálne zmeny počas menštruačného cyklu, tehotenstva alebo menopauzy môžu spôsobiť dočasné zadržiavanie vody.
  5. Liekové príčiny: Niektoré lieky, ako sú kortikosteroidy, lieky na vysoký krvný tlak (antihypertenzíva), a nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), môžu spôsobiť alebo zhoršiť zadržiavanie vody.
  6. Zdravotné stavy: Chronické ochorenia ako zlyhanie srdca, cirhóza pečene a obličkové ochorenia môžu prispievať k vážnemu zadržiavaniu vody. Tiež podmienky ako hypotyreóza alebo problémy s lymfatickým systémom môžu viesť k edému.

Prejavy zadržiavania vody v tele

Aké sú príznaky zadržiavania vody v tele? Pri zadržiavaní vody môžete pozorovať:

  • opuchy nôh, chodidiel a členkov,
  • opuchy rúk či tváre,
  • nafukovanie v oblasti brucha,
  • výkyvy hmotnosti,
  • ryhy na pokožke (podobné tým, ktoré vznikajú po dlhom pobyte vo vode),
  • zhoršená celulitída (pomarančová koža).

Zaujme ťa: Domáci obklad na boľavé kĺby: Za vyskúšanie nič nedáš!

potraviny na odvodnenie organizmu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa zbaviť nadbytočnej vody v tele?

V prvom rade je potrebné zmeniť svoje stravovacie návyky. Aká úprava stravy je dôležitá, ak chceme podporiť odvodnenie organizmu a zmierniť opuch tela? Z jedálnička by ste mali vyhodiť predovšetkým slané jedlá a obmedziť používanie soli pri varení. Ideálne je tiež zaradiť do jedálnička viac zeleniny.

Tá okrem prísunu vitamínov a minerálov, vám môže pomôcť vylučovať vodu z tela. Najlepšou zeleninou, ktorá má odvodňovacie účinky je petržlen a šalátová uhorka. Medzi potraviny odvodňujúce zadržiavanú vodu patrí aj zeler.

Pozor si dávajte aj na rafinovaný cukor, ktorý nielenže prispieva k zadržiavaniu vody v organizme, ale aj zvyšuje riziko vzniku obezity či cukrovky. Namiesto rafinovaného cukru si doprajte prírodný cukor, ktorý je obsiahnutý v ovocí. Niektoré druhy ovocia majú dokonca aj močopudné účinky. Ide predovšetkým o vodný melón, hrozno a lesné plody.

Bylinky na odvodnenie organizmu

Pri zavodnení organizmu je vhodné siahnuť aj po bylinkách na odvodnenie, ktoré majú močopudné účinky. Podávať ich môžete ako bylinné čaje. Vhodné je spraviť si čaj z:

  • pŕhľavy,
  • prasličky,
  • hlohu,
  • púpavy,
  • ibišteka,
  • vhodný je aj zelený čaj alebo čierny čaj.

Tip, ako si poradiť so zadržiavaním vody – SAUNA

V lete asi len málokomu napadne zájsť si do sauny, kde je oveľa väčšia teplota než vonku. Sauny mnohí využívajú predovšetkým počas zimných mesiacov na prehriatie organizmu. Avšak, sauna pomáha telo zbaviť sa toxínov a rovnako aj vody, preto ju mnohí odporúčajú vyskúšať na odvodnenie organizmu. 

Platí totiž, že ak telo vystavíte vyššej teplote, bude sa viac potiť a tým viac vody sa zbavíte. Stojí za skúšku, čo poviete?

Odporúčame: Levanduľová tinktúra odstráni mnohé zdravotné ťažkosti. Ako si ju vyrobiť?

Všeobecné tipy proti zadržiavaniu vody a na odvodnenie tela:

  • Zvýšenie príjmu vody: Ironicky, pitie viac vody môže pomôcť zredukovať zadržiavanie vody. Keď je telo dehydratované, snaží sa zadržiavať viac vody.
  • Obmedzenie príjmu sodíka (znížte príjem soli): Zníženie množstva soli v strave môže pomôcť zmierniť zadržiavanie vody. Dbajte na skrytý sodík v spracovaných potravinách a reštauračných jedlách.
  • Zahrnutie draslíka do stravy: Draslík pomáha vyrovnať účinky sodíka na rovnováhu tekutín v tele. Potraviny bohaté na draslík, ako sú banány, sladké zemiaky, špenát a avokádo, môžu byť prospešné.
  • Fyzická aktivita: Pravidelné cvičenie pomáha stimulovať cirkuláciu krvi a lymfatického systému, čo môže znižovať zadržiavanie vody.
  • Správna poloha pri spánku: Spánok s mierne zvýšenými nohami môže podporiť odtok tekutín z dolných končatín a zmierniť opuchy.
  • Zníženie stresu: Stres môže prispievať k zadržiavaniu vody, takže techniky na znižovanie stresu, ako sú joga, meditácia a hlboké dýchanie, môžu byť účinné.
  • Zváženie zmien v liekoch: Ak užívate lieky, ktoré môžu spôsobovať zadržiavanie vody, poraďte sa s lekárom o možných alternatívach.
  • Lymfatická masáž: Tento druh masáže skvelo rozprúdi lymfu. Je dobré si ju dopriať, ak vás trápi zavodnenie organizmu. Lymfatický systém pomáha udržiavať rovnováhu tekutín v tele a podieľa sa na imunitnom systéme tým, že odstraňuje odpadové produkty z tkanív.

Závažné zadržiavanie vody a opuch – kedy navštíviť lekára?

Závažné zadržiavanie vody a opuch v dôsledku ukladania vody v tekutinách môžu byť príznakmi rôznych zdravotných stavov, ktoré si vyžadujú lekársku pozornosť. Tu sú niektoré situácie a príznaky, kedy je dôležité vyhľadať lekársku pomoc:

  • Opuch, ktorý je rýchly alebo nevysvetliteľný: Ak si všimnete rýchly nárast opuchu alebo opuch, ktorý nevieme vysvetliť bežnými príčinami ako dlhé státie alebo sedenie, mali by ste navštíviť lekára.
  • Opuch spojený s bolesťou alebo začervenaním: Opuch, ktorý je spojený s bolesťou, začervenaním alebo teplom na dotyk, môže signalizovať infekciu alebo zápal a vyžaduje si okamžitú lekársku pozornosť.
  • Opuch v jednej končatine: Ak máte opuch iba v jednej nohe alebo ruke, môže to byť znakom krvnej zrazeniny alebo inej vážnej cirkulačnej problému. Tento stav môže byť vážny a vyžaduje si okamžitú lekársku pomoc.
  • Dýchacie ťažkosti alebo bolesti na hrudníku: Opuch sprevádzaný dýchacími ťažkosťami, pocitom tlaku alebo bolesti na hrudníku môže byť znakom vážneho zdravotného problému, ako je zlyhanie srdca alebo pľúcne ochorenia.
  • Opuch a únava: Trvalý opuch, ktorý je spojený s únavou, strata chuti do jedla alebo zmeny v močení, môže naznačovať problém s obličkami alebo srdcom.
  • Opuch pri tehotenstve: Opuch nôh a členkov je bežný pri tehotenstve, ale náhly alebo výrazný opuch v rukách, tvári alebo okolo očí môže byť znakom preeklampsie, ktorá je vážnym stavom vyžadujúcim okamžitú lekársku pozornosť.

Článok aktualizovaný 29.4.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

07.08.2020 13:54

Výborny članok,dakujem za rady.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

05.10.2021 20:49

Rada som si prečítala

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

21.07.2023 19:15

praslička, ktorej sa na záhrade nemôžeme zbaviť, to istí

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.