Vieš, ktoré potraviny spôsobujú únavu? Tieto ti zaiste osvieženie neprinesú

potraviny spôsobujúce únavu

Únava a ospalosť počas bieleho dňa istotne nie je vítaným javom, a to hlavne u aktívnych ľudí, ktorí majú plné diáre a kalendáre všemožných aktivít. Rovnako nie je nič potešujúce, ak ste len prišli do práce, no ťahá vás to na spánok a najradšej by ste si ustlali na najbližšom gauči. Ako bojovať proti únave? Možno pre vás nebude prekvapením, že za únavou stoja aj isté typy potravín. 

Konzumácia ktorej potraviny môže byť príčinou vzniku únavy? Ktoré jedla spôsobujú, takpovediac, nedostatok energie? Zaháňate únavu rýchlo sladkou tyčinkou alebo nejakým koláčom? Zistite viac o tom, ako to naozaj je, v článku!

Prečo sa nám zatvárajú oči počas dňa?

Vo všeobecnosti by sme mohli konštatovať, že únava a akýsi útlm sa v priebehu dňa objaví napríklad po výdatnejšom jedle. Ospalosť, s ktorou môžeme bojovať napríklad po dobrom obede, sa spája so zmenou hladiny cukru v krvi. Rovnako sa zvyšuje prietok krvi do tráviaceho traktu, kde je potrebná vyššia aktivita a nám sa takpovediac „odkrvuje mozog“. No a toto odkrvenie so sebou, celkom logicky, prináša únavu. Riešením môže byť lepšie rozloženie si jedla počas celého dňa a neprejedanie sa.

Niekedy však, ako sme už spomínali vyššie, nastúpi únava už ráno. Možno si poviete, že ste si nedali svoju zvyčajnú dávku kofeínu a už si idete urobiť kávu, no to nemusí byť hlavná príčina ospalosti. Príčin únavy, fyzickej i psychickej, je množstvo a niektoré súvisia aj so začínajúcimi či dokonca pokročilými chorobnými procesmi v tele. Tým sa však venovať nebudeme. Dnes sa zameriame na potraviny, ktoré vás taktiež môžu celkom ľahko obrať o potrebnú energiu a čulosť. 

Nielen veľkosť porcie totiž rozhoduje o tom, ako sa budete cítiť po jedle. Je to totiž aj o samotnom zložení stravy.  Čomu sa teda radšej vyhnúť, keď potrebujeme byť naplno aktívni? Pozrite sa nižšie a zistite, ktoré potraviny môžu stáť za príčinou vašej prípadnej únavy počas dňa.

Pozri tiež: Trápi ťa pokazený žalúdok? Vyber si z tipov na domácu medicínu

biele pečivo
Depositphotos

Únava po jedle – ktoré jedlo môže spôsobiť únavu?

1. Biele pečivo

Ktoré jedlo spôsobuje únavu raz-dva? Medzi potraviny spôsobujúce únavu patrí v prvom rade biele pečivo. Ak si s obľubou na raňajky doprajete biely chlieb či rožky, možno ste práve vyriešili záhadu spojenú s únavou i počas ranných hodín. 

Výrobky z bielej múky obsahujú takzvané rýchle uhľohydráty (rýchle cukry / jednoduché sacharidy), ktoré zvyšujú hladinu cukru v krvi, aktivuje sa tak tvorba inzulínu, čo znamená následný rapídny prepad hladiny cukru. Výsledok? Únava, malátnosť a taktiež potreba znova si niečo „zobnúť“. Keď už teda pečivo (nielen) na raňajky, tak si voľte to celozrnné s nižším glykemickým indexom.

2. Sladkosti – zaháňate únavu sladkým?

Platí podobné ako o bielom pečive. Koláče, presladené nápoje, cukrovinky – jednoducho povedané, rafinovaný cukor nás unavuje a uspáva. Hoci sa môže zdať, že opak je pravdou, no nedajte sa pomýliť.  

Krátkodobo sa síce môžeme cítiť po konzumácii sladkostí plní energie, ale ide naozaj len o pár chvíľ trvajúci efekt. Telo reaguje na zvýšené dávky cukru vylučovaním inzulínu a inzulín okrem iného spúšťa uvoľňovanie serotonínu a melatonínu, čo sú látky, ktoré celkom prirodzene spôsobujú ospalosť a pocit únavy .

3. Potraviny a jedlá bohaté na tuk

Praženica, tučné pečené mäso, ťažké smotanové omáčky, fastfood – ich spoločným menovateľom je tuk a „tučné“ jedlá nás zaručene oberú o koncentráciu i čulosť. Pri ich trávení sa totiž spotrebuje veľké množstvo energie, ktorá potom, samozrejme, chýba niekde inde, a to predovšetkým v mozgu. Skúste si nabudúce namiesto na raňajkovej praženici, čiže vajíčkach miešaných na oleji, pochutnať radšej na varených vajíčkach a uvidíte, čo to urobí.

Neprehliadni: Pozor na falošné potraviny: Možno máš tieto fejky doma aj ty

strukoviny
Depositphotos

4. Strukoviny

Strukoviny sú prirodzené potraviny, ktoré ukrývajú mnohé vitamíny a minerály a patria medzi potraviny bohaté na bielkoviny. Fazuľa, hrášok, cícer či šošovica sú istotne zdravými surovinami na pokrmy rôzneho druhu, ale nepatria práve medzi tie najosviežujúcejšie. 

Balastné látky obsiahnuté v strukovinách sú vo veľkom nápomocné nášmu organizmu a dokážu skvelé veci (napríklad podporujú zdravie a správnu činnosť hrubého čreva), no zároveň v istom zmysle brzdia proces trávenia. Po ich konzumácii sa často dostaví pocit plnosti, ba dokonca nafúknutosti a k tomu všetkému aj únava.

5. Polotovary

Spracované výrobky, ktoré stačí len ohriať alebo vložiť do rúry, nás dokážu uspať „vďaka“ prídavným látkam v nich. Tieto potravinové produkty sú zahltené chémiou a namiesto toho, aby nám dodali energiu, tak nám z nej ešte ukroja. Prečo je to tak? Pretože telo vynakladá viac energie na spracovanie a vylúčenie tejto chémie z organizmu. Nejde o kvalitné potraviny a nemali by sa v našej strave vyskytovať príliš často. 

TOP potraviny pre energiu:

  • Ovsené vločky
  • Banány
  • Quinoa
  • Orechy (mandle, vlašské orechy)
  • Losos
  • Špenát
  • Sladké zemiaky
  • Čučoriedky
  • Avokádo
  • Jogurt
  • Celozrnné pečivo
  • Zelený čaj
  • Vajíčka
  • Hummus

Ako predísť únave po jedle:

  • obmedzte príjem bielkovín,
  • jednoduché sacharidy vymeňte za komplexné,
  • vyhýbajte sa jedlám z fast-foodu,
  • jedzte viac menších porcií jedál (ideálne 5 jedál denne),
  • obohaťte svoj jedálniček o vitamíny a minerály potláčajúce únavu (vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B, horčík, železo),
  • dodržujte optimálny denný príjem makronutrientov,
  • viac sa počas dňa hýbte, pretože fyzická aktivita zvyšuje hladinu energie.

Veľkosť porcie a únava – prečo si dávať pozor na prejedanie?

Menšie jedlá sú vždy lepšou voľbou. Prejedanie môže výrazne ovplyvniť naše energetické hladiny a viesť k únave. Keď zjeme veľké množstvo jedla, naše telo musí vynaložiť veľa energie na trávenie a metabolizáciu potravy. Tento proces zahŕňa zvýšený prietok krvi do žalúdka a tráviaceho traktu, čo znamená menej krvi a kyslíka pre ostatné orgány a mozog. Tým pádom môžeme pocítiť ospalosť a zníženú schopnosť sústrediť sa. 

Okrem toho, veľké porcie často obsahujú vysoké množstvo sacharidov a tukov, ktoré môžu spôsobiť prudké zvýšenie a následný pokles hladiny cukru v krvi, čo vedie k pocitu únavy a letargie. Ďalším dôvodom, prečo prejedanie vedie k únave, je hormónová odpoveď tela. Po konzumácii veľkého množstva jedla sa zvyšuje produkcia hormónu inzulínu, ktorý pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. 

Zvýšené hladiny inzulínu môžu stimulovať produkciu serotonínu a melatonínu v mozgu, čo sú hormóny spojené s pocitom ospalosti a spánku. Navyše, prejedanie môže narušiť kvalitu spánku tým, že spôsobuje nepohodlie a tráviace problémy, ktoré môžu viesť k častému budeniu sa počas noci. Tým sa vytvára začarovaný kruh, kde prejedanie vedie k únave a zníženej schopnosti tela regenerovať sa počas spánku.

Článok aktualizovaný 29.7.2024

Aktualizovaný článok: 29.07.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Lenka Šluchová

Lenka Šluchová

06.02.2020 07:53

Mne keď sa drieme v robote vždy si spravím kávu a tá ma preberie. Ale nevedela som, že aj potraviny spôsobujú únavu.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

06.02.2020 08:15

niečo na tom bude

Vaše meno:

Anna Tlachova

Anna Tlachova

06.02.2020 08:29

Všetkého s mierou

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

06.02.2020 15:37

po "dobrom" obede sa vždy drieme...

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

06.02.2020 19:37

zajímavý článek

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.