Aj vás rozčuľujú fejkové výrobky v móde či kozmetike? Pokiaľ áno, tak vás istotne ešte viac nahnevá to, že falošné sú v niektorých prípadoch aj potraviny. Do nasledujúceho varovného článku sme vybrali tie produkty určené na konzumáciu, ktoré sa falšujú v najväčšom merítku. Dávajte si na ne teda zvýšený pozor. Pred ich kúpou dobre overujte pôvod a aj samotné zloženie potravinového produktu. Zároveň však treba povedať, že pokiaľ kupujete potraviny z neoverených zdrojov a tiež bez uvedenia jednotlivých zložiek na obale, tak potom ako bežní spotrebitelia nemáte ako na 100 % zistiť ich pravosť.
Syr
Mliečne produkty, a to najmä syry, patria medzi obľúbený artikel falšovania. Príkladom môže byť až nápadne lacný ovčí alebo kozí syr. V pravom slova zmysle však nemusí byť na 100 % z ovčieho či kozieho mlieka, ale môže mať aj značný podiel lacnejšej zložky, čo je poväčšinou kravské mlieko. Ešte závažnejším priestupkom je však asi to, keď je syr v podstate len rastlinnou náhradkou, teda mliečny tuk je nahradený rastlinným. S takýmto „syrom“ sa môžete stretnúť už aj v hotových produktoch. Problematickou je v tomto ohľade napríklad pizza. Pokiaľ zákazník nie je informovaný, že ide len o náhradku syra, je to jasné zavádzanie.
Pozri aj: Vieš, podľa čoho vyberať kuracie prsia? Na toto pozor!
Olivový olej
Ak patríte medzi fanúšikov zdravej kuchyne a zdravých ingrediencií, určite vám doma nechýba ani olivový olej. No je naozaj ten váš extra panenský olej tým pravým? Niekedy sa aj menej kvalitný olivový olej označuje ako extra panenský (stačí vlastne 10 % panenského olivového oleja v balení a môže sa právoplatne označiť za extra panenský), no pritom môže ísť o nižšiu triedu (napr. nie je z prvého lisovanie a je rafinovaný). Nápadne lacnejší olivový olej dokonca môže byť pančovaný repkovým olejom. V obchode si naštudujte etiketu a siahnite radšej po oleji z vyššej cenovej kategórie a tiež po takom, ktorý je v tmavšej sklenenej fľaši. Pravosť si môžete overiť aj doma, a to tak, že si do chladničky dáte vzorku oleja a po čase ju skontrolujete. Ak stuhne, je to dobré znamenie, olivový olej je pravý. Teda máte aspoň istotu, že nejde o iný druh oleja.
Med
Práve v tomto období siahame po mede častejšie ako zvyčajne, a to napríklad aj na pečenie, no niektorí ho používajú ako zdravšiu alternatívu sladenia celoročne. Z kvalitného medu má naše telo naozaj prospech. Je to však len v prípade, ak ide o čistý med, teda bez prímesí navyše, ako je napríklad melasa, dextróza či kukuričný sirup. Rovnako by nemal byť med ani zahusťovaný, a to napríklad škrobom. Pravý med je teda len čistým produktom včiel. Nepravý med spoznáte aj podľa toho, že ani po dlhšom čase neskryštalizuje. Pravosť si môžete overiť aj tak, že do pohára s vodou, v ktorej bol zamiešaný med, pridáte pár kvapiek octu. Falošný med reaguje vytvorením peny. Pri výbere stavte na slovenské medy, ktoré patria medzi tie najkvalitnejšie, keďže máme veľmi prísne normy.
Inšpiruj sa: Na čo použiť vodu z cestovín? Vyliať ju je hriech, pozri prečo
Mäso
Pri mäse sme mali čo do činenia s viacerými škandálmi, no ak neberieme do úvahy také extrémy, ako bol pred nedávnom prípad z Nemecka, keď sa zhnité mäso miešalo s čerstvým, alebo iný prípad, keď sa namiesto hovädzieho mäsa predávalo konské, tak i v tomto segmente sa snažia niektorí výrobcovia v snahe o zníženie konečnej ceny produktu švidľovať. Hoci nie takým drastickým spôsobom, ako bolo vyššie uvedené.
Pozor si treba dávať hlavne na malé písmenká, pretože napríklad veľkými písmenami deklarovaný losos na obale ešte nemusí znamenať, že ide v skutočnosti o túto rybu. V obchodoch sa môžeme stretnúť aj s falošným prifarbeným lososom, čo býva do veľkej miery napríklad mäso z tresky alebo inej lacnejšej ryby. Pokiaľ je však na obale (hoci malými písmenkami) uvedené, že ide o tresku, nejde tak o porušenie zákona, ale my ťaháme za kratší koniec, keď si neprečítame etiketu dôsledne.
Okrem spomínaného sa napríklad pri salámach alebo šunkách stretávame so zníženým podielom mäsa a rôznymi náhradami (napr. škrob, sója), ale aj s pridanou vodou navyše na dosiahnutie objemu. A taktiež hlavná mäsová zložka môže byť nahradená lacným a nekvalitným separátom, čo však nič nemení na tom, že šunka nesie prívlastok „bravčová“. Pod 10 % čistej svalovej bielkoviny sa však výrobok už nemôže oficiálne nazývať šunkou, a preto sa používajú spojenia ako šunkový nárez, pizza šunka a pod.
Vybrali sme: Pravidlá používania umývačky riadu: Na toto určite pozor!
13 komentárov
Alžbeta Stanková
28.01.2020 18:23nikdy sa nedá zistiť, či výrobcovia píšu pravdivé údaje na potravinách- aj pre nich je zisk prvoradý. Nevieme čo jeme.....
Jana Komadová
17.01.2020 19:59Naštastie kupujem med od priatela včelára horský,maslo kupujem z farmy
Darina Božiková
13.01.2020 15:31škoda,že sa takto zaobchádza s potravinami.doplatí na to vždy len spotrebiteľ.
Alžbeta Stanková
26.12.2019 10:04potraviny kupujem len v obchode, ale ani tam sa nedá spoľahnúť na pravosť, krajinu pôvodu a zloženie- aj obchodníci chcú na všetkom zarobiť - čím viac, tým lepšie ale len pre nich
Soňa Krátka
21.12.2019 09:05Je to smutné, ale je to tak, vidina peňzí nepozná hranice...ak sa dá, kupujem od súkromníkov "z dvora", z našej dediny, či medík, alebo zajačie mäsko... syry a bryndzu, keď sa túame po Slovensku, po Orave...
Elena Švachová
20.12.2019 23:14Falošných potravín sa u nás vyrojilo ako maku.Človek už nemôže veriť pomaly ničomu.Rada pozerám relácie v telke,kde potraviny testujú,no a v obchode treba pozorne čítať etikety...niekedy však ani tie nie sú pravdivé.Je to smutné...
Veronika Marejková
20.12.2019 21:27Je to smutné, že výrobcovia potravín hentak klamú spotrebiteľa. Človek aby čítal kazdu etiketu skutočne poctivo a ani to nezaručí, že sa vo výrobku nachádza to čo je tam uvedené. Neviem či ste počuli o potravinovom semafóre, ktorý by sa mal u nás spustat a mal by riešiť aj tento typ problému.
Mária Chromíková
20.12.2019 18:25Potraviny v obchodoch sú všetky sama chémia ,žiaľ potraviny od miestnych farmároch sú skoro nedostupné.
Matej Varga
20.12.2019 16:04Nevedel som o všetkých týchto fejkoch, ďakujem.
Libuše Šumná
20.12.2019 15:07vím, že med nemusí být pravý, ale kupuji panenský olej a to co se píše jsem nevěděla
Anna Tlachova
20.12.2019 10:40Odkedy som si už nevedome zakúpila falošný výrobok, kontrolujem zlozenie
Attila Zsarnai
20.12.2019 09:48S medom je to celkom inak, praveze nekristalizuje ten ktory by sa nemal ani predavat. Pravy med sa vzdy! kristalizuje!
Ľubica Šťastná
20.12.2019 07:20Pred ich kúpou si skutočne treba overiť pôvod a aj samotné zloženie potravinového produktu.