Jedlé gaštany sa každoročne hlásia o slovo s príchodom jesene. Už ste si ich tento rok dopriali? Ak nie, rozhodne to napravte, pretože nás zaujímalo, čo všetko sa v nich vlastne ukrýva, čo vedia ponúknuť nášmu telu a dozvedeli sme sa aj také zaujímavosti o týchto unikátnych plodoch jesene, že nám nedalo nepodeliť sa o ne. Čítajte preto ďalej!
Jedlé verzus nejedlé
Ako najčastejšie pristupujete ku gaštanom vy? Veríte povere, že ak si jeden gaštan vložíte do vrecka alebo kabelky, ani na chvíľu vám nebude chýbať vitalita a dobrá nálada? Alebo si ich spolu s deťmi chodíte nazbierať do parku a potom si z nich spoločne vyrábate panáčikov? Tieto vzácne dary jesene sa však dajú aj variť či piecť. Skúšali ste to niekedy? Avšak pozor – základ je rozlišovať divé gaštany a jedlé gaštany. Zatiaľ čo tie prvé nájdete na každom kroku, tých jedlých okolo seba až toľko nemáme. O to sú však cennejšie. Divé, teda nejedlé gaštany, sú plodmi pagaštanu konského a hoci nie sú vhodné na vnútorné použitie, na to vonkajšie sú vynikajúce, najmä vo forme rôznych mastí a tinktúr.
Neprehliadni: Kapucínka väčšia: Čo ukrýva táto krehká, no zároveň silná rastlina?
Vypestujte si ho samy!
Gaštan jedlý (lat. Castanea sativa) si môžete vypestovať aj samy vo vlastnej záhrade, ale myslite na to, že potrebuje naozaj veľmi veľa priestoru na svoj rast. Vyžaduje dostatok slnka a vlahy a nie príliš nízke teploty. Môže vám vyrásť až do 20-metrovej aj väčšej výšky, preto na to pri výsadbe nezabúdajte. Takisto treba počítať s tým, že gaštan jedlý začína rodiť až približne po trinástich rokoch (pestovaný zo semena). A čo účinok jedlých gaštanov na naše zdravie? Jedlé gaštany majú schopnosť detoxikovať organizmus, prospievajú srdcu, kĺbom a pečeni, majú antioxidačné vlastnosti, dokonca vedia byť nápomocné pri chudnutí. Majú totiž nízky obsah tuku, navyše majú preukázateľné preventívne účinky pred vznikom rakoviny. Prečisťujú hrubé črevo, znižujú vysoký cholesterol aj krvný tlak a podporujú imunitný systém.
Upečte si jedlé gaštany!
Ak sa rozhodnete dopriať si vlastnoručne upečené gaštany namiesto tých, ktoré celú jeseň prevoniavajú námestia väčších miest, nebude to žiadna veda. Stačí si zakúpiť jedlé gaštany (neskladujte ich dlho, rýchlo chytajú pleseň a hnilobu), narezať ich šupku do tvaru X a uložiť ich na plech, vystlaný alobalom. Rúru vopred rozohrejte na 200 °C a gaštany pečte zhruba 15 až 20 minút. Ak narezané gaštany necháte pred samotným pečením odstáť aspoň hodinu v studenej vode, po upečení sa vám budú ľahšie šúpať. Kvôli ich šúpaniu je takisto dobré, ak je v rúre počas pečenia udržovaná aj para, čo môžete dosiahnuť buď občasným pofŕkaním gaštanov počas pečenia alebo na spodok rúry položíte malý hrniec s vodou. Pečené gaštany sú síce chuťovo vynikajúce, ale nezabúdajte na to, že práve pečením gaštany pripravíte o veľkú väčšinu najdôležitejších a najprospešnejších látok.
Odporúčame: Jicama: Očarí ťa nielen lahodnou chuťou, ale najmä schopnosťami
Zaujímavosti o jedlých gaštanoch:
- Neobsahujú lepok, preto ich obľubujú predovšetkým celiatici.
- Vedeli ste, že obsahujú viac vitamínu C, ako samotný citrón? Okrem toho obsahujú vlákninu, železo, horčík, mangán, vitamín B a E či vzácny antioxidant tanín.
- V cukrárenskom priemysle je gaštanové pyré vo veľkom využívané na prípravu tých najlepších sladkých dezertov.
- V minulosti gaštany naplno nahrádzali zemiaky a obilniny; z gaštanovej múky sa pieklo pečivo. Navyše gaštany slúžili ako platidlo.
Inšpiruj sa: Gaultéria ležatá: Vie ťa liečiť, skrášľovať, jedným slovom tešiť