Recept na domácu vegetu: Zdravá, poctivá a vhodná aj pre deti

Pýtate sa, prečo by ste mali strácať čas prípravou domácej vegety a neuspokojiť sa s tou z obchodu? Odpoveď je jednoznačná. Budete celkom presne vedieť, čo sa v nej nachádza. 

Využijete zdravú a nepostrekovanú zeleninu z vlastnej záhradky a nezahltíte ju žiadnymi zbytočnými konzervantmi, éčkami, vrátane už toľkokrát ukameňovaného glutamanu sodného. Recept na domácu vegetu, ktorý vám dnes prinášame, je plný zdravia a na rozdiel od bežne kupovanej vegety, túto môžu konzumovať aj deti. 

Nijako totiž nezaťaží organizmus a neškodí orgánom tak ako vegeta s toľko diskutovaným glutamanom. Avšak, aby sme boli spravodliví, nie všetci výrobcovia pridávajú do vegety nevyhnutne škodlivý glutaman sodný

V každom prípade ho ale nahrádzajú inými umelými prísadami a chemikáliami, ktoré nášmu zdraviu viac či menej škodia, už len tým, že zabíjajú prirodzené chute všetkého zdravého, v tomto prípade zeleniny. Ako si pripraviť domácu vegetu? Prinášame recept na vegetu so soľou aj bez soli. 

Ingrediencie na zdravé dochucovadlo:

  • 6 mrkiev
  • 6 petržlenov
  • 3 kaleráby
  • 2 zelery
  • 2 cibule
  • 2 červené papriky (alebo 1 červenú a 1 zelenú)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • pór
  • hrsť sušenej petržlenovej vňate
  • hrsť sušenej zelerovej vňate
  • dve hrste sušeného ligurčeka

Zaujme ťa: Vieš, čo škodí obličkám? Týchto chýb sa možno dopúšťaš aj ty!

vegeta bez glutamanu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa pripravuje zdravá domáca vegeta?

Všetky prísady si očistite a starostlivo umyte. Zeleninu, okrem cibule a cesnaku, postrúhajte a zmiešajte dokopy. Uložte ju na plech, vystlaný papierom na pečenie. Zvlášť si nastrúhajte a nadrobno pokrájajte cibuľu, cesnak a vňate a buď ich uložte na druhý plech alebo odložte na neskôr.

Plech so zeleninou vložte do rúry na 50 – 60 °C, aby sa poriadne vysušila, avšak dvierka rúry nechajte otvorené. Tento proces môže trvať aj niekoľko hodín. Pravidelne premiešavajte, nesmie sa totiž pripáliť. Keď je zelenina usušená, na plech s papierom na pečenie si uložte zmiešanú cibuľu, cesnak a vňate a dajte rovnako sušiť, táto zmes však bude hotová raz dva, takže nech vás to neprekvapí.

Keď sú obe zmesi poriadne vysušené, spojte ich a všetko spolu zomeľte na mäsovom mlynčeku alebo rozmixujte v kuchynskom robote. Ubezpečte sa, že je vegeta naozaj suchá. Ak áno, presypte ju do pripravených nádob, ak nie, ešte ju dosušte. 

Odporúčame: ​Recept na čučoriedkový džem: Odporúčaný všetkými skúsenými gazdinkami

vegeta bez soli

Zdroj: Shutterstock®

Výborná domáca vegeta so soľou a kurkumou

Ingrediencie:

  • 15 veľkých mrkiev

  • 15 veľkých petržlenov
  • 2 veľké zelery
  • 2 veľké póry
  • 3 kaleráby
  • 2 hlavičky kelu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 6 cibúľ
  • podľa chuti zelerová, petržlenová, ligurčeková vňať
  • liečivá kurkuma (asi 1 až 2 PL)
  • 300 g soli

Postup: Všetky zeleninu v zozname očistíme a nadrobno nastrúhame, prípadne nakrájame na tenučké a malé plátky. Dáme vysušiť do sušičky alebo rúry pri teplote do 50 °C. Vňate, ktoré chceme použiť, vysušíme samostatne. Vysušenú zeleninu a vňate pomixujeme najemno. Pridáme soľ a kurkumu a dobre premiešame. Hotovo!

Skladovanie domácej vegety

Sušenú vegetu skladujte v sklenených nádobkách, dobre uzatvárateľných. Vhodná je vzduchotesná nádoba. Odložíme ju na tmavé suché miesto. Dlhá trvanlivosť bude zabezpečená vďaka správnemu uskladneniu. 

Aktualizované na 09. 10. 2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Barbora Kubelková

Barbora Kubelková

13.09.2018 10:22

My ju robíme a je naozaj chutná. Ale...nesedí mi v niektorých pokrmoch vôňa ligurčeka takže nie vždy ju použijem. MY túto zeleninku sušenú zmiešame s himalájskou soľou rozdrvenou na prášok :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

13.09.2018 12:05

tuším mi čítate myšlienky, práve som rozmýšľala nad jej výrobou, ďakujem za recept

Vaše meno:

Michal Torzo

Michal Torzo

13.09.2018 15:43

A vieme to určiť aj v gramoch na zeleninu? Lebo ks sú relatívne... Aby bol dobrý pomer chuti... Dik

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

14.09.2018 21:46

niet nad domáce dopestované doma

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

23.09.2018 18:14

Určite vyskúšam

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

01.10.2018 14:47

Super recept, skúsim doma nahovoriť, nech ho vyskúšame.

Vaše meno:

Andrea Petrušková

Andrea Petrušková

11.10.2018 15:48

Aj mňa už dlhší čas láka spraviť si chutnú domácu vegetu - tak vďaka za recept, ak bude čas určite si ju pripravím.

Vaše meno:

Andrea Petrušková

Andrea Petrušková

11.10.2018 15:48

Aj mňa už dlhší čas láka spraviť si chutnú domácu vegetu - tak vďaka za recept, ak bude čas určite si ju pripravím.

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

30.11.2018 21:52

no to nie je az take zlozite...kolko je to niekolko hodin?

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

17.02.2019 23:40

Robievame podobnú, skvelá vec.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

19.12.2019 19:29

Robila som podla receptu a je dobrá a hlavne domáca

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 15:05

Musím vyskúšať, nakoľko kupovanú vegetu do jedla nepridávam, radšej jedlo okorením iba soľou, korením a rôznymi bylinkami aby bolo chutnejšie a hlavne zdravšie :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.