Kysnutý slivkový koláč s ringlotami a makovou posýpkou

kysnutý koláč s posýpkou

Keď sa leto prehupne do svojej neskoršej fázy, záhrady hýria farbami a vôňou zrelého ovocia. Práve teraz je ideálny čas prevoňať dom čerstvým koláčom z toho, čo práve dozrieva. Slivky aj ringloty sú sladké, šťavnaté a dokonale sa hodia do jednoduchých kysnutých koláčov, ktoré v sebe nesú vôňu detstva.

Tento recept je dôkazom, že aj zdravšia verzia tradičného dezertu môže chutiť fantasticky. Vďaka celozrnnej múke, rastlinnému mlieku a makovej posýpke získate koláč, ktorý poteší nielen chuťové poháriky, ale aj svedomie.

Reklama

Suroviny na kysnutý slivkový koláč s ringlotami

Kvások:

  • ½ kocky čerstvého droždia

  • 1 PL trstinového cukru

  • 250 ml rastlinného mlieka (napr. ryžové)

  • štipka múky

Cesto:

  • 300 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky

  • 200 g pšeničnej hladkej múky

  • 40 g trstinového cukru

  • 50 ml rastlinného oleja

  • štipka soli

  • 3 PL rastlinného mlieka

  • 500 g sliviek

  • 500 g ringlôt

Posýpka:

  • 105 g hrubej pšeničnej múky

  • 80 g trstinového cukru

  • 80 g rastlinného tuku (napr. Alsan bio)

  • 70 g mletého maku

  • ½ ČL mletej škorice

kysnuty-kolac
Janka Pačeková

Postup prípravy

  1. Pripravte kvások: Do vlažného rastlinného mlieka pridajte cukor, rozdrobte droždie, premiešajte a poprášte múkou. Nechajte kvások 10 minút odpočívať, kým začne pracovať.

  2. Vymiešajte cesto: V mise zmiešajte múku, cukor, soľ a olej. Pridajte kvások a tri lyžice mlieka, potom vypracujte hladké cesto. Zakryte utierkou a nechajte kysnúť asi hodinu na teplom mieste.

  3. Pripravte ovocie: Slivky a ringloty umyte, osušte, rozpolte a vykôstkujte.

  4. Vytvarujte koláč: Vykysnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a preložte na vymastený plech. Rovnomerne rozložte ovocie.

  5. Posýpka a pečenie: Zmiešajte všetky ingrediencie na posýpku, koláč ňou bohato posypte a pečte 25 – 30 minút pri 180 °C, kým povrch nezíska zlatistú farbu.

Reklama

kysnuty-kolac
Janka Pačeková

Tip na servírovanie

Koláč chutí výborne aj vlažný, no ak ho necháte odpočinúť, chute sa ešte viac prepoja. Skvele sa hodí k poobednej káve alebo k šálke bylinkového čaju.

Ak máte radi experimentovanie, skúste časť sliviek nahradiť hruškami alebo jablkami – výsledok bude stále výborný.

Reklama

Tradičná chuť v modernej podobe

Slivkový koláč s ringlotami a makovou posýpkou je dôkazom, že aj klasika môže mať moderný nádych. Jednoduché suroviny, overený postup a štipka lásky k pečeniu vytvoria dezert, ktorý zaručene zmizne z plechu ešte skôr, než vychladne.

A možno práve tento koláč sa stane vaším rituálom, ku ktorému sa budete radi vracať rok čo rok a počas roka obmienať ovocie podľa aktuálnosti.

Aktualizovaný článok: 06.10.2025

5/5 - 1 hlasov

1 komentár

autor komentu

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

15.06.2015 19:53

kysnutý koláč je veľká dobrota hlavne slivkovo makový alebo višňovo makový

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE