Zdravé recepty: Kysnutý koláč s posýpkou

 

 

Teraz, keď je naša záhrada plná úrody, človek môže ľahko nakombinovať jednotlivé ovocie a vytvoriť z neho nejaký ten chutný koláčik.

 

V tomto prípade som sa rozhodla siahnuť po mojich veľmi obľúbených slivkách...
 

 

 

Budeme potrebovať:

 


Kvások

  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 1 PL trstinového cukru
  • 250 ml rastlinného mlieka (napr. ryžové)
  • štipka múky

Cesto

  • 300 g múka pšeničná celozrnná hladká
  • 200 g múka pšeničná hladká
  • 40 g cukor trstinový
  • 50 ml olej rastlinný
  • štipka soli
  • 3 PL rastlinného mlieka
  • 500 g slivky
  • 500 g ringloty

Posýpka

  • 105 g hrubej pšeničnej múky
  • 80 g cukor trstinový
  • 80 g alsan bio
  • 70 g mak mletý
  • ½ ČL škorica mletá

 

Odporúčame vyskúšať aj: Čučoriedkový koláč z kyslého „mlieka“ s orechovou posýpkou

kysnuty-kolac

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy:

 

1. Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, rozdrobíme polovicu kocky droždia, premiešame a poprášime múkou. Kvások necháme za 10 minúť vzísť.

 

2. V miske si zmiešame suroviny na cesto (múku, soľ, cukor a olej), pridáme kvások a vymiesime cesto, ku ktorému pridáme ešte 3 PL mlieka, aby sa všetky suroviny spojili. Cesto prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

 

3. Medzitým si umyjeme slivky a ringloty, tie potom osušíme, rozpolíme a vykôstkujeme.

 

4. Plech na pečenie si vymažeme olejom. Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika, preložíme na plech na pečenie, na cesto poukladáme slivky a ringloty.

 

5. Pripravíme si posýpku z múky, cukru, alsanu, maku a škorice a na záver koláč posypeme posýpkou. Pečieme približne 25-30 min. pri teplote 180 stupňov.

 

Odporúčame vyskúšať aj: Zdravé recepty: Makvec

kysnuty-kolac

Zdroj: Janka Pačeková

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

1 komentár

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

15.06.2015 19:53

kysnutý koláč je veľká dobrota hlavne slivkovo makový alebo višňovo makový

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.