Zdravé recepty: Makvec

Aj vám chutia koláčiky ktoré obsahunú mak? V slovenskej kuchyni sa mak používa naozaj vo veľkom a preto je naozaj problém si vybrať z pestrej ponuky sladkostí.

 

No dnes tu máme niečo, po čom sa určite budete zalizovať :) Táto fantastická maškrtka je ako stvorená ku kávička, alebo aj na raňajky s kakaukom :) Tak čo ako si na ňom pochutíte vy?

 

 

Suroviny na prípravu: 

  • 1,5 hrnčeka múka hladká špaldová celozrná
  • 1 hrnček mlieko rastlinné
  • 1 hrnček mak mletý
  • 1 hrnček cukor trstinový nerafinovaný
  • 1 ks prášok do pečiva bezfosfátový (DM drogéria)
  • 0,5 hrnčeka olej kokosový
  • 1 ks banán prezretý
  • 1 ks jablko menšie
  • lieskové oriešky posekané

 

Na potretie: 

  • lekvár domáci

 

Poleva:

  • čokoláda na varenie
  • olej kokosový

 

Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Pesto z medvedieho cesnaku

recept na makovec

Zdroj: Janka Pačeková


Množstvo: 12 kúskov
Doba prípravy: 20 minút 
Doba pečenia: 30 minút na 180 °C
 


Odporúčame vyskúšať:   Kysnuté rožky so slivkovým lekvárom
 

recept na makovec

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy Makovca:

 

1. Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme mletý mak a trstinový cukor a premiešame. 

 

2. Banán poriadne roztlačíme vidličkou alebo zmixujeme s mliekom. Ďalej pridáme do sypkej zmesi rozmixovaný banán s mliekom a olej a vymiešame hladké cesto.

 

3. Nastrúhame si jedno menšie jablko a pridáme ho do cesta, do cesta pridáme ešte nasekané lieskové orechy a dôkladne ich zapracujeme do cesta.

 

Odporúčame vyskúšať:  

RAW Recepty - Pohánková RAW kaša 

RAW Recepty - Raw vegan ice cream

recept na makovec

Zdroj: Janka Pačeková

4. Okrúhlu formu si vymažeme olejom a vysypeme kokosom a cesto nalejeme do formy. Koláč pečieme približne pol hodinu pri teplote 180 stupňov.

 

5. Na ešte horúci koláč natrieme domáci lekvár. Ja som použila malinový, chutný bude určite aj slivkový, či ríbezľový.

 

6. Pripravíme si čokoládovú polevu z kokosového oleja a čokolády na varenie. Nad parou si rozpustíme kokosový olej, pridáme čokoládu, množstvo záleží od vás, akú chcete mať polevu hustú. Hotovú polevu nalejte na koláč a rovnomerne ju rozotrite.

 

Odporúčame prečítať: Zdravé recepty - Avokádovo-čokoládový mousse

 

Prajeme vám sladké maškrtenie smiley

 

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Erika Špacírová

Erika Špacírová

18.05.2015 21:29

vyzerá chutne :)

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

18.05.2015 21:59

makové koláče mám veľmi rada a tento je ešte aj "zdraví" určite sa oplatí vyskúšať

Vaše meno:

Andrea Špaňová

Andrea Špaňová

18.05.2015 22:59

vyzerá výborne :3

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

19.05.2015 07:36

Skvelý, milujem makové koláče sú to ideálne raňajky :)

Vaše meno:

Nikola Sisáková

Nikola Sisáková

19.05.2015 10:03

mak nemusím, ale tá poleva vyzerá lákavo :D

Vaše meno:

Andrea Vidová

Andrea Vidová

19.05.2015 11:44

mňam,vyzerá a chutí určite výborne

Vaše meno:

Ja

Ja

01.06.2015 20:55

Zdravim :-) prave som dopiekla,no kolac sa mi zda nedopeceny-zvnutra.je ako keby trosku "mokry".je to tak spravne?zvonku ma dobru farbu,este tmavsiu ako vas.a to som ho piekla cca 45min.pri 180˚.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.12.2015 16:26

moja svokra robievala kolac Makovec,ale tento bude podla ingrediencii ovela zdravsi

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.