Pri slávnostných príležitostiach by sme si mali dopriať, no zároveň, ak si dávame pozor na líniu, vieme, že treba zachovať rozumnú mieru. Ako teda uspokojiť maškrtný jazýček? Namiesto kvantity radšej vsaďme na kvalitu.
Stačí kúsok tejto luxusnej rolády bez múky a vaše chuťové bunky budú jasať. Spája sa v nej delikátna chuť kakaa a jemného lahodného krému. Skúste s nami tento pomerne jednoduchý recept na roládu, ktorá bude sladkým bonusom každej slávnostnej príležitosti.
Pozri aj: Recept: Tvarohovo-jablkové knedle, ktoré chutia ako od babičky!
Na cesto si pripravte:
- 5 lyžíc práškového cukru
- 6 vajíčok
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva
Na plnku si pripravte:
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 250 g mascarpone
- kondenzované mlieko (podľa chuti)
Dozdobiť môžete:
- zvyškom z plnky
- kakaom
- šľahačkou
Inšpiruj sa: Sladký Valentín: Čokoládovo-jahodové muffiny si jednoducho zamiluješ!
Postup prípravy
Prvé si pripravíme cesto. Bielky si začneme vymiešavať pri nízkych otáčkach. Keď sa hmota začne meniť na sneh, postupne pridávame cukor a necháme vyšľahať na tuhý sneh. Pokračujeme v miešaní a do pripraveného snehu po jednom pridáme žĺtky. Do tohto základu si potom ešte ručne metličkou vmiešame preosiate kakao a kypriaci prášok. Napokon cesto vylejeme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre pečieme 20 minút (prípadne čas prispôsobte vašej rúre) pri teplote 180 ˚C. Po dopečení treba ešte horúci korpus zrolovať a nechať vychladnúť. Dobrým tipom, ako tento krok nepokaziť, je ten, že ho z pekáča preklopíme na jemne navlhčenú utierku, pod ktorú položíme pevnú podložku. Potom cesto pomocou utierky zrolujeme do tvaru rolády. Takto necháme cesto vychladnúť.
Plnku do rolády si pripravíme úplne jednoducho. Mascarpone a smotanu spolu zmiešame pomocou mixéra a keď začne krém hustnúť, pridáme podľa chuti kondenzované mlieko. Na záver si asi polovicu pripraveného krému natrieme na cesto a znova zrolujeme. Zvyšok krému rovnomerne nanesieme na povrch rolády a keď z neho ešte zostane, môžeme si ho nechať na konečné dozdobenie, na ktoré vieme využiť aj kakao a šľahačku. Na tanieri sa bude roláda vynímať aj s čerstvým ovocím. Pred nakrájaním ju však treba nechať odstáť v chladničke, a to aspoň na 4 – 5 hodín, ale najlepšie cez noc.
Prajeme vám dobrú chuť!