Teplé a voňavé domáce pečivo sa ničomu nevyrovná! Keď pletenky vytiahnem z rúry, tak kuchyňa vonia čerstvým pečivom. Deti sa pýtajú, kedy už môžu aspoň jednu zjesť. Sú nedočkavé, lebo vedia, čo je to za dobrota. Natrieť maslo a vychutnávať si lahodnú chuť. Tieto pletenky sú vynikajúce ako desiata do školy. Stačí priložiť šunku, domáce vajíčko, zeleninu, syr a máme o stravu postarané. Poďme si tieto krásne pletenky spolu upiecť.
Na slané pletenky budeme potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 265 g vody
- 1 PL bravčovej masti
- 2 ČL soli
- 1 ČL kryštálového cukru
- ½ kocky čerstvého droždia
Na ozdobenie:
- semienka ľanu
- semienka sezamu
- semienka chia
Neprehliadni: Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi – nestarnúca klasika
Postup:
Z vlažnej vody, cukru a droždia si pripravíme kvások. Necháme ho 15 minút postáť. Múku si preosejeme. Do misky vložíme preosiatu múku, kvások, soľ a masť. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa bude odliepať od stien misy a rúk. Prikryjeme ho vlhkou utierkou a necháme 30 minút kysnúť.
Cesto vyklopíme na pracovnú dosku. Urobíme z neho hrubý valec, ktorý rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každý kúsok rozdelíme na 3 časti a vyvaľkáme z nich asi 25 cm dlhé valčeky. Berieme si len po jednom kúsku, aby sme na doske nemali veľa valčekov. Na dosku si jemne nasypeme sezamové semienka a jeden valček po nich povaľkáme, aby sa naň semienka nalepili po celom obvode. To isté spravíme s ľanom a chia semienkami. Valčeky budeme mať obalené tromi druhmi semien. Vrchnú časť spojíme a začneme zapletať klasický vrkoč. Spodnú časť tiež spojíme dohromady a podsunieme pod upletenú pletenku. Takto si ich postupne poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Nachystané pletenky necháme finálne podkysnúť na plechu prikryté igelitom alebo vlhkou utierkou cca 40 minút.
Rúru si predhrejeme na 250 °C a vložíme do nej plech alebo hrniec, do ktorého potom vlejeme vodu. Do nádoby v rúre vlejeme 2 dcl teplej vody. Vznikne nám para, rýchlo zavrieme vrátka, aby neunikla. Pletenky potom budú po upečení vláčne. Pečieme 10 –12 minút. Povrch jemne zhnedne.
Pletenky tesne po upečení postriekame čistou vodou z rozprašovača a necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!