Domáce slané pletenky s ľanovými, sezamovými a chia semienkami

Teplé a voňavé domáce pečivo sa ničomu nevyrovná! Keď pletenky vytiahnem z rúry, tak kuchyňa vonia čerstvým pečivom. Deti sa pýtajú, kedy už môžu aspoň jednu zjesť. Sú nedočkavé, lebo vedia, čo je to za dobrota. Natrieť maslo a vychutnávať si lahodnú chuť. Tieto pletenky sú vynikajúce ako desiata do školy. Stačí priložiť šunku, domáce vajíčko, zeleninu, syr a máme o stravu postarané. Poďme si tieto krásne pletenky spolu upiecť.

domáce pletenky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Na slané pletenky budeme potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 265 g vody
  • 1 PL  bravčovej masti
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • ½ kocky čerstvého droždia

Na ozdobenie:

  • semienka ľanu
  • semienka sezamu
  • semienka chia

Neprehliadni: Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi – nestarnúca klasika

domáce pečivo

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Postup:

Z vlažnej vody, cukru a droždia si pripravíme kvások. Necháme ho 15 minút postáť. Múku si preosejeme. Do misky vložíme preosiatu múku, kvások, soľ a masť. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa bude odliepať od stien misy a rúk. Prikryjeme ho vlhkou utierkou a necháme 30 minút kysnúť.

Cesto vyklopíme na pracovnú dosku. Urobíme z neho hrubý valec, ktorý rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každý kúsok rozdelíme na 3 časti a vyvaľkáme z nich asi 25 cm dlhé valčeky. Berieme si len po jednom kúsku, aby sme na doske nemali veľa valčekov. Na dosku si jemne nasypeme sezamové semienka a jeden valček po nich povaľkáme, aby sa naň semienka nalepili po celom obvode. To isté spravíme s ľanom a chia semienkami. Valčeky budeme mať obalené tromi druhmi semien. Vrchnú časť spojíme a začneme zapletať klasický vrkoč. Spodnú časť tiež spojíme dohromady a podsunieme pod upletenú pletenku. Takto si ich postupne poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Nachystané pletenky necháme finálne podkysnúť na plechu prikryté igelitom alebo vlhkou utierkou cca 40 minút.

Rúru si predhrejeme na 250 °C a vložíme do nej plech alebo hrniec, do ktorého potom vlejeme vodu. Do nádoby v rúre vlejeme 2 dcl teplej vody. Vznikne nám para, rýchlo zavrieme vrátka, aby neunikla. Pletenky potom budú po upečení vláčne. Pečieme 10 –12 minút. Povrch jemne zhnedne.

Pletenky tesne po upečení postriekame čistou vodou z rozprašovača a necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

29.05.2021 13:33

domáce je domáce

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

29.05.2021 14:40

už teraz sa mi zbiehajú slinky.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

29.05.2021 17:49

vyzerajú fantasticky hneď by som si dala

Vaše meno:

Vanesa Polcová

Vanesa Polcová

29.05.2021 20:25

och, tie sú dokonalé

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

30.05.2021 06:24

Domáce som zatiaľ neskúšala...

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

31.05.2021 09:28

Hneď by som si dala

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

31.05.2021 10:01

Ako by ste odfotili mojé pletenky....

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

02.06.2021 21:24

Podobné robieva mamina, jedným slovom báseň na jazyku.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.