Tekvicových receptov nie je nikdy dosť (aspoň pre mňa) a receptov na muffinky tiež. Toto obľúbené sladké pečivo si našlo miesto v našich domácnostiach a má viacero výhod.
Najlepšou je ich rýchla príprava, pripravujeme ich v jednej mise, môžeme v nich kombinovať veľké množstvo surovín, môžeme ich spraviť vo väčšom aj v menšom množstve.
Ďalšou výhodou je to, že ich nie je potrebné úhľadne krájať, sú vhodné na cesty (či už do práce alebo školy ako desiata), použitím ovocia môžete znížiť dávku cukru a navyše pri slávnostných príležitostiach ich môžete rôzne ozdobiť.
Odporúčame tiež: Jesenná kuchyňa: 3 skvelé recepty z hrozna
Na 12-15 kúskov budete potrebovať:
- 1 väčší zrelý banán
- kôru a šťavu z jedného citrónu
- 75 g trstinového cukru
- 2 veľké vajcia (alebo použite 12 ks prepeličích ak máte alergiu alebo intoleranciu na slepačie vajíčka)
- 150 ml oleja
- 150 g pohánkovej múky
- 50 g mletým mandlí (alebo orechov, kokosu….)
- 50 g goji (vopred aspoň 1 hodinu namočiť vo vode)
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného zázvoru
- 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 250 g jemne strúhanej tekvice hokaido
- štipka soli
Rozmixujte banán, pridajte k nemu kôru a šťavu z citróna, cukor a vajcia. Krátko zmixujte a primiešajte olej. Vo veľkej miske zmiešajte múku, mleté mandle, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, mletý zázvor a klinčeky, soľ. Pridajte tekutú zmes, premiešajte a na záver vmiešajte na jemno strúhanú tekvicu hokaido a namočené plody goji. Namiesto zázvoru a mletých klinčekov môžete použiť mletú škoricu, alebo perníkové korenie. Pečte pri teplote 180°C cca 15 – 25 minút. Povrch muffinkov môžete po upečení potrieť teplým marhuľovým džemom a posypať tekvicovými jadierkami.
Odporúčame tiež: Recept na Jablkové muffiny s marcipánom