Pečené jablká sú symbolom jesene, oberačiek a spracovania úrody jabĺk. V obchodoch na nás vykúkajú jablká, ktoré hýria rôznymi farbami. No najlepšie sú aj tak tie domáce, tie vás dostanú ich skvelou sladkou vôňou.
Tentokrát nám pár jabĺčok rozvoňalo celú kuchyňu a už večer som sa tešila na dnešný dezert. Oplatí sa jednu nedeľu nepripravovať koláč a urobiť si tento dezert. Dostupné suroviny, jednoduchá príprava a 15-20 minút pečenia. Pečené jablká môžete doplniť vanilkovým pudingom, ak je teplo hodí sa aj kvalitná vanilková zmrzlina.
Odporúčame tiež: Jesenná kuchyňa: 3 skvelé recepty z hrozna
Čím naplniť jablká?
Použite suroviny, ktoré máte v obľube, ale oplatí sa aj experimentovať. Vhodné sú kombinácie rôznych orechov, mandlí, kokosu, marcipánu, sušeného ovocia, škorice, dobrého džemu.
Na dnešný recept som použila:
- hrsť na hrubšie sekaných vlašských orechov
- 8 ks sušených datlí
- 2 lyžice marhuľového džemu
- čajovú lyžičku citrónovej šťavy
Odporúčame tiež: Vyskúšajte sladké dezerty zo pšena
Orechy a datle som rozmixovala, pridala som šťavu z citrónu a džem, všetko som dobre zmiešala. Z jabĺčok som vykrojila jadrovník a naplnila som ich orechovou plnkou. Zapekaciu nádobu (pekáčik) som jemne natrela maslom, na dno som položila dva plátky citrónu, dva kusy badiánu, pár klinčekov a kúsok celej škorice. Do toho som posadila naplnené jabĺčka, priliala som pol decilitra vody a vložila do rozohriatej rúry na 200°C. Jabĺčka som piekla 20 minút (záleží od odrody jabĺk).
Ako sa hovorí - v jednoduchosti je krása Dobrú chuť.
Odporúčame tiež: Mrazený sendvič s jahodovou zmrzlinou