Chlieb je v každej domácnosti raňajkovou klasikou, bez ktorej sa deň ani nemôže začať. No od doby, čo sa všetci začali zdravšie stravovať, tak sa u nás udomácnil banánový chlebík, ktorý sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Je to presne ten recept, ktorý si môžete upraviť podľa seba a podľa svojich požiadaviek či chutí.
Základ tvoria ovsené vločky, ktoré majú množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie. V prvom rade obsahujú vlákninu, ktorá je prospešná pre naše trávenie. V druhom rade má nízky obsah kalórií, pomáha odstraňovať zlý cholesterol z organizmu, no tiež im netreba uprieť fakt, že sú chutné a výživné.
Okrem ovsených vločiek sa v banánovom chlebíku nachádzajú, samozrejme, banány a med, orechy i kvalitná horká čokoláda. Máte doma zrelé banány? Čo tak si z nich pripraviť práve banánový chlieb? Ak sa vám zbiehajú slinky, tak si ho poďte spolu s nami upiecť!
Vyskúšaj tiež: RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať!
Suroviny na najlepší banánový chlieb:
- 100 g ovsených vločiek
- 140 g gréckeho jogurtu
- 100 g špaldovej múky
- 3 banány – najlepšie zrelé
- 2 vajíčka
- 100 ml vody
- 1 odmerka proteínu
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 20 g kokosu alebo kokosových lupienkov
- 1 lyžicu medu a 1 lyžičku škorice
- podľa chuti horká čokoláda, orechy, sušené ovocie a pod.
TIP: Bezlaktózová verzia chlebíka – použite rastlinnú náhradu jogurtu a vegánsku čokoládu.
Zdroj: Depositphotos
Recept na vynikajúci banánový chlebík – postup receptu
Banány si ošúpeme, dáme do misky a pomocou vidličky ich rozmačkáme. K rozmačkaným banánom pridáme vajíčka, jogurt a med. V extra miske si zmiešame sypké suroviny – teda ovsené vločky, proteín, múku, kokos, škoricu i prášok do pečiva. Následne zmiešame tekuté ingrediencie a suché ingrediencie.
Poriadne premiešame a prilejeme vodu. Opäť premiešame a na záver pridáme nasekané orechy, čokoládu, poprípade i sušené ovocie. Vytvorené cesto prelejeme do formy na chlebík vystlanej papierom na pečenie, teda v prípade, že nepoužívate silikónovú formu. Takto pripravený jednoduchý banánový chlebík pečieme približne 40 minút pri 180 °C. Po dopečení necháme chlebík vychladnúť a podávame.
Je len na vás, čo si na chlebík natriete – či to bude džem, arašidové maslo alebo jogurt – voľba je na vás. No vedzte, že chlebík je chutný aj sám osebe, a tak ho nemusíte vôbec ničím natierať. Dobrú chuť!
Tipy na ďalšie banánové recepty:
- Jemná banánová bábovka
- Banánový muffin
- Banánový koláčik bez lepku a cukru
- Obrátený koláč s banánmi a karamelom
- Rýchly banánový dezert
- Tvarohovo karamelový dezert s banánom
- Vyprážané banány v cestíčku
- Múčnik s banánmi
Článok aktualizovaný 6.2.2024