FIT banánový chlebík: Jednoduchý RECEPT bez rafinovaného cukru

Chlieb je v každej domácnosti raňajkovou klasikou, bez ktorej sa deň ani nemôže začať. No od doby, čo sa všetci začali zdravšie stravovať, tak sa u nás udomácnil banánový chlebík, ktorý sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Je to presne ten recept, ktorý si môžete upraviť podľa seba a podľa svojich požiadaviek či chutí.

Základ tvoria ovsené vločky, ktoré majú množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie. V prvom rade obsahujú vlákninu, ktorá je prospešná pre naše trávenie. V druhom rade má nízky obsah kalórií, pomáha odstraňovať zlý cholesterol z organizmu, no tiež im netreba uprieť fakt, že sú chutné a výživné. 

Okrem ovsených vločiek sa v banánovom chlebíku nachádzajú, samozrejme, banány a med, orechy i kvalitná horká čokoláda. Máte doma zrelé banány? Čo tak si z nich pripraviť práve banánový chlieb? Ak sa vám zbiehajú slinky, tak si ho poďte spolu s nami upiecť!

Vyskúšaj tiež: RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať!

najlepší banánový chlebík

Zdroj: Shutterstock®

Suroviny na najlepší banánový chlieb:

  • 100 g ovsených vločiek
  • 140 g gréckeho jogurtu
  • 100 g špaldovej múky
  • 3 banány – najlepšie zrelé
  • 2 vajíčka
  • 100 ml vody
  • 1 odmerka proteínu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 20 g kokosu alebo kokosových lupienkov
  • 1 lyžicu medu a 1 lyžičku škorice
  • podľa chuti horká čokoláda, orechy, sušené ovocie a pod.

TIP: Bezlaktózová verzia chlebíka – použite rastlinnú náhradu jogurtu a vegánsku čokoládu. 

Odporúčame vyskúšať aj tento recept:

Najlepšie jablkovo – tvarohové pité ako od babičky

 

Recept na vynikajúci banánový chlebík – postup receptu

Banány si ošúpeme, dáme do misky a pomocou vidličky ich rozmačkáme. K rozmačkaným banánom pridáme vajíčka, jogurt a med. V extra miske si zmiešame sypké suroviny – teda ovsené vločky, proteín, múku, kokos, škoricu i prášok do pečiva. Následne zmiešame tekuté ingrediencie a suché ingrediencie.

Poriadne premiešame a prilejeme vodu. Opäť premiešame a na záver pridáme nasekané orechy, čokoládu, poprípade i sušené ovocie. Vytvorené cesto prelejeme do formy na chlebík vystlanej papierom na pečenie, teda v prípade, že nepoužívate silikónovú formu. Takto pripravený jednoduchý banánový chlebík pečieme približne 40 minút pri 180 °C. Po dopečení necháme chlebík vychladnúť a podávame.

Je len na vás, čo si na chlebík natriete – či to bude džem, arašidové maslo alebo jogurt – voľba je na vás. No vedzte, že chlebík je chutný aj sám osebe, a tak ho nemusíte vôbec ničím natierať. Dobrú chuť!

Tipy na ďalšie banánové recepty:

Článok aktualizovaný 6.2.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

14.01.2021 07:33

Skvelý chlebík, rady s dcérkou pripravujeme!

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

14.01.2021 09:28

ešte som nerobila, ale robievam banánové lievance a tie sú u nás veľmi obľúbené

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

15.01.2021 21:53

Super chlebík...len ten proteín mi chýba,ostatné suroviny mám doma.

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

02.02.2021 23:13

vyzerá dobrý

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:30

Doma si ho často pripravujeme, veľmi nám chutí :-)

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

25.07.2023 05:42

Vyzerá chutný ešte som ho nejedol

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.