Zemiaková encyklopédia: Ktorý typ použiť na šalát, cesto či pyré?

Zemiaky rôznych typov a ich využitie v kuchyni

Máte guľáš v tom, ktorý typ zemiakov na čo použiť? Zemiaková encyklopédia, ktorú sme pre vás vytvorili, vám celkom isto pomôže zorientovať sa. Ak sa teda považujete za zemiakového analfabeta, ste na správnom mieste. S našou prehľadnou encyklopédiou sa vám totiž už nikdy nestane, že bude váš zemiakový šalát rozvarený alebo naopak, že budú vaše francúzske zemiaky tvrdé ako kameň.

Nenápadné, no zdravé

Reklama

Keď hovoríme o zdravotných benefitoch zemiakov, väčšinou sa glorifikujú bataty, čo sú sladké zemiaky, pretože sa považujú za zdravšiu alternatívu, no v skutočnosti ani o zemiaky ako také nejde. Klasické zemiaky však majú tiež čo ponúknuť, konzumovať sa ich preto rozhodne oplatí.

Sú bohaté na vitamín C, ktorého však majú najviac v surovom stave a jeho hodnoty klesajú pri tepelnej úprave či dlhšom skladovaní zemiakov. Disponujú však aj významným vitamínom A a tiež vzácnymi flavonoidmi a karotenoidmi, čo sú silné antioxidanty. Nezabúdajme ani na bohatý obsah minerálov na čele s draslíkom, horčíkom či zinkom, ktorý je momentálne pre človeka veľmi dôležitý pre pandémiu koronavírusu.

Odporúčame: Najčastejšie chyby pri vykurovaní: Nevyhadzuj peniaze do vzduchu, ale šetri!

pečené zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Reklama

Poznáme štyri základné typy

Poďme k samotnému objasneniu jednotlivých varných typov zemiakov. Ako už napovedá podnadpis, poznáme štyri základné typy zemiakov a s týmto označením sa najčastejšie stretávame aj v obchode – typ A, B, C a D.

Aké sú ich základné vlastnosti?

  • Zemiaky typu A môžeme nazvať aj zemiakmi, ktoré sa nerozvárajú. Vyznačujú sa pevnou štruktúrou s nízkym obsahom škrobu a tým, že sa dajú dlhšie skladovať.
  • Zemiaky typu B majú polopevnú štruktúru a múčnatejšiu textúru. Označujú sa aj za univerzálnu verziu zemiakov, takpovediac, na všetko.
  • Zemiaky typu C sú zemiaky označované aj za múčne, a teda treba počítať aj s tým, že sa ľahko rozvaria. Nejde však o najmúčnatejší typ zemiakov.
  • Zemiaky typu D sú zo všetkých typov najmúčnejšie, veľmi rýchlo a ľahko sa rozvaria, a preto sú pre mnohé druhy pokrmov nevhodné.

Ako jednotlivé typy použiť?

  • Zemiaky typu A možno využiť ako samostatnú prílohu k jedlám, ale i na prípravu šalátov, v ktorých rozhodne rozvarený zemiak nechcete.
  • Zemiaky typu B možno využiť v podstate na všetko, od prípravy príloh cez polievky až po šaláty. Vhodné sú aj na pečenie, prípravu placiek či na hranolky.
  • Zemiaky typu C dobre zahustia polievky a omáčky, no hodia sa aj do zemiakového cesta, na zemiakovú kašu či do zemiakových krokiet.
  • Zemiaky typu D sa odporúčajú používať výhradne na prípravu kaše či cesta, no v obchodoch ich väčšinou nenájdete. Na tieto účely sa preto predávajú C-éčkové zemiaky.
zemiakové cesto

Zdroj: Shutterstock®

Rozdelenie podľa obdobia zberu

Reklama

Ak občas zemiaky kupujete, určite ste sa stretli aj s iným označením, a to s označením podľa obdobia ich zberu. Najčastejšie na zemiakoch nachádzame označenie skoré a neskoré a teraz si vysvetlíme aký je medzi nimi rozdiel.

  • Skoré zemiaky majú tenkú šupku a maslovú príchuť. Sú vynikajúce na pečenie alebo varenie a následnú konzumáciu priamo v šupke. Dlhé skladovanie im nesedí.
  • Neskoré zemiaky majú šupku hrubšiu, sú vhodné na dlhšie skladovanie, napríklad aj počas zimy.

Pozri aj: Ako si vychutnať zeleninu v zime? Skús recept na teplý šalát 3x inak!

2 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

18.03.2021 21:43

u nás sa na Vianoce na šalát viac osvedčil typ B

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

22.02.2021 05:40

Výborná encyklopédia!

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE