Máte guľáš v tom, ktorý typ zemiakov na čo použiť? Zemiaková encyklopédia, ktorú sme pre vás vytvorili, vám celkom isto pomôže zorientovať sa. Ak sa teda považujete za zemiakového analfabeta, ste na správnom mieste. S našou prehľadnou encyklopédiou sa vám totiž už nikdy nestane, že bude váš zemiakový šalát rozvarený alebo naopak, že budú vaše francúzske zemiaky tvrdé ako kameň.
Nenápadné, no zdravé
Keď hovoríme o zdravotných benefitoch zemiakov, väčšinou sa glorifikujú bataty, čo sú sladké zemiaky, pretože sa považujú za zdravšiu alternatívu, no v skutočnosti ani o zemiaky ako také nejde. Klasické zemiaky však majú tiež čo ponúknuť, konzumovať sa ich preto rozhodne oplatí.
Sú bohaté na vitamín C, ktorého však majú najviac v surovom stave a jeho hodnoty klesajú pri tepelnej úprave či dlhšom skladovaní zemiakov. Disponujú však aj významným vitamínom A a tiež vzácnymi flavonoidmi a karotenoidmi, čo sú silné antioxidanty. Nezabúdajme ani na bohatý obsah minerálov na čele s draslíkom, horčíkom či zinkom, ktorý je momentálne pre človeka veľmi dôležitý pre pandémiu koronavírusu.
Odporúčame: Najčastejšie chyby pri vykurovaní: Nevyhadzuj peniaze do vzduchu, ale šetri!
Poznáme štyri základné typy
Poďme k samotnému objasneniu jednotlivých varných typov zemiakov. Ako už napovedá podnadpis, poznáme štyri základné typy zemiakov a s týmto označením sa najčastejšie stretávame aj v obchode – typ A, B, C a D.
Aké sú ich základné vlastnosti?
- Zemiaky typu A môžeme nazvať aj zemiakmi, ktoré sa nerozvárajú. Vyznačujú sa pevnou štruktúrou s nízkym obsahom škrobu a tým, že sa dajú dlhšie skladovať.
- Zemiaky typu B majú polopevnú štruktúru a múčnatejšiu textúru. Označujú sa aj za univerzálnu verziu zemiakov, takpovediac, na všetko.
- Zemiaky typu C sú zemiaky označované aj za múčne, a teda treba počítať aj s tým, že sa ľahko rozvaria. Nejde však o najmúčnatejší typ zemiakov.
- Zemiaky typu D sú zo všetkých typov najmúčnejšie, veľmi rýchlo a ľahko sa rozvaria, a preto sú pre mnohé druhy pokrmov nevhodné.
Ako jednotlivé typy použiť?
- Zemiaky typu A možno využiť ako samostatnú prílohu k jedlám, ale i na prípravu šalátov, v ktorých rozhodne rozvarený zemiak nechcete.
- Zemiaky typu B možno využiť v podstate na všetko, od prípravy príloh cez polievky až po šaláty. Vhodné sú aj na pečenie, prípravu placiek či na hranolky.
- Zemiaky typu C dobre zahustia polievky a omáčky, no hodia sa aj do zemiakového cesta, na zemiakovú kašu či do zemiakových krokiet.
- Zemiaky typu D sa odporúčajú používať výhradne na prípravu kaše či cesta, no v obchodoch ich väčšinou nenájdete. Na tieto účely sa preto predávajú C-éčkové zemiaky.
Rozdelenie podľa obdobia zberu
Ak občas zemiaky kupujete, určite ste sa stretli aj s iným označením, a to s označením podľa obdobia ich zberu. Najčastejšie na zemiakoch nachádzame označenie skoré a neskoré a teraz si vysvetlíme aký je medzi nimi rozdiel.
- Skoré zemiaky majú tenkú šupku a maslovú príchuť. Sú vynikajúce na pečenie alebo varenie a následnú konzumáciu priamo v šupke. Dlhé skladovanie im nesedí.
- Neskoré zemiaky majú šupku hrubšiu, sú vhodné na dlhšie skladovanie, napríklad aj počas zimy.
Pozri aj: Ako si vychutnať zeleninu v zime? Skús recept na teplý šalát 3x inak!