Tekvicová sezóna je v plnom prúde a s ňou aj krémové polievky, prívarky, koláče a dezerty z tejto obľúbenej zeleniny. Jej jednoduchá príprava a krémová konzistencia pri varení z nej robí skvelú ingredienciu do jesenných jedál. Ak vám pomaly dozrieva v záhrade a vy neviete čo s ňou, ponúkame vám skvelé tipy na chutné tekvicové koláče. Chcete zažiť tekvicové maškrtenie? Do akých dezertov použiť výživné tekvicové pyré? Vyskúšajte tieto recepty!
TOP tekvicové dezerty a sladké pochúťky z tekvice:
1. Tekvicová bábovka
- 2 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 150 g upečenej tekvice
- 200 g polohrubej múky
- 50 g kukuričnej múky
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 100 ml oleja
- 150 g bieleho jogurtu
- čokoládová poleva
Postup: Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme polohrubú a kukuričnú múku s kypriacim práškom, jogurt, roztlačenú tekvicu, olej a všetko premiešame. Cesto vlejeme do formy na bábovku a pečieme pri 180 stupňoch približne 40 minút. Po upečení necháme bábovku vychladnúť a pred podávaním ju polejeme čokoládovou alebo karamelovou polevou.
Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním
Shutterstock®2. Tekvicové muffiny
- 200 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 200 g na jemno nastrúhanej tekvice
- 2 vajcia
- 100 g vlašských orechov
- 100 g kyslej smotany
- 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
- 100 ml oleja
- 100 ml vody
Postup: Ako prvé zmiešame v miske nastrúhanú tekvicu, vajcia a kyslú smotanu. Potom pridáme hladkú múku s kypriacim práškom, cukor, na drobno posekané vlašské orechy a olej. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme vodu. Cesto potom nalievame do muffinových košíčkov. Dáme piecť pri teplote 170 stupňov na približne 25 minút.
Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli
Shutterstock®3. Jesenný tekvicový koláčik
- 220 g hladkej múky
- 150 g masla
- 1 vajce
- štipka soli
- 800 g upečenej tekvice
- 150 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 200 g syra mascarpone
Postup: Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktorým vyložíme formu na pečenie. Cesto poprepichujeme vidličkou a dáme piecť pri teplote 170 stupňov na približne 10 minút. Medzitým pripravíme tekvicovú náplň. Upečenú tekvicu roztlačíme vidličkou, pridáme práškový cukor, vajcia, syr Mascarpone a všetko dobre premiešame. Zmesou naplníme korpus a dáme piecť pri teplote 150 stupňov na približne 30 minút.
Odporúčame prečítať: Pesto s petržlenovou vňaťou
Shutterstock®4. Cupcaky s tekvicou
- ½ stredne veľkej tekvice Hokkaido
- 170 g hladkej múky
- 200 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 70 g masla
- 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
- 200 ml mlieka
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
- 200 g syra mascarpone
Postup: V miske zmiešame hladkú múku s kypriacim práškom, kryštálovým cukrom a maslom. V druhej miske zmiešame vajce, mlieko a upečenú, roztlačenú tekvicu. Túto zmes potom vlievame do misky s múkou a zmiešavame. Vopred pripravené muffinové košíčky naplníme cestom a dáme piecť pri 170 stupňoch na približne 20 minút. Medzitým si pripravíme krém zo 125 g masla, práškového cukru a syra Mascarpone. Všetky ingrediencie pomaly miešame, pokiaľ nevznikne hladký krém. Ním potom zdobíme dopečené a vychladené muffiny.
Odporúčame prečítať: Jedli ste už mungo fazuľu?
Shutterstock®5. Tekvicový cheesecake
Korpus:
- 200 g sušienok (napr. maslové alebo grahamové)
- 100 g rozpusteného masla
Cheesecake vrstva:
- 500 g krémového syra (napr. Philadelphia)
- 200 g tekvicového pyré (upečená a rozmixovaná tekvica)
- 150 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 1 čajová lyžička škorice
- ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
- ¼ čajovej lyžičky muškátového orieška
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Poleva:
- 200 ml kyslej smotany
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup: Sušienky rozdrvíme na jemné omrvinky a zmiešame s rozpusteným maslom. Zmes vtlačíme na dno formy (priemer cca 23 cm) vystlanej papierom na pečenie a predpečieme 10 minút pri teplote 180 °C. Krémový syr zmiešame s práškovým cukrom, tekvicovým pyré, škoricou, zázvorom, muškátovým orieškom a vanilkovým extraktom.
Po jednom pridávame vajcia a miešame, kým sa všetko pekne nespojí. Zmes nalejeme na predpečený korpus. Cheesecake pečieme pri teplote 160 °C asi 50-60 minút, alebo kým stred nie je pevný. Po upečení necháme koláč vychladnúť. Kyslú smotanu zmiešame s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom, potom nanesieme na vychladnutý cheesecake.
Cheesecake dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny (ideálne cez noc). Pred podávaním môžeme cheesecake ozdobiť šľahačkou alebo jemným posypom škorice. Dobrú chuť!
6. Tekvicový puding
- 400 g tekvicového pyré
- 500 ml mlieka
- 100 g cukru
- 3 žĺtky
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- ½ čajovej lyžičky škorice
- ¼ čajovej lyžičky mletého zázvoru
- ¼ čajovej lyžičky muškátového orieška
- Štipka soli
- Šľahačka na ozdobu
Postup: Tekvicové pyré s mliekom, škoricou, zázvorom, muškátovým orieškom a štipkou soli zahrejeme v hrnci na strednom ohni a privedieme k varu. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do svetlej hmoty, pridáme kukuričný škrob a premiešame. Pomaly prilievame horúce tekvicové mlieko k žĺtkom a miešame, potom zmes vrátime do hrnca a varíme, kým puding nezhustne. Odstavíme, pridáme vanilkový extrakt a rozlejeme do misiek. Necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny. Podávame ozdobené šľahačkou.
Článok aktualizovaný 25.9.2024
Aktualizovaný článok: 25.09.2024