Najlepšie dezerty z tekvice – tieto recepty stoja za vyskúšanie!

dezerty z tekvice

Tekvicová sezóna je v plnom prúde a s ňou aj krémové polievky, prívarky, koláče a dezerty z tejto obľúbenej zeleniny. Jej jednoduchá príprava a krémová konzistencia pri varení z nej robí skvelú ingredienciu do jesenných jedál. Ak vám pomaly dozrieva v záhrade a vy neviete čo s ňou, ponúkame vám skvelé tipy na chutné tekvicové koláče. Chcete zažiť tekvicové maškrtenie? Do akých dezertov použiť výživné tekvicové pyré? Vyskúšajte tieto recepty!

TOP tekvicové dezerty a sladké pochúťky z tekvice:

1. Tekvicová bábovka

  • 2 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 150 g upečenej tekvice
  • 200 g polohrubej múky
  • 50 g kukuričnej múky
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 100 ml oleja
  • 150 g bieleho jogurtu
  • čokoládová poleva

Postup: Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme polohrubú a kukuričnú múku s kypriacim práškom,  jogurt, roztlačenú tekvicu, olej a všetko premiešame. Cesto vlejeme do formy na bábovku a pečieme pri 180 stupňoch približne 40 minút. Po upečení necháme bábovku vychladnúť a pred podávaním ju polejeme čokoládovou alebo karamelovou polevou. 

Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

Najlepšie dezerty z tekvice
Shutterstock®

2. Tekvicové muffiny

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g na jemno nastrúhanej tekvice
  • 2 vajcia
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 g kyslej smotany
  • 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vody

Postup: Ako prvé zmiešame v miske nastrúhanú tekvicu, vajcia a kyslú smotanu. Potom pridáme hladkú múku s kypriacim práškom, cukor, na drobno posekané vlašské orechy a olej. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme vodu. Cesto potom nalievame do muffinových košíčkov. Dáme piecť pri teplote 170 stupňov na približne 25 minút. 

Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli

Najlepšie dezerty z tekvice
Shutterstock®

3. Jesenný tekvicový koláčik

  • 220 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 800 g upečenej tekvice
  • 150 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 200 g syra mascarpone

Postup: Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktorým vyložíme formu na pečenie.  Cesto poprepichujeme vidličkou a dáme piecť pri teplote 170 stupňov na približne 10 minút. Medzitým pripravíme tekvicovú náplň. Upečenú tekvicu roztlačíme vidličkou, pridáme práškový cukor, vajcia, syr Mascarpone a všetko dobre premiešame. Zmesou naplníme korpus a dáme piecť pri teplote 150 stupňov na približne 30 minút. 

Odporúčame prečítať: Pesto s petržlenovou vňaťou

Najlepšie dezerty z tekvice
Shutterstock®

4. Cupcaky s tekvicou

  • ½ stredne veľkej tekvice Hokkaido
  • 170 g hladkej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 70 g masla
  • 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
  • 200 ml mlieka
  • 125 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 200 g syra mascarpone

Postup: V miske zmiešame hladkú múku s kypriacim práškom, kryštálovým cukrom a maslom. V druhej miske zmiešame vajce, mlieko a upečenú, roztlačenú tekvicu. Túto zmes potom vlievame do misky s múkou a zmiešavame. Vopred pripravené muffinové košíčky naplníme cestom a dáme piecť pri 170 stupňoch na približne 20 minút. Medzitým si pripravíme krém zo 125 g masla, práškového cukru a syra Mascarpone. Všetky ingrediencie pomaly miešame, pokiaľ nevznikne hladký krém. Ním potom zdobíme dopečené a vychladené muffiny. 

Odporúčame prečítať: Jedli ste už mungo fazuľu?

Najlepšie dezerty z tekvice
Shutterstock®

5. Tekvicový cheesecake

Korpus:

  • 200 g sušienok (napr. maslové alebo grahamové)
  • 100 g rozpusteného masla

Cheesecake vrstva:

  • 500 g krémového syra (napr. Philadelphia)
  • 200 g tekvicového pyré (upečená a rozmixovaná tekvica)
  • 150 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 čajová lyžička škorice
  • ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • ¼ čajovej lyžičky muškátového orieška
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Poleva:

  • 200 ml kyslej smotany
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup: Sušienky rozdrvíme na jemné omrvinky a zmiešame s rozpusteným maslom. Zmes vtlačíme na dno formy (priemer cca 23 cm) vystlanej papierom na pečenie a predpečieme 10 minút pri teplote 180 °C. Krémový syr zmiešame s práškovým cukrom, tekvicovým pyré, škoricou, zázvorom, muškátovým orieškom a vanilkovým extraktom. 

Po jednom pridávame vajcia a miešame, kým sa všetko pekne nespojí. Zmes nalejeme na predpečený korpus. Cheesecake pečieme pri teplote 160 °C asi 50-60 minút, alebo kým stred nie je pevný. Po upečení necháme koláč vychladnúť. Kyslú smotanu zmiešame s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom, potom nanesieme na vychladnutý cheesecake. 

Cheesecake dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny (ideálne cez noc). Pred podávaním môžeme cheesecake ozdobiť šľahačkou alebo jemným posypom škorice. Dobrú chuť!

6. Tekvicový puding

  • 400 g tekvicového pyré
  • 500 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 3 žĺtky
  • 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • ¼ čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • ¼ čajovej lyžičky muškátového orieška
  • Štipka soli
  • Šľahačka na ozdobu

Postup: Tekvicové pyré s mliekom, škoricou, zázvorom, muškátovým orieškom a štipkou soli zahrejeme v hrnci na strednom ohni a privedieme k varu. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do svetlej hmoty, pridáme kukuričný škrob a premiešame. Pomaly prilievame horúce tekvicové mlieko k žĺtkom a miešame, potom zmes vrátime do hrnca a varíme, kým puding nezhustne. Odstavíme, pridáme vanilkový extrakt a rozlejeme do misiek. Necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny. Podávame ozdobené šľahačkou.

Článok aktualizovaný 25.9.2024

Aktualizovaný článok: 25.09.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

15 komentárov

Martina Begalova

Martina Begalova

07.09.2016 14:52

su to mnamky :) vyskusame :)

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

07.09.2016 17:08

určite niektorý z receptov vyskúšam tekvicu máme veľmi radi...možno skúsim aj všetky recepty :-)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

07.09.2016 17:24

Vyzerajú mnam tie recepty,bábovku určite vyskušam.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

07.09.2016 20:04

vyzerajú super, niektoré cez víkend vyskúšam

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

07.09.2016 20:07

vyzerá to dobre niečo vyskušame

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

07.09.2016 21:21

ešte by som niečo stihla

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

08.09.2016 13:53

Zaujímavé recepty

Vaše meno:

Ľubica Križanová

Ľubica Križanová

08.09.2016 14:19

Vôbec nevyzerajú, že sú tekvicové, hlavne cupcaky, tie vyzerajú skôr, že sú čokoládové :-)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

08.09.2016 16:46

Za skúšku to stojí.

Vaše meno:

Kinga Nagy

Kinga Nagy

09.09.2016 11:09

Vyzeraju uzaste.Cez vykend pre rodinu urcite vyskusam,lebo tekvicu mame velmi radi.dakujem za recepty

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

24.10.2016 22:19

recepty z tekvice priam si vychutnávam na jeseň

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 16:40

Tie muffiny sú veľmi pekné :)

Vaše meno:

Ján

Ján

28.12.2016 01:34

všestranné využitie

Vaše meno:

Ján

Ján

28.12.2016 01:35

tekvice máme radi

Vaše meno:

Ján

Ján

28.12.2016 01:35

mňam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.