Ako konzumovať ryby? Skús rybaciu polievku či cestoviny s krevetami!

Ryby patria k najzdravším druhom jedla. Rybie mäso má totiž viac živín, než ktorékoľvek iné. Okrem množstva vitamínov obsahujú ryby aj vzácny jód a, samozrejme, rybí tuk. Ten je hlavným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré výrazne znižujú riziko srdcovocievnych ochorení, podporujú taktiež činnosť mozgu, zmierňujú tiež kožné problémy (napríklad pri psoriáze) a pôsobia pozitívne aj na zdravý vývoj očí. Tak už viete, prečo by ryby nemali chýbať na vašom jedálničku? Ak si neviete s nimi rady, ponúkame vám zopár chutných a rýchlych receptov.

Pozri aj: Domáce šišky z bieleho jogurtu: Lahodnejšie než klasické kysnuté

rybacia polievka

Zdroj: Shutterstock®

Rybacia polievka

Ingrediencie: rôzne druhy morských rýb, morské plody, rybací vývar, suché biele víno, 1 cibuľa, pór, paradajky, chilli papričky, šafrán, olivový olej, soľ

Postup: Na oleji speníme cibuľu aj pór, pridáme paradajky zmiešané s podrvenou chilli papričkou a chvíľku spolu opečieme. Pridáme vypitvané a očistené ryby a morské plody, zalejeme vývarom a varíme. Polievku ochutíme soľou aj šafránom, pridáme víno (cca 7 dl). Keď sú ryby hotové, podávame.

Odporúčame: Domáce dukátové buchtičky ako od babičky: S vanilkovým krém sú najlepšie

losos s holandskou omáčkou

Zdroj: Shutterstock®

Losos s holandskou omáčkou

Ingrediencie: losos, vajíčka, olivový olej, maslo, citrónová šťava, soľ, špargle

Postup: Špargľu si pripravíme na pare. Lososa ochutíme šťavou, soľou a opečieme na olivovom oleji. Z vajíčok použijeme dve žĺtka, ktoré zmiešame na teplej panvici so zvyškom citrónovej šťavy, osolíme a pomaly miešame. Počas toho k omáčke primiešame maslo. Lososa prelejeme omáčkou a podávame so špargľou.

Odporúčame: Domáce rezance s makom: Rokmi overená klasika

pečená ryba

Zdroj: Shutterstock®

Pečená ryba so cherry paradajkami

Ingrediencie: ryba podľa vlastného výberu, cherry paradajky, bylinková soľ, citrón, olivový olej, šalát

Postup: Očistenú a umytú rybu osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 150 °C. Pečieme cca 15 minút. Po dopečení rybu pokvapkáme citrónovou šťavou, podávame so šalátovými listami.

Odporúčame: Netradičná polievka z červenej kapusty: Oplatí sa ochutnať!

cestoviny s krevetami

Zdroj: Shutterstock®

Cestoviny s krevetami

Ingrediencie: cestoviny, krevety, smotana na šľahanie, cesnak, citrón, petržlenová vňať, parmezán, maslo

Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Na masle opražíme nakrájaný cesnak, pridáme krevety, ochutíme soľou a citrónovou šťavou. Prilejeme smotanu, necháme prevrieť a premiešame s cestovinami. Pred podávaním môžeme posypať syrom.

3 komentárov
Alena Cabakova

Alena Cabakova

29.07.2014 10:18

ryby by sme si mali dopriať každý týždeň aspoň dva krát... a ak nám chutia aj viac. No a na dovolenke je to to naj, keďže sú čerstvo vylovené z mora :) mňamky

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

07.08.2014 17:38

grilovaná ryba k letu patrí :)

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

29.11.2014 06:33

vím, že ryby jsou zdravé, ale já je moc nemusím, na Vánoce mám vepřový řízek

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE