Šošovicu v kuchyni používa snáď každý a preto ju netreba obzvlášť predstavovať. Táto chutná strukovina je súčasťou mnohých polievok či prívarkov. My vám ju v dnešných receptoch predstavíme v možno o trochu netradičnejší kombináciách.
Pozri aj: Monkey bread alebo opičí koláč: Trhanec, ktorého základom je veľa škorice
Chutný šošovicový šalát
Na šalát budeme potrebovať:
- 250 gramov šošovice
- 150 gramov sterilizovanej uhorky
- 2 malé jabĺčka
- 1 cibuľa
- 1 stredná rajčina
- 2 PL horčice
- 2 PL octu
- 3 PL oleja
- Cukor, soľ, mleté čierne korenie na dochutenie
Postup: Šošovicu namočíme na pár hodín do vody. Neskôr ju uvaríme a necháme vychladnúť. Uhorky a jabĺčka nakrájame, pomiešame so šošovicou, rajčinou, cibuľou. Olej, ocot, koreniny spolu zmiešame a vlejeme do šalátu. Zľahka premiešame a necháme aspoň 2 hodiny odstáť v chladničke.
Chrumkavé šošovicové fašírky
Na prípravu fašírok budeme potrebovať:
- 500 gramov šošovice
- 1 cibuľa
- 5-6 strúčikov cesnaku
- 2 vajcia
- Korenie, soľ, múka, strúhanka a olej
Postup: Šošovicu namočíme a uvaríme. Uvarenú šošovicu najemno pomelieme, respektíve rozmixujeme. Pridáme soľ, vajcia, korenie, pokrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Zmes premiešame a tvarujeme do fašírok, ktoré poobaľujeme v strúhanke. Fašírky vkladáme do rozpáleného oleja a opražíme dozlatista.
Rýchla nátierka zo šošovice
Na nátierku budeme potrebovať:
- Šošovicu, cesnak, droždie, biely jogurt, soľ, mleté čierne korenie, cibuľa, olej
Postup: Šošovicu opäť namočíme do vody, neskôr uvaríme a rozmixujeme. Cibuľu nakrájame na drobné kocky, ktoré opražíme na oleji. Na koniec pridáme prelisovaný cesnak. K šošovicovej kaši pridáme biely jogurt, soľ, korenie, droždie a cibuľu s cesnakom, ktoré medzitým vychladli. Všetky ingrediencie spolu premiešame a nátierku podávame s chlebom či iným pečivom.
Pozri aj: Lahodné banánové lievance – chutná dobrota nielen pre deti