Josta – kríženec egreša a ríbezle: Zachovala si to najlepšie z oboch?

josta

Josta je jedinečný ovocný kríženec, ktorý je buď ako stvorený pre všetkých, ktorí milujú egreše aj ríbezle alebo ako stvorený pre všetkých, ktorí tieto dva druhy bobuľového ovocia až tak nepreferujú. Ako je to možné? Josta je jednoducho ovocie, ktoré sa nedá nemilovať. Prečo? V čom spočíva tajomstvo jeho úspechu? To vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Potomok s ideálnym genofondom

Josta (lat. Ribes nidigrolaria, angl. jostaberry) alebo takzvaný ríbezľoegreš je dedičom toho najlepšieho z oboch druhov ovocia. A to bez preháňania. Tí z vás, ktorým na ríbezliach vadí ich kyslosť a na egrešoch zase „chlpatý“ povrch, budú josty milovať, pretože z ríbezlí si vzali ich výzor a z egrešov zase chuť. To všetko dokonale dopĺňa výrazná aróma tohto ovocia, ktorej sa nedá odolať.

Josta je teda kríženec egreša a čiernej ríbezle. Rozhodne nepatrí medzi ovocných „harcovníkov“, práve naopak, vyšľachtená bola len koncom 20. storočia v Nemecku.

Zaujímavosti o joste:

  • Názov „josta“ vznikol spojením nemeckých slov „Johannisbeere“ (ríbezľa) a „Stachelbeere“ (egreš).

  • Neobsahuje nepríjemné semená, ktoré niektorým prekážajú pri ríbezliach.

  • Napriek nízkej popularite na Slovensku ide o veľmi obľúbený druh ovocia v Nemecku a Škandinávii.

  • Josta má nižší obsah cukru ako iné bobuľové ovocie, a preto je vhodná aj pre diabetikov (v primeranom množstve).

  • Výborná je aj na výrobu ovocného vína alebo domáceho likéru.

ovocie zo záhrady
Shutterstock®

Zdravotné benefity josty

Josta obsahuje veľké množstvo vitamínov (predovšetkým C a P, ale aj A a B), bioflavonoidov a minerálov (vápnik a železo). Ak využijete sezónu tohto chutného a zdravého ovocia naplno a doprajete ho svojmu telu v dostatočnom množstve, výrazne si posilníte imunitu, cievny systém a detoxikujete organizmus – dokonale sa o to postará najmä kombinácia vitamínov C a P. 

Josty by mali konzumovať hlavne ľudia, trpiaci kŕčovými žilami, ktorí potrebujú vitamín P ako soľ a práve toto ovocie ho ponúka v nemalom množstve.

Pestovanie josty

Vypestovať si jostu je mimoriadne jednoduché, koniec koncov platí to isté, čo pri pestovaní jej ovocných „rodičov“. Vyhovuje jej slnko až polotieň a krík, na rozdiel od egrešov, nemá nepríjemné tŕne. Bez problémov zvláda aj mrazy. 

Dokonca krík josty nenapádajú ani žiadni škodcovia a choroby, na rozdiel od egrešov a ríbezlí. Ak si však chcete vysadiť viacero kríčkov, doprajte im aspoň dvojmetrové rozostupy, pričom pokiaľ ide o úrodu, jeden krík vám dokáže dopriať aj viac, ako desať kilogramov úrody.

Josta sa vysádza buď od marca do mája alebo potom od októbra do novembra. Z chutných plodov sa následne môžete tešiť v júli. Pred dozretím sú josty zelené, po dozretí tmavofialové až čierne. 

Tipy na úspešné pestovanie josty:

  • Vyberte slnečné až polotienisté stanovište s priepustnou, mierne vlhkou pôdou.

  • Pred výsadbou zapracujte do pôdy kompost alebo dobre vyzretý hnoj.

  • Saďte s rozostupom minimálne 2 metre medzi jednotlivými kríkmi.

  • Po výsadbe dobre zalejte a počas sucha pravidelne zavlažujte.

  • Rastlinu nie je nutné chemicky ošetrovať – je odolná voči chorobám aj škodcom.

  • Každé 2 – 3 roky krík zmladzujte rezom, aby si udržal vitalitu a bohatú úrodu.

  • V zime nepotrebuje špeciálnu ochranu – dobre znáša mrazy až do –30 °C.

  • Prvé plody možno očakávať už druhý rok po výsadbe.

  • Úrodu zbierajte v plnej zrelosti – josty majú najviac chuti, keď sú tmavofialové až čierne.

kríženec egreša a ríbezle
Shutterstock®

Josta v kuchyni

Výborne vám poslúži na priamy konzum, do koláčov, ale tiež na prípravu džemov, kompótov či sirupov, ako aj na zamrazenie. Vďaka svojej sladkokyslej chuti je ideálnym ovocím do letných dezertov i domácich limonád. Obsahuje množstvo vitamínu C a antioxidantov, preto sa oplatí zaradiť ju do jedálnička počas sezóny aj v zime po uskladnení.

Ako využiť jostu v kuchyni:

  • čerstvá do ovocných šalátov alebo s jogurtom,

  • na výrobu domáceho džemu či marmelády,

  • ako náplň do koláčov, štrúdle či muffinov,

  • na osviežujúci kompót k mäsu alebo do pohára,

  • zmrazená ako zásoba na zimu – do smoothie alebo čaju,

  • na domácu šťavu alebo sirup so sladkokyslou chuťou.

Domáci jostový džem

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých jost

  • 500 g želírovacieho cukru (2:1)

  • šťava z 1 citróna

Postup: Josty umyjeme, zbavíme stopiek a pomixujeme na kašu. Pridáme cukor a citrónovú šťavu, všetko spolu premiešame a privedieme k varu. Varíme asi 5 minút. Hotový džem nalejeme do čistých pohárov, uzavrieme a obrátime hore dnom. Po vychladnutí uskladníme v chlade.

Prečo dať joste šancu?

Josta je nenáročná, chutná, zdravá a vďaka svojmu pôvodu mimoriadne odolná. V záhrade nezaberie veľa miesta, no odmení sa bohatou úrodou, ktorú využijete na desiatky spôsobov – od koláčov až po domáci džem či sirup. Ak hľadáte ovocie, ktoré spojí to najlepšie z ríbezlí a egrešov, no bez ich nedostatkov, josta je ideálnou voľbou.

Zaraďte ju do svojej záhrady aj jedálnička a presvedčte sa sami, že toto ovocie si právom zaslúži viac pozornosti. Vďaka nenáročnému pestovaniu a výraznej chuti sa z nej môže stať vaša nová obľúbená sezónna pochúťka.

Anketa: Poznáte josty?

Odpovedalo 406 ľudí

77%
11%
12%

Aktualizovaný článok: 17.07.2025

10 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

18.12.2018 10:21

My sme ich zasadili pred dvomi rokmi, vlani sme mali prvé plogy, myslim, že v nadchádzajúcej sezóne budeme mať konečne väčšiu úrodu.

Vaše meno:

Anna Podmanická

Anna Podmanická

12.08.2018 19:35

Podľa môjho názoru je to veľmi vydarené dielo nemeckého šľachtiteľa Dr. Bauera ešte z čias súdruhov.
Toto ovocie pestujeme aj v našej záhrade a odporúčam každému. Je veľmi chutné a hlavne bez chorôb, ktoré egreše a ríbezle postihujú.

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

09.08.2018 08:38

Je vyborna, mama ju ma v zahrade.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

18.07.2018 19:57

ešte som o tom nepočula, ale možno aj doma zasadíme

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

17.07.2018 22:28

Jostu nepoznám,čítam o nej prvýkrát.Ríbezle aj egreše mám rada,tak by som ju rada vyskúšala ako chutí.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

17.07.2018 18:55

máme jostu,len neviem či je to nevydarený kríženec,lebo je kyslá a hodí sa len na spracovanie.pri priamom konzume by si na nej nikto nepochutil.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

17.07.2018 13:47

už som ochutnala ,ale moc mi nechutila.

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

17.07.2018 09:48

Mám 1 kríček, ktorý mi zarodí len za hrsť ovocia, ale vždy si na ňom pochutím.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

17.07.2018 07:42

určite zdravé, mali sme aj na záhrade, veľký úspech však nemali, nakoniec krík napadla aj nejaká choroba

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

17.07.2018 01:00

Strašne rada by som vyskúšala, ako to chutí. Ja totiž neznášam ani chuť čiernych ríbezlí, ani egreša. Červené a žlté ríbezle však zbožňujem...

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.