Sezóna jahôd v plnom prúde: Ako predĺžiť ich trvanlivosť?

trvanlivosť jahôd

Sezóna jahôd je v plnom prúde. S naším tipom si ich vychutnáte oveľa dlhšie a už sa nebudete musieť báť, že budú o pár dní zrelé akurát tak na vyhodenie do koša. 

 Riešenie je pritom maximálne rýchle, účinné a v neposlednom rade aj cenovo dostupné. Pripravte si jahody, sitko a poďte si tento nový trik vyskúšať spolu s nami.

Stalo sa to už mnohým z nás. Neodolali sme lákavej ponuke v obchode, nakúpili sme kilá jahôd a nakoniec sme nemali čas ich ihneď spotrebovať. O deň alebo dva neskôr sme na ne dostali chuť, no už boli pokryté plesňou alebo začali hniť.

 Dnes však potešíme mnohých z vás, pretože sme si pripravili menší návod na to, ako predĺžiť trvanlivosť týchto malých a sladkých plodov. Nebudete veriť, postačí vám na to voda a ocot.

Ktoré druhy jahôd vydržia najdlhšie?

Najdlhšie vám vydržia pevnejšie odrody s hrubšou šupkou a menšou vlhkosťou – napríklad odrody Elsanta, Sonata alebo Darselect. Majú kompaktnú dužinu, nepodliehajú rýchlemu zmäknutiu a pri správnom skladovaní dokážu ostať čerstvé aj niekoľko dní. Naopak, veľmi mäkké a šťavnaté jahody (často z malých domácich záhrad) sú výborné na chuť, ale náchylné na rýchlu skazu. 

Trik na predĺženie trvanlivosti jahôd

Tento špeciálny roztok octu a vody ničí baktérie a spóry plesní a napomáha dlhšej trvanlivosti. Postup je úplne jednoduchý:

  • Poriadne jahody umyte v miske, v ktorej zmiešate vodu s octom. Niektorí odporúčajú pomer jedna k jednej, ale podľa nášho názoru by tak bolo ocot príliš cítiť. V tomto prípade odporúčame zmiešať päť dielov vody a jeden diel octu. Odmerkou vám môže byť pohár alebo šálka. Poriadne ich opláchnite pod tečúcou vodou.

  • Následne vložte jahody do cedníka a krátko ich ešte raz prepláchnite. Cedník po odkvapkaní obložíme papierovými obrúskami, aby sa prebytočná voda čo najlepšie odstránila.

  • Po opláchnutí a vysušení jahody vložíme do chladničky, napríklad v plastovej dóze vystlanej papierovými obrúskami s mierne pootvoreným viečkom.

Odborníci tvrdia, že takéto skladovanie predĺži ich životnosť až o dva týždne a my si tak budeme môcť vychutnať ich skvelú chuť o niečo dlhšie. No nie je to super tip?

voda a ocot
Shutterstock®

Ďalšie triky na predĺženie dobrého stavu jahôd

  • Umiestnenie v jednej vrstve: Jahody rozložte vedľa seba tak, aby sa nedotýkali – predídete tým otlačeniu a hnilobe.

  • Umytie až pred konzumáciou: Umývajte ich až tesne pred jedením, inak si vopred nasiaknu vlhkosť a začnú sa kaziť.

  • Použitie papierových obrúskov: Vystlite dno nádoby papierom, ktorý zachytí nadbytočnú vlhkosť a spomalí tvorbu plesní.

  • Pootvorená nádoba: Nepoužívajte úplne uzavreté nádoby – mierne pootvorené viečko umožní cirkuláciu vzduchu.

  • Chladné miesto v chladničke: Ideálnym miestom na skladovanie je spodná zásuvka určitej chladničky, ktorá je určená pre ovocie.

Čomu sa pri skladovaní jahôd radšej vyhnúť?

Veľkou chybou je nechávať jahody v pôvodnej plastovej vaničke s fóliou, v ktorej sa rýchlejšie kazia. Tento typ balenia vytvára vlhké prostredie, ktoré podporuje tvorbu plesní.

Rovnako nie je vhodné jahody úplne uzavrieť do vzduchotesných nádob. Ak nemajú prístup k cirkulácii vzduchu, začnú vlhnúť a zapáchať. Vždy je lepšie nechať viečko jemne pootvorené alebo použiť nádobu s drobnými otvormi.

jahody
Shutterstock®

Ako spoznať, že jahody už nie sú v poriadku?

Jahody patria medzi najchúlostivejšie ovocie, ktoré sa kazí veľmi rýchlo. Ak si všimnete, že sú príliš mäkké, majú slizký povrch alebo stratili svoju prirodzenú červenú farbu, je načase spozornieť. Zmena štruktúry či tmavé škvrny môžu naznačovať začínajúce hnitie.

Ďalším varovným signálom je výskyt bieleho alebo zeleného povlaku – ide o pleseň, ktorá sa môže rozšíriť aj na zdravé kusy. Dôležitým znakom je aj nepríjemný zápach – ak sú jahody kyslé alebo kvasné, radšej ich nekonzumujte.

Môžem jahody zamraziť?

Áno, mrazenie je výborný spôsob, ako si uchovať chuť a vitamíny jahôd aj mimo sezóny. Pred zmrazením ich vždy dobre umyte, zbavte stopiek a dôkladne osušte. Najprv ich dajte na plech alebo podložku do mrazničky tak, aby sa nedotýkali – až keď stuhnú, presypte ich do vreciek alebo nádob, kde sa už nezlepia dokopy.

Ak preferujete pyré alebo domáci sorbet, môžete ich rozmixovať a zamraziť vo formičkách alebo uzatvárateľných sáčkoch. Takto pripravené jahody sa výborne hodia do smoothie, jogurtu či na pečenie. Po rozmrazení však rátajte s tým, že ich štruktúra zmäkne – najlepšie ich teda použiť v kuchyni, nie ako ozdobu.

Sladké ovocie si zaslúži starostlivosť

Jahody sú symbolom leta a radosti, no zároveň si vyžadujú citlivé zaobchádzanie. Správnym skladovaním dokážeme predísť ich predčasnému kazeniu a znížiť plytvanie potravinami. Vďaka jednoduchým trikom si ich vychutnáme dlhšie a naplno – bez sklamania a zbytočného vyhadzovania. Stačí trochu pozornosti a z drobných plodov sa stane trvalejšia letná odmena.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

Aktualizovaný článok: 28.06.2025

6 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

19.05.2018 15:59

u nás práve zrejú , dnes som pripravila smotanovú tortu už sa tešíme

Vaše meno:

Juliana Šurkovská

Juliana Šurkovská

29.06.2017 16:48

Jahody - moje obľúbené ovocie, pestujem ich a ešte stále si na nich zamaškrtím.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

28.06.2017 14:04

to je fakt dobrý nápad, možno aj na iné drobné ovocie...

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

28.06.2017 08:50

super nápad, jahody zbožňujem...najlepšie čerstvé

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

28.06.2017 07:20

aj my už máme po jahodách, dcéra bola aj na samozbere, priniesla dve vedrá, dobre sme sa napapkali a ostatné som spracovala na džem a pár som ešte zamrazila

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

28.06.2017 06:34

u nás je už po sezóne

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.