Sezóna jahôd v plnom prúde: Ako predĺžiť ich trvanlivosť?

Sezóna jahôd je v plnom prúde. S naším tipom si ich vychutnáte oveľa dlhšie a už sa nebudete musieť báť, že budú o pár dní zrelé akurát tak na vyhodenie do koša.

 

Riešenie je pritom maximálne rýchle, účinné a v neposlednom rade aj cenovo dostupné. Pripravte si jahody, cedník a poďte si tento nový trik vyskúšať spolu s nami.

Stalo sa to už mnohým z nás. Neodolali sme lákavej ponuke v obchode, nakúpili sme kilá jahôd a nakoniec sme nemali čas ich ihneď spotrebovať. O deň alebo dva neskôr sme na ne dostali chuť, no už boli pokryté plesňou alebo začali hniť.

 

Dnes však potešíme mnohých z vás, pretože sme si pripravili menší návod na to, ako predĺžiť trvanlivosť týchto malých a sladkých plodov. Nebudete veriť, postačí vám na to voda a ocot.

 

Odporúčame: Recept na Jahodový sirup s mätou. Pravé letné osvieženie!

voda a ocot

Zdroj: Shutterstock®

Stačí tak málo

Tento špeciálny roztok octu a vody ničí baktérie a spóry plesní a napomáha dlhšej trvanlivosti. Postup je úplne jednoduchý:

 

  • Poriadne jahody umyte v miske, v ktorej zmiešate vodu s octom. Niektorí odporúčajú pomer jedna k jednej, ale podľa nášho názoru by tak bolo ocot príliš cítiť. V tomto prípade odporúčame zmiešať päť dielov vody a jeden diel octu. Odmerkou vám môže byť pohár alebo šálka. Poriadne ich opláchnite pod tečúcou vodou.

 

  • Následne vložte jahody do cedníka a krátko ich ešte raz prepláchnite. Cedník po odkvapkaní obložíme papierovými obrúskami, aby sa prebytočná voda čo najlepšie odstránila.

 

  • Po opláchnutí a vysušení jahody vložíme do chladničky, napríklad v plastovej dóze vystlanej papierovými obrúskami s mierne pootvoreným viečkom.

 

Odborníci tvrdia, že takéto skladovanie predĺži ich životnosť až o dva týždne a my si tak budeme môcť vychutnať ich skvelú chuť o niečo dlhšie. No nie je to super tip?

 

Odporúčame: Recept: Jahodovo-banánové smoothie

jahody

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

28.06.2017 06:34

u nás je už po sezóne

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

28.06.2017 07:20

aj my už máme po jahodách, dcéra bola aj na samozbere, priniesla dve vedrá, dobre sme sa napapkali a ostatné som spracovala na džem a pár som ešte zamrazila

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

28.06.2017 08:50

super nápad, jahody zbožňujem...najlepšie čerstvé

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

28.06.2017 14:04

to je fakt dobrý nápad, možno aj na iné drobné ovocie...

Vaše meno:

Juliana Šurkovská

Juliana Šurkovská

29.06.2017 16:48

Jahody - moje obľúbené ovocie, pestujem ich a ešte stále si na nich zamaškrtím.

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

19.05.2018 15:59

u nás práve zrejú , dnes som pripravila smotanovú tortu už sa tešíme

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.