Sezóna jahôd je v plnom prúde. S naším tipom si ich vychutnáte oveľa dlhšie a už sa nebudete musieť báť, že budú o pár dní zrelé akurát tak na vyhodenie do koša.
Riešenie je pritom maximálne rýchle, účinné a v neposlednom rade aj cenovo dostupné. Pripravte si jahody, cedník a poďte si tento nový trik vyskúšať spolu s nami.
Stalo sa to už mnohým z nás. Neodolali sme lákavej ponuke v obchode, nakúpili sme kilá jahôd a nakoniec sme nemali čas ich ihneď spotrebovať. O deň alebo dva neskôr sme na ne dostali chuť, no už boli pokryté plesňou alebo začali hniť.
Dnes však potešíme mnohých z vás, pretože sme si pripravili menší návod na to, ako predĺžiť trvanlivosť týchto malých a sladkých plodov. Nebudete veriť, postačí vám na to voda a ocot.
Odporúčame: Recept na Jahodový sirup s mätou. Pravé letné osvieženie!
Stačí tak málo
Tento špeciálny roztok octu a vody ničí baktérie a spóry plesní a napomáha dlhšej trvanlivosti. Postup je úplne jednoduchý:
- Poriadne jahody umyte v miske, v ktorej zmiešate vodu s octom. Niektorí odporúčajú pomer jedna k jednej, ale podľa nášho názoru by tak bolo ocot príliš cítiť. V tomto prípade odporúčame zmiešať päť dielov vody a jeden diel octu. Odmerkou vám môže byť pohár alebo šálka. Poriadne ich opláchnite pod tečúcou vodou.
- Následne vložte jahody do cedníka a krátko ich ešte raz prepláchnite. Cedník po odkvapkaní obložíme papierovými obrúskami, aby sa prebytočná voda čo najlepšie odstránila.
- Po opláchnutí a vysušení jahody vložíme do chladničky, napríklad v plastovej dóze vystlanej papierovými obrúskami s mierne pootvoreným viečkom.
Odborníci tvrdia, že takéto skladovanie predĺži ich životnosť až o dva týždne a my si tak budeme môcť vychutnať ich skvelú chuť o niečo dlhšie. No nie je to super tip?
Odporúčame: Recept: Jahodovo-banánové smoothie