Prečo jesť jahody hoci aj každý deň? Toto si o nich netušila!

účinky jahôd na zdravie

Kto by nemal rád šťavnaté, sladučké a slnkom pobozkané jahody priamo z vlastnej záhradky? Mali by ste však vedieť, že ide nielen o úžasnú pochúťku, ktorú milujú deti aj dospelí, ale hlavne o veľmi zdravú potravinu, ktorá dokáže v pozitívnom smere ovplyvniť naše zdravie. 

Toto ovocie vplýva na trávenie, srdce a cievy, krvotvorbu aj našu pleť. Sezóna jahôd sa pomaly rozbieha a skôr, ako sa do nich zahryznete, neváhajte sa o nich dozvedieť niečo viac! Aké sú ich zdravotné benefity a účinky na zdravie? Prečo je pre naše telo konzumácia jahôd tak prospešná? Aké obsahujú jahody výživné látky? A je pravda, že konzumácia jahôd znižuje riziko chorôb? Ak áno, akých? Zistite viac!

Aké účinky na zdravie má konzumácia jahôd?

1. Jahody majú skvelé nutričné hodnoty, obsahujú vitamíny a prospešné látky

Jahody sú v prvom rade zásobárňou mnohých cenných látok. Extra bohaté sú na dôležitý vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre dobrú obranyschopnosť organizmu. V 100 gramovej porcii tohto chutného ovocia sa môže nachádzať cez 60 či 70 mg spomínanej látky, čo dokáže pokryť značnú časť všeobecne odporúčanej dennej dávky vitamínu C. 

V jahodách však toho nájdeme omnoho viac. Majú vysoký obsah železa, vďaka čomu majú priaznivý vplyv na krvotvorbu a predstavujú dobrú prevenciu chudokrvnosti. Jahody však do tela dopravia aj vitamíny E a K, mangán, fosfor či draslík. Tiež obsahujú viaceré B vitamíny (napríklad, jahody obsahujú kyselinu listovú – vitamín B9)

Pozri aj: TOP 5 spôsobov, ako si vychutnať avokádo: Ktorý z nich si zamiluješ?

detox Shutterstock®

2. Jahody majú detoxikačné účinky 

Sladké jahôdky sú nabité aj vzácnymi antioxidantmi, ktoré napomáhajú v tele bojovať proti zápalom a najmä škodlivým účinkom voľných radikálov. Charakteristické sú však aj svojimi detoxikačnými vlastnosťami. Sú výborným pomocníkom pri očiste tráviaceho traktu a v podstate i celého tela. 

Organizmus zbavia toxínov a ďalších škodlivín, podporia metabolizmus a procesy trávenia. Vďaka vysokému obsahu vlákniny dokážu priaznivo vplývať aj na činnosť čriev.

3. Jahody sú vítané v jedálničku pri chudnutí

Jahody majú nízky obsah kalórií (približne 32 kalórií na 100 gramov), čo znamená, že ich môžete jesť vo väčších množstvách bez toho, aby ste prijímali veľa kalórií. Vláknina v jahodách podporuje pocit sýtosti, čo môže pomôcť znížiť celkový príjem kalórií. Vláknina tiež podporuje zdravé trávenie a pravidelné vyprázdňovanie, čo je dôležité pre efektívne chudnutie.

4. Jahody podporujú krátkodobú pamäť a chránia mozog

Aké sú ďalšie účinky jahôd na zdravie? Toto typicky jarné ovocie je plné fytochemikálií a prispieva k správnej funkcii centrálneho nervového systému. Vďaka jahodám zostane váš mozog dlho mladý. Majú upokojujúce účinky, zlepšujú funkciu mozgu a podporujú pamäť. Pomôžu vám zahnať únavu aj nervozitu. 

Navyše pôsobia močopudne, prečisťujú močové cesty a napomáhajú z tela odvádzať nadbytočnú vodu.

Odporúčame: Čo je hypokaliémia? Môže ťa až paralyzovať, preto nepodceňuj jej symptómy!

zdravé srdce Shutterstock®

5. Jahody pomáhajú regulovať hladinu krvného cukru

Jahody majú nízky glykemický index (GI), čo znamená, že spôsobujú len pomalé a stabilné zvýšenie hladiny cukru v krvi po ich konzumácii. Potraviny s nízkym GI sú vhodné pre ľudí, ktorí potrebujú kontrolovať hladinu cukru v krvi, ako sú diabetici. Vo všeobecnosti majú nižší podiel cukrov ako mnohé iné druhy ovocia. 

Okrem toho, jahody obsahujú polyfenoly, ktoré môžu zlepšiť inzulínovú senzitivitu, čo znamená, že telo lepšie využíva inzulín na reguláciu hladiny cukru v krvi. Antioxidanty v jahodách tiež pomáhajú znižovať zápal, čo je dôležité pre udržanie zdravého metabolizmu cukrov. Preto pravidelná konzumácia jahôd znižuje riziko cukrovky 2. typu. 

6. Jahody majú mnoho pozitívnych účinkov na srdce a prispievajú cievnemu systému

Čerstvé jahody majú ochranné účinky nielen na náš mozog, ale aj na srdce a cievy. Sú vítanou súčasťou jedálnička každého, koho trápi vysoký krvný tlak. Cievy pomáhajú chrániť pred poškodením. Konzumovať by ich mali jedinci po infarkte či pri rozličných srdcovo-cievnych ochoreniach. 

Môžu predstavovať skvelý spôsob prevencie pred kôrnatením tepien. Obsahujú cenné flavonoidy, ktoré majú protizápalové aj antioxidačné účinky. Vďaka mnohým ďalším významným a účinným látkam tiež posilňujú naše kosti a zuby.

7. Jahody majú zdravotné prínosy pre zdravie pokožky

Jahody nakoniec prispievajú nielen k nášmu vnútornému zdraviu, ale ich vplyv je možné pozorovať i zvonka. Blahodarne pôsobia na pleť a podporujú dobrú kvalitu nechtov aj vlasov. Obsahujú totiž množstvo dôležitých látok, ktoré sú pre pokožku, vlasy aj nechty nevyhnutné. 

Spomenúť môžeme napríklad biotín. Okrem toho sú jahody až z 90 percent tvorené len vodou, preto dokážu telo dôkladne hydratovať. S radosťou sa preto do nich zahryznite práve počas nadchádzajúcich horúcich dní, počas ktorých by sme nemali zabúdať na dostatočný pitný režim!

Anketa: Máš rád/rada jahody?

Odpovedali 2 ľudia

50%
50%
0%
0%

Článok aktualizovaný 21.5.2024

10 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

02.06.2019 06:45

Nepoznám človeka, ktorý by ich nemal rád, už len pre samotnú chuť...

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

02.06.2019 11:00

Jahody milujem .. mňaaaam ;-) A ešte viac jahodový kokteil , a všelijaké možné variácie s jahôdkami .. Lesné sú naj ..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

02.06.2019 19:34

v záhrade teraz máme a papáme...

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

02.06.2019 21:09

Tento rok máme výborné jahody ,nevadí im ani dážď.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

03.06.2019 11:58

veru prvé ovocie z našich záhrad milujeme azda všetci.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

07.06.2019 06:27

podľa mňa toľko vitamínov je len v jahodách , ktoré rastú takto na jar v záhrade- a nie v tých "gumených", ktoré predávajú aj v zime v obchode

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

07.06.2019 15:50

jahody mám najradšej čerstvé a z vlastnej záhrady

Vaše meno:

Katarína Hrtúsová

Katarína Hrtúsová

09.06.2019 10:11

Jahody mám veľmi rada. Nad účinkami som sa nikdy nezamýšľala. Ďakujem za článok. Je dobré vedieť čo konzumujeme, čo dodávame svojmu telu

Vaše meno:

Katarína Hrtúsová

Katarína Hrtúsová

09.06.2019 10:11

Jahody mám veľmi rada. Nad účinkami som sa nikdy nezamýšľala. Ďakujem za článok. Je dobré vedieť čo konzumujeme, čo dodávame svojmu telu

Vaše meno:

Katarína Hrtúsová

Katarína Hrtúsová

09.06.2019 10:11

Jahody mám veľmi rada. Nad účinkami som sa nikdy nezamýšľala. Ďakujem za článok. Je dobré vedieť čo konzumujeme, čo dodávame svojmu telu

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE