Stredomorská diéta je považovaná za jeden z najzdravších spôsobov stravovania, aký si vôbec môžeme dopriať. Je založená na kombinácii konzumácie lokálnych potravín, primárne však čerstvého ovocia a zeleniny, rýb a olivového oleja. A práve olivový olej je podľa nových štúdií čosi ako najlepšia prevencia pred infarktom a inými ochoreniami srdca. Koľko ho podľa najnovších odhalení treba skonzumovať, aby prospieval zdraviu?
Náhrada živočíšneho tuku
Blahodarné účinky olivového oleja zrejme netreba znova pripomínať. Okrem iného je silným antioxidantom, má protizápalové účinky a chráni nás pred mnohými chronickými a vážnymi ochoreniami. A medzi tie patrí aj ischemická choroba srdca, ktorej bežnou formou je akútny infarkt myokardu. Nová štúdia, do ktorej vedci zbierali dáta už od roku 1990 v Spojených štátoch preukázala, že výmena živočíšneho tuku (akým je maslo či masť) za rastlinný tuk, ktorým je aj olivový olej, nás môže od infarktu ochrániť.
Odporúčame: Málokto dokáže rozoznať poctivé a kvalitné maslo od falošného. Čo ho odhalí?
Pol lyžice denne
Olivový olej má v súčasnosti miesto v každej kuchyni. Koľko je ho teda, podľa spomínanej štúdie, potrebné denne skonzumovať, aby mal ochranný účinok pred často smrteľnými ochoreniami srdca? Toto množstvo nie je naozaj veľké – ide len o pol lyžice. Pol lyžice olivového oleja denne podľa výskumu znížilo riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení u respondentov až o 15 percent a riziko vzniku ischemickej choroby srdca až o 21 percent.
Jesť olivový olej nestačí
Náhrada živočíšnych tukov rastlinnými je určite dobrým krokom k všeobecne lepšiemu a pevnejšiemu zdraviu. Pol lyžice olivového oleja denne síce podľa tejto dlhodobej štúdie znižuje riziko vzniku ochorení srdca, no v kombinácii so správnou životosprávou. To znamená – vyvážená strava, pravidelný pohyb, tiež často podceňovaný oddych a tiež eliminácia stresu v živote na čo najmenšie hodnoty.
6 komentárov
Alena Hocková
03.09.2020 13:43asi to vyskúšam - pol lyžice denne, pridávam ho síce do jedál, ale tak nie každý deň.
Daniela Bieliková
11.08.2020 20:16Olivový olej používam často, som rada, že vedci zistili, že nás chráni pred chorobami srdca :-)
Elena Švachová
10.08.2020 21:52Olivový olej,hlavne extra virgin,používam tak často ako sa len dá.Do zeleninových šalátov,polejem ním cestoviny,ba aj uvarené zemiaky,alebo do postrúhanej mrkvy.
Lucia Valková
09.08.2020 18:40Olivový olej u nas nesmie chýbať.
Mária Chromíková
09.08.2020 07:42Olivový olej je určite výborný ,ale názor na živočíšne tuky sa skoro každý rok menia.
Ľubica Šťastná
09.08.2020 06:37Môže byť, avšak určite v kombinácii so správnou životosprávou.