Sladkosti bez výčitiek? Prečo nie?!

Aj vy máte rady sladké dobroty, neviete im odolať a pritom by ste si mali dávať pozor na líniu alebo vám lekár zakázal jesť sladké? Niekedy neodoláte, siahnete po nejakej dobrote a potom máte výčitky? Už nemusíte mať! Pre všetkých, ktorí chcú zdravšie žiť a pritom si aj zamaškrtiť máme tip na novinku plnú sladkých receptov na dezerty.

 

Kniha Sladkosti bez výčitiek obsahuje zdravé a nevšedné recepty bez múky a cukru. Zozbierala a vytvorila ich Tatiana Jelínek, špecialistka na zdravú výživu. Vďaka knihe sa zoznámite aj s menej známymi potravinami, ktoré sa naučíte používať. A skvelou správou je, že autorka vyberala suroviny tak, aby ste ich našli aj v slovenských obchodoch. 

 

Odporúčame prečítať:  Zdravé Recepty - Cheesecake s lesným ovocím

 

V knihe nájdete množstvo chutných receptov na prípravu raňajok, desiat či olovrantov, ale aj dezertov na slávnostné príležitosti. Výnimočnosť receptov spočíva v tom, že pri príprave dobrôt sa nepoužíva obilninová múka či klasický cukor. Cesto vymiešate z rozmanitých surovín, ako sú orechy, mak, kokos, fazuľky, zelenina, v malom zastúpení ovsené vločky, amarant či quinoa.


Namiesto cukru autorka odporúča použiť stéviu, brezový i kokosový cukor, sušené ovocie a v malom množstve aj med.

 

Každý recept v knihe Sladkosti bez výčitiek dopĺňa lákavá fotografia dezertu a zahŕňa informáciu o nutričných hodnotách, glykemickom indexe, náročnosti a čase prípravy a či je vhodný aj pre ľudí trpiacich intoleranciou, alergiou na lepok či diabetikov. Na svoje si prídu aj vyznávači surovej (tzv. RAW) stravy. Všetky dezerty obsahujú nízky až stredný glykemický index, čo je pre udržanie ideálnych kriviek veľmi dôležité.

 

Odporúčame prečítať: Schudnite podľa znamenia – časť I.

 

Knižku nedávno pokrstila moderátorka Adela Banášová. "Táto knižka je pre mňa splnený sen, ktorý som sa ešte nedávno ani neodvážila snívať," povedala Adela a zaželala knihe, aby "priniesla mnohým ľuďom veľa pozitívneho". Knihi pokrstili levanduľou.

 

 

RECEPT z knihy Sladkosti bez výčitiek – Kokosová torta

 

Táto torta je veľmi chutná, ale aj skvelo vyzerá. Patrí medzi moje najobľúbenejšie dezerty. Príprava je jednoduchá. Keď som ju jedla prvý raz, zdalo sa mi neuveriteľné, že som naozaj nepoužila múku.

 

Korpus:
100 g najemno pomletých mandlí
70 g nesladeného kakaa
45 – 50 ml plnotučného kokosového mlieka
1 PL kokosového oleja (asi 30 g)
80 g kokosového cukru
2 vajcia
mletá vanilka
štipka soli
1 ČL citrónovej šťavy

 

Kokosová plnka:
60 g mletého kokosu
20 g mletých mandlí
1 PL kokosového oleja
1 PL agávového sirupu
40 ml kokosového mlieka

 

Poleva:
100 ml kokosového mlieka
50 g horkej čokolády (min. 85 % kakaa)

 

Odporúčame prečítať:  Zdravá maškrta - Čokoládový cous-cous koláč

 

POSTUP: Tortovú formu vymastíme kokosovým olejom. Vo väčšej miske premiešame sypké ingrediencie na prípravu korpusu. V druhej miske vymiešame vajcia, kokosový olej a kokosové mlieko. Ingrediencie z oboch misiek zmiešame, pridáme vanilku, štipku soli a citrónovú šťavu podľa chuti. Ak je cesto priveľmi tuhé, rozriedime ho kokosovým mliekom. V rúre predhriatej na 180 °C pečieme 20 minút. Spravíme test špáradlom, a ak je korpus hotový, vyberieme ho a dáme vychladnúť.


Medzitým zmiešame všetky ingrediencie na plnku. Opatrne ju natrieme na vychladnutý korpus. Čokoládu rozpustíme v kokosovom mlieku a ešte teplú ju rozotrieme na kokosovú vrstvu. Tortu dáme na niekoľko hodín do chladničky.

 

Forma: tortová s priemerom 20 cm

Množstvo: 12 porcií

Príprava: 30 minút

Pečenie: 20 minút

Náročnosť: STREDNÁ

 

Odporúčame prečítať:  Schudnite podľa znamenia – časť II.

 

5 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

24.09.2014 21:52

mňam kokos mám veľmi rada a túto tortu určite pri najbližšej príležitosti (výročie sobáša):-) aj vyskúšam

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

15.10.2014 14:12

Rada vyskúšam niečo nové, sladkosti sú u nás veľmi obľúbené a ešte keď je to v zdravej verzii, prečo nie..

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

17.10.2014 14:06

tieto náhrady cukru rada používam a chutia mi skvelo

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

12.04.2016 09:37

kokosová torta vyzerá veľmi dobre

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

21.05.2020 10:46

No sladkosti, moja najväčšia neresť :-D

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE