Ako nakrájať ananás? Toto je najjednoduchší a najrýchlejší spôsob!

Vedeli ste, že až tretina všetkých ananásov na svete pochádza z exotického Havaja? Preto je celkom možné, že aj ten váš, ktorý ste si práve priniesli z trhu, pochádza z tohto romantického raja… Čo je ale dôležité je, že ananás je dokonalým letným ovocím, obľúbeným pre svoju sladučkú chuť.

Je vynikajúci len tak na jedenie, do šalátov či džúsov aj alkoholických drinkov a navyše je veľmi dobrý pre ľudský organizmus. To je o dôvod viac naučiť sa ten najjednoduchší spôsob krájania ananásu, pretože, povedzme si narovinu, porciovanie ananásu môže byť niekedy zaberák na nervy.

Zaujme ťa: Aké sú skutočné účinky ananásu na ľudské telo? Budeš zízať!

ananás na trojuholníky

Zdroj: Shutterstock®

Základ je správny ananás

Čo je najdôležitejšie pri krájaní ananásu? Mať ten správny ananás! Pretože ak si kúpite nezrelý alebo, naopak, príliš zrelý ananás, jeho porciovanie vám neuľahčí vôbec nič a na konci zostanete jednoducho sklamaní. Vyberte si dokonalý ananás, a to tak, že budete nasledovať niekoľko praktických rád.

  • Vyberte si ananás, ktorý je pevný, no nie príliš tvrdý.
  • Ananás by mal mať zrelú tmavožltú farbu. Zelené ananásy sú príliš tvrdé, nedozreté a ich chuť nie je to pravé orechové.
  • Zrelosť ananásu by vám mala prezradiť aj jeho vôňa. Privoňajte a zistíte, že ak je vôňa neprirodzene sladká, ananás je príliš zrelý.
  • Keď na ananás poklepkáte, nemal by mať dutý zvuk.

Ako ho porciovať?

Konečne sa dostávame k tomu, ako ananás správne a jednoducho naporciovať. Nie je to žiadna veda. Stačí, ak si osvojíte túto šikovnú techniku a krájanie ananásu bude odteraz pre vás prechádzka ružovým sadom. Okrem toho z neho nevyhodíte príliš veľa jedlých častí, čo je taktiež skvelé.

  1. Začnite tým, že odrežete vrch a spodok ananásu.
  2. Ananás si postavte na plochú odrezanú plochu a prekrojte ho zvislo cez stred.
  3. Postupne na každej polovici vyrežte hlúb do trojuholníka a tam, kde vám vznikne čiara, ananás prerežte. Vzniknú vám rovnaké štvrtinky.
  4. Začnite s krájaním každej štvrtinky zvlášť. Nožom tvorte rovnomerné rezy smerom ku koži ananásu.
  5. Nakoniec horizontálnym rezom oddeľte trojuholníky od kože.
  6. Hotovo! Ananásiky dajte do misky a servírujte. V prípade, že bol pre vás opis nedostačujúci, pozrite si názorné video vyššie!
recept na pina coladu

Zdroj: Shutterstock®

Spravte si Piña coladu!

Takto naporciovaný ananás je doslova dokonalý na jedenie, ale aj na prípravu smoothies či drinkov. A aký drink z ananásu máme najradšej? No predsa Piña coladu! Prinášame vám na ňu jednoduchý recept. Na jednu porciu tohto skvelého letného drinku si pripravte:

  • 120 ml ananásového džúsu (ten si ľahko vyčarujete odšťavovačom z vašich dokonalých trojuholníčkov)
  • 60 ml bieleho rumu
  • 60 ml kokosového mlieka (hustejšia časť)
  • 1 trojuholníček ananásu na ozdobu

Postup je veľmi jednoduchý. Všetky ingrediencie, spolu s hrsťou ľadu, hoďte do mixéra. Nalejte do pohára, ozdobte a užívajte pri bazéne! 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

01.07.2018 16:55

Ananás je skvelý, tak ako i tento spôsob krájania.

Vaše meno:

Tatiana Chovancova

Tatiana Chovancova

30.04.2019 16:27

fantastický spôsob krájania ;) ja ho používam odkedy mám v kuchyni dellinger japonské nože z damaškovej ocele a idú krásne hladko s minimom odpadu ;)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.