Arrowroot prášok pochádza z rastliny maranta a ak sa pýtate, prečo by mal byť pre vás zaujímavý, máme hneď niekoľko odpovedí. V prvom rade ide o zdravú náhradu kukuričného škrobu a dokonca aj vajíčok pri pečení. Zároveň, ak si potrpíte na zdravé pečenie, práve tento prášok vám výborne poslúži pri príprave rôznych sušienok, želé alebo pudingov. A keď sme už pri jeho benefitoch, do tretice – neobsahuje žiadny tuk. Vôbec nás neprekvapuje, ak o tejto potravine počujete prvýkrát, nie je v našich končinách totiž vôbec známa. Čítajte preto ďalej a ktovie – možno osloví aj vás.
Odporúčame: Recept na bábovku trochu inak: Takto jej dodáš sviežosť!
Kde sa tu berie?
Arrowroot prášok pochádza, ako sme už uviedli vyššie, z tropickej rastliny s názvom maranta trstinová (lat. Maranta arundinacea), konkrétne z jej hľuzy (koreňa). Táto rastlina rastie prevažne v Indii, v Austrálii, Afrike, Thajsku, ale aj v Brazílii, kde ju pestujú a vo veľkom využívajú už stáročia. Ako vidíte, maranta je rozlezená takmer po celom svete, avšak v Európe by ste ju márne hľadali. Ak vás ale očarila natoľko, že by ste si ju chceli predsa len vypestovať, tak jedine v skleníku alebo v interiéri. Pri teplote pod 20 °C by totiž maranta neprežila.
Bez tepelnej úpravy to nepôjde
Maranta dorastá asi do trojmetrovej výšky a pozor – jej korene (podzemky) sú zasurova jedovaté. Jedlými sa stávajú až po tepelnom spracovaní, minimálne dvojminútovom. Arrowroot prášok si môžete zakúpiť na internete, v niektorých lekárňach alebo v špecializovaných predajniach so zdravou výživou. Ide prakticky o akúsi škrobovú bio múku alebo prášok, alternatívu kukuričného škrobu či jednoducho potravinu na akékoľvek zahusťovanie pokrmov, ako aj na pečenie.
Je to jemný biely prášok, pripomínajúci hladkú múku, ktorý je sám o sebe bez chuti aj arómy, čo je ďalšia z jeho výhod. Výborne vám poslúži napríklad na zahustenie omáčok, polievok a rôznych jedál s nádychom exotiky.
Inšpiruj sa: Pila si už ženšenový čaj? Túto zázračnú rastlinu musíš spoznať!
Benefitov ako maku
Okrem v úvode spomínaných dezertov arrowroot prášok využijete pri pečení koláčov a príprave ovocných štiav, do ktorých bežne pridávate kukuričný škrob. Veľkou výhodou je, že nijakým spôsobom neovplyvní a nenaruší chuť jedla či dezertu (narozdiel od bežného škrobu). Ďalším benefitom arrowroot prášku je, že pri zahustení jedlo vôbec nezakalí.
Arrowroot prášok je takisto absolútne vhodný pre vegánov a celiatikov, no tiež pre ľudí s paleo-diétou, bezlaktózovou či bezvaječnou diétou. Vhodný je aj pre alergikov na orechy. Benefitov ako maku, čo poviete? Vyskúšate ho?
Vyskúšaj: Podceňované melónové jadierka: Žiadny odpad, naopak, liečivý zázrak!