Veľký prehľad olejov - na čo a ako ich správne používať v kuchyni!

Ani vy si neviete vybrať ten správny olej v potravinách? Ponuka v regáloch sa zdá byť nekonečná, preto vám prinášame veľký prehľad olejov, ktorý vám zjednoduší každodennú prácu v kuchyni.

 

Hoci dobre poznáme slnečnicový či olivový olej, miesto vo vašej špajze si pokojne môže nájsť aj olej z orieškov, arašidov, ľanu alebo avokáda.

 

Vyznajte sa v olejoch ako odborník. Niektoré sú skvelé na vyprážanie, iné sú zase ako stvorené do ľahkých šalátov alebo dipov. 

 

Kokosový olej

Vhodný: Kokosový olej je výborný na pečenie a vyprážanie pri vysokej teplote. Taktiež obsahuje malé množstvo cholesterolu, čo napomáha činnosti srdca.

 

Nevhodný:  Nepožívajte ho do šalátov a dresingov. 

 

Prečítajte si tiež: Belšie zuby zachová aj správne zvolený druh čaju

prehľad olejov

Zdroj: Shutterstock®

Slnečnicový olej

Vhodný:  Hodí sa na pečenie pri nízkej teplote. Výskumy z roku 2015 dokonca poukázali na to, že slnečnicový olej patrí medzi najviac nezdravé oleje. Jeho používaniu by ste v kuchyni mali vyhnúť.

 

Nevhodný: Pečenie pri vysokej teplote. 

prehľad olejov

Zdroj: Shutterstock®

Olivový olej

Vhodný: Olivový olej je perfektný na pečenie, ale pri nízkej teplote. Výborne sa však hodí do dresingov a šalátov.

 

Nevhodný: Pečenie pri vysokej teplote.

 

Bude vás zaujímať: Zdravé vylučovanie môže byť i viackrát za deň, tvrdia lekári

prehľad olejov

Zdroj: Shutterstock®

Extra panenský olivový olej

Vhodný: Ovocnú chuť extra panenského olivového oleja si najviac vychutnáte v dipoch, dresingoch a šalátoch.  Ide o najkvalitnejší olej, kde sa dbá na výber suroviny a celý proces lisovania je obzvlášť šetrný.

 

Nevhodný:  Nepoužívajte ho pri pečení alebo vyprážaní. 

prehľad olejov

Zdroj: Shutterstock®

Ľanový olej

Vhodný: Používa sa iba na dochucovanie hotových jedál.

 

Nevhodný: Nepoužíva sa pri akomkoľvek pečení. Jeho zdravé tuky by sa mohli premeniť na škodlivé tuky.

 

 

Orechový olej

Vhodný:  Podobne ako olivový olej alebo extra panenský i orechový olej sa hodí najmä na dochutenie jedál, do šalátov alebo dresingov.

 

Nevhodný: Nepoužívajte ho pri pečení alebo vyprážaní. 

 

Prečítajte si tiež: Fajčenie prospieva nášmu zdraviu? Neuveriteľné zistenie!

prehľad olejov

Zdroj: Shutterstock®

Arašidový olej

Vhodný: Arašidový olej je výborný na pečenie pri vysokej teplote, pretože jeho chuť je neutrálna a necháva tak vyniknúť samotný pokrm.

 

Nevhodný: Nepoužíva sa pri dochucovaní. Pozor by si mali dať najmä alergici. 

 

Avokádový olej

Vhodný: Avokádový olej má sviežu, korenistú chuť, ktorá sa skvelo hodí pri servírovaní ľahkých pokrmov akými sú ryby, morské plody či šaláty. Môžete ho použiť aj na pečenie pri vysokej teplote.

 

Nevhodný:  Nepoužíva sa na pečenie pri nízkej teplote. Má výraznú chuť i arómu, ktorá nemusí každému sadnúť.

 

Bude vás zaujímať: 6 zaujímavostí o mandľovom mlieku, ktoré ste určite nevedeli!

prehľad olejov

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

26.04.2017 07:30

ja som verná môjmu olivovému ... nedám dopustiť na tento olej....používam ho naozaj do všetkého .. extra panenský používam iba do šalátov

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

26.04.2017 08:31

teraz máme doma repkový, olivový a sézamový, rada vyskúšam a obmieňam...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

26.04.2017 19:35

ten orechový musím vyskúšať, zatiaľ ho nepoznám

Vaše meno:

Stanislava

Stanislava

26.04.2017 22:06

Používam kokosový, olivový a tekvicový olej. Ten orechový vyskúšam.

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

05.05.2017 10:58

v tomto som mala vždy chaos, konečne v tom budem mať jasno :-)

Vaše meno:

Daniela Šurláková

Daniela Šurláková

05.05.2017 21:02

Super článok a vďaka za rady ako tie oleje požívať,lebo mám v tom dosť hokej a nerobila som to dobre

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

08.05.2017 10:41

Používam olivový olej väčšinou do šalátov, na vyprážanie používam repkový.

Vaše meno:

Alica Mareková

Alica Mareková

21.05.2017 15:44

A repkovy je vhodny na pecenie?

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

25.05.2017 16:00

Veľmi poučný článok, zasa som múdrejšia.

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

03.06.2017 15:51

ešte chýba vela olejov.. konopný, pupalkový :) aj tie by ma zaujímali :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.