Alergia a intolerancia: Ako ich medzi sebou rozlíšiť?

Alergie a intolerancie na potraviny sú fenoménom 21. storočia, ktorý iste všetky poznáme. Tá kamarátka nemôže laktózu, táto zasa lepok a ty veselo ješ všetko, čo ti príde pod ruku, až kým... Samozrejme, nemusí to byť hneď také drastické. Najprv vymeníš kozmetiku, ale stále máš ten červený fľak pod okom. Zrazu si všimneš, že len občas stačí jesť viacej tohto alebo tamtoho a už máš červené oči či opuchnuté pery. A tak si zájdeš k alergiológovi a dúfaš vo vysvetlenie, no žiadne neprichádza, lebo máš negatívne všetky výsledky. Nie vždy ide o alergiu, často to môže byť ‚iba‘ intolerancia, no nie vždy sa dajú vyčítať z krvi.

Pozri aj: Konopné otruby: Ako dokážu ovplyvniť naše zdravie?

príznaky intolerancie na potraviny

Zdroj: Shutterstock®

Faktory spôsobujúce alergiu a intoleranciu

Alergia či intolerancia môže byť spôsobená niekoľkými faktormi, medzi ktoré patrí nadmerná konzumácia potraviny, genetická predispozícia, alebo dokonca aj genetické inžinierstvo vo forme GMO (geneticky modifikovaných organizmov), ktoré sa stáva čoraz populárnejším. Najviac modifikovanou plodinou je sója, na ktorú existujú dva typy alergie – IgE (Imunoglobulín E) a non-IgE (non-Imunoglobulín E). Forma IgE je bežnejšia, keď sa v tele tvoria IgE protilátky a tie sa dajú zistiť krvnými aj kožnými testami. Čo však s non-IgE typom? Tento zákernejší typ spôsobuje, že sa v tele netvoria Imunoglobulíny E, tým sa stáva alergia na sóju nerozpoznateľnou dokonca aj pre lekára. Pre alergikov je tiež ťažšie rozpoznateľná, nakoľko sa môže prejaviť až niekoľko dní po požití.

slzenie a opuch očí spôsobený intoleranciou alebo alergiou

Zdroj: Shutterstock®

Ako zistiť intoleranciu na potraviny?

Test na intoleranciu sa dá kúpiť aj v lekárni, no nedostaneš z neho také informácie ako od lekára. Pre nás, ako laikov, je ťažko odlíšiť alergiu, na ktorú test nepredávajú, od intolerancie. Po neustálom kolotoči – alergiológa, dermatológa a imunológa si myslíš, že si bezradná, ale zdanie často klame. Najlepšie je začať zapisovať, čo si zjedla a pri zhoršení prichádza pátranie, čo mali dané jedlá spoločné. Bola to raž? Bola to sója? A či dokonca paradajka? Táto metóda je síce zdĺhavá, ale je funkčná a dokáže ti s určitou pravdepodobnosťou odhaliť alergén, ktorý robí šarapatu.

Keď už si eliminačne alebo z krvi zistila, na čo máš alergiu, nezabudni, že alergén ako sója sa nachádza skutočne vo všetkom a liečba spočíva iba v dodržiavaní bezsójovej diéty. Sú to nielen potraviny, ale aj doplnky stravy, lieky, kozmetika (nielen dekoratívna), ba dokonca aj sviečky, ktoré ju obsahujú.

Neprehliadni: Bolesť pri zápale močových ciest: Táto (ne)obyčajná bylina ti pomôže!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

22.12.2018 06:50

Tieto dva pojmy sú mnohými zamieňané a je dosť dôležité vedieť ich rozlíšiť - dobrý článok!

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

22.12.2018 19:39

keď som bola malá, prejedla som sa jahôd a na druhý deň som sa celá povyhadzovala, my sme tomu voľakedy hovorili, že som mala "koprivku", dnes sa tomu hovorí intolerancia, alebo alergiu, našťastie ten výsev pupienkov sa objavil len raz...teraz si zasa začínam na sebe všímať, že možno začínam mať alergiu na niektorú dekoratívnu kozmetiku, tak ju radšej nepoužívam...

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

22.12.2018 20:35

Kedysi som sa vyhádzala,ale bola to alergia na nikel.Na potraviny som zatiaľ nemala...

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

09.01.2019 00:12

Zas som o niečo múdrejšia

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.